| |     latinica | english  
Насловна
Информатор о путовањима у иностранство – Египат, Оман, Судан, Палестина

 

Египат

Улазак и излазак из земље

Држављани Србије треба да имају визу за улазак у Египат која се прибавља у Амбасади Египта у Београду. Једнократна (туристичка) виза се може добити на граничном прелазу уколико се боравак реализује искључиво у туристичке сврхе (пограничне власти задржавају право да траже додатне доказе). Ова виза важи 30 дана, а од докумената потребан је  важећи пасош. Такса за визу на граници износи 25 УСД.”

Пограничним органима је потребно предати на увид: пасош у коме се налази утиснута важећа виза издата у египатској амбасади у Београду или визна налепница купљена на граничном прелазу и попуњен евиденциони картон уласка странаца (добија се на граничном прелазу), који задржавају.
Када се ради о индивидуалним доласцима у Египат, нашим држављанима се не тражи да поседују полису здравственог осигурања, али се то препоручује. Што се тиче лица која долазе у Египат посредством туристичких агенција, полиса здравственог осигурања је обавезна. Ни једна туристичка агенција не може склопити аранжман без доказа о обезбеђеном осигурању.
Износ страних валута, које странци могу унети није ограничен. Када се ради о индивидуалним уласцима у земљу, погранични органи могу поставити као услов за дозволу уласка поседовањем минималног износа од € 200,00.
Уношење кућних љубимаца је дозвољено уз обавезу поседовања пасоша за животиње у коме су унесене све прописане, а примљене вакцине. Примера ради: за мачку или пса обавезна је вакцина против беснила (вакцинисање треба извршити најкасније две недеље пре пута).
Сваки путник по доласку у Египат може, у free shopu, у року од 48 сати купити робе у вредности од $ 200,оо, што укључује: највише 3 флаше алкохолног пића, или 2 флаше алкохолног пића и 1 картон пива, 300 цигарета или 750 грама других дуванских производа. Куповина техничке робе није могућа.
Уношење најмање количине дроге и других опојних средстава је строго забрањено.
Увоз ловачког оружја се дозвољава на бази реципроцитета, док је унос сваке друге врсте оружја и муниције строго забрањен.

Безбедносна ситуација

У Египту је 12. новембра 2013. окончано тромесечно ванредно стање и полицијски час. 
Путницима и туристима у Египту саветује се опрезност. Иако је ситуација у туристичким местима мирна (Хургада и Шарм ел Шеик,као и Луксор и Асуан), туристима се препоручује да следе упуства туристичких агенција и овлашћених водича.
Свим путницима се препоручује да избегавају места масовних окупљања и демонстрација. Терористички напади могу бити неселективни и догодити се без претходног упозорења. Посебно би требало бити опрезан у близини религиозних објеката, владиних објеката  и војних постројења и пословних објеката у Каиру и Александрији. Постоји опасност од отмица, посебно у удаљеним пустињским областима. Не препоручују се излети и путовања у  у регион сахарске пустиње, области либијске границе и на југу земље ка Судану. Исто важи за северни део Синајског полуострва у близини египатско-израелске границе.
Путницима се препоручује да пре путовања прикупе довољно информација о дестинацијама на које путују.
У случају угрожавања безбедности, српским држављанима се указује да је неопходно да се обрате Конзуларном одељењу Амбасаде Републике Србије у Каиру на тел: +2022736-5494, +2022735-4061; мобилни тел. конзула  Дражена Бекоње: +201061818418.

Транспорт

Међународни аеродроми у Египту: Каиро, Хургада, Шарм ел Шеик, Марса Матрух, Таба, Александрија, Луксор и Асуан. Наши грађани обично долазе на аеродроме: Каиро, Хургада и Sharm El Sheikh.
Египат има само једну железничку линију, која повезује Александрију са Каиром, Луксором и Асуаном.
Путна инфраструктура у Египту је на задовољавајућем нивоу. Сви делови Египта су повезани путном мрежом. Путеви су углавном асфалтирани. Аутопутева има на главним правцима. Путеви који повезују мања места на југу земље и на Синају још су неасфалтирани.
У Египту се може возити са међународном возачком дозволом издатом у Србији и саобраћајном дозволом. У случају да долазите у Египат сопственим возилом, потребно је да поседујете још и међународно осигурање (Зелену карту), које се може пре поласка на пут извадити у АМСС.
У Египту се санксионишу све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама. Међутим, без обзира на то, у Египту се дешава велики број саобраћајних несрећа, са преко 6.000 погинулих годишње. До несрећа долази због непоштовања прописа, неадекватног одржавања путева, као и недовољне вештине и искуства у управљању возилом од стране одређеног броја возача. Имајући ово у виду, треба предузети све мере опреза како током вожње, тако и приликом кретања пешице, а посебно код прелазака улице. Такође, треба бити веома пажљив при избору рент а кар возила и превозника за трансфер између градова. Агенцијама и туристима који путују индивидуално саветује се избегавање непроверених локалних агенција и превозника за излете који нуде јефтине аранжмане на уштрб безбедности.

Здравствена ситуација

Светска здравствена организација је марта 2006. године Египат уврстила у земље у којима су искорењене заразне болести, те није потребно вакцинисање пре поласка у ову земљу. Препоручује се да се пре поласка на пут, када се ради о индивидуалном путовању, уплати путно осугурање код неке од осигуравајућих кућа у Србији. Трошкови лечења грађана, који бораве у Египту у аранжману наших туристичких агенција падају на терет групног осигурања, које је агенција уговорила са осигуравајућом агенцијом у Србији.
Вода у Египту је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе. У Египту се током целе године могу наћи све врсте воћа и поврћа. Међутим, због начина који већи део Египта користи за наводњавање (користи се вода из Нила), препоручује се да се воће и поврће пре употребе добро опере или термички припреми за употребу.
Сви хотели у Египту, од три звездице па навише, имају своју медицинску службу или свог лекара. Што се тиче хотела ниже категорије већина има свог лекара, или склопљен споразум са неким од лекара, који на њихов позив одмах долази.
Услуга у здравственим установама у већим градовима и местима (Каиро, Александрија, Хургада, Шарм ел Шеик и др.) је задовољавајућег квалитета.

Новац

Локална валута је египатска фунта (ознака: LE). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту.
Картице наших банака, за које имамо поуздан податак да се могу коритити су: Visa Electron и Master Card. Њима се може подизати готовина у аутоматима (исплаћује се у локалној валути), вршити плаћање хотелских трошкова и куповати у већим продавницама. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Остало
Пожељно је да женске особе ван плаже или летовалишта не излазе у шорцевима и мајицама без рукава.
Алкохол се не може конзумирати на јавном месту. Дозвољено је само у хотелима, ресторанима и баровима, који имају дозволу за точење пића, као и приватним становима.

 

Оман

Улазак у земљу

Држављанима Републике Србије потребна је виза за улазак у Оман.
Адреса Амбасаде Омана која покрива Србију:
Austrija, Beč, Wahringerstrasse 2-4/24/25
Tel: 99-431-310-8643 Fax: 99-431-310-7268
У вези са врстом оманских виза можете се информисати на вебстајту: www.mofa.gov.om
За добијање Оманске туристичке визе потребан је гарант - то може бити правно или физичко лице-резидент Омана, односно хотел у коме сте уплатили смештај или туристичка агенција. Туристичка виза се добија на 3 или 4 недеље. По одобрењу визе, добићете на имејлу копију визе коју је потребно да одштампате и са њом преузимате визу на аеродрому на посебном шалтеру (Visa Collection Shеlter). Грађани Србије за сада нису на листи путника који могу аплицирати за визу на аеродрому у Мускату.
Важност пасоша мора бити најмање шест (6) месеци на дан уласка у Оман.

Безбедносна ситуација

Не саветују се индивидуална путовања у удаљене делове земље (пустиње, планине, приобална подручјa и слабо насељене области). За излете у пустињске  регионе  саветујемо путoвања у конвоју (најмање два возила), са овлашћеним водичима.
За време обилних и изненадних падавина, може доћи до поплаве у долинама, што је посебно опасно за кампере и планинаре, тако да је пожељно пратити временску прогнозу.
За хитну конзуларну заштиту српски држављани могу контактирати Амбасаду Републике Србије у Каиру.
И поред тога што је стопа криминала релативно ниска, саветујемо опрез у неким деловима престонице и камповима.
Путеви у Оману су у генерално добром стању али је број саобраћаних несрећа релативно висок.
Оманске власти строго спроводе саобраћајне прописе. Саобраћајни прекршаји  се кажњавају високим казнама.  Коришћење мобилног телефона у току вожње није дозвољено. Ограничења брзине на главним путевима јасно су обележена. Није дозвољено управљање возилом са алкохолом у крви. Пролазак кроз црвено светло кажњава се затвором од 48 сати и новчаном казном, док се у случају понављања овог преступа одузима возило.

Локални закони и обичаји

Оман је муслиманска земља. Охрабрујемо поштовање локалне традиције, обичаја, закона и религије и достојанствено понашање у јавности. Потребно је да жене носе скромну одећу која покрива руке и ноге. Осим на туристичким плажама или базенима, ношење купаћих костима у јавности није дозвољено.

Потребно је избегавати коришћење камера и двогледа у близини војних станица, владиних зграда и аеродрома.
Због псовања, гестова непоштовања или наклоности на јавним местима, може имати проблем са локалном полицијом.
Увоз лекова и порнографског материјала у Оману је незаконито и може довести до затвора.
Хомосексуалност је нелегална у Оману.
Казне за трговину, кријумчарење и поседовање чак и врло мале количине дроге су изузетно високе (у неким случајевима кажњиво смрћу). У Оману не постоји разлика између тзв. лаке и тешке дроге - кажњавају се истим казнама.
Странци који живе у Оману могу поднети захтев за специјалну дозволу за конзумирање алкохола у кући. Алкохол такође продају овлашћени хотели и ресторани. Испијање алкохолних пића у  јавности и пијанство на јавном месту је нелегално.
Неки лекови који су доступни у Србији могу бити забрањене супстанце у Оману. Уколико  путујете у Оман са лековима, имајте са собом копију рецепта или сертификата. За додатне информације погледајте веб-сајт Министарсва здравља Омана.

Здравствена ситуација

Услови у медицинским установама у Оману су генерално добри и препоручује да пре поласка на пут прибавите путно и здравствено осигурање. Потребно је да проверите да ли ваша полиса осигурања покрива све услуге које желите да користите.

Корисни бројеви телефона:
за хитне позиве: 9999
Болнице у Мускату:
- Краљевска болница: +968 24590491
- Кхоула болница: +968 24563625
- Универзитетска болница: +968 24413355
- Ал Нахда Болница: +968 24837800

 

Палестина

Улазак у земљу

Држављанима Републике Србије потребна је виза за улазак у Палестину.
Прелазе ка Западној обали у потпуности контролише Израел, осим у случају импровизованог контролног пункта ка Јерихону, где контролу возила врше припадници палестинских снага безбедности.
Приликом преласка на Западну обалу, готово и да нема контроле путних исправа, која је, с друге стране, појачана приликом повратка у Израел, а коју врши израелска војска.
Гранични прелаз Рафах (једини ван територије Израела) налази се под контролом Египта, који, осим надзора над кретањем људи и роба, једнострано одређује његово радно време и проходност.
Административна питања у вези са боравком на територији Палестине, попут одобрења боравка, у надлежности су Координационог тела Министарства одбране Израела за комуникацију са Палестинском управом.
С обзиром да је за улазак на територију Западне обале надлежан Израел јер се тамо стиже искључиво преко израелске територије, док је за улазак на територију Газе надлежан Египат, Палестина није у могућности да спроводи визну политику према другим државама.

Безбедносна ситуација

Путовање и боравак на Западној обали у принципу је безбедно. Стопа криминала је мала, ретки су случајеви пљачки, силовања и сл. - али је ипак неопходно предузети мере будности  и посебно водити рачуна о документима, новцу и личним стварима као и код путовања у друге земље. Постоји повећани безбедносни ризик код путовања у поједине градове где су могући повремени сукоби између Палестинца и израелских снага безбедности (Наблус, Тулкарем, Калкилија, Дженин).  
Напетости праћене насиљем чести су у Појасу Газе и  могу се погоршати у сваком тренутку због могућих непредвиђених војних операција. Посебно треба избегавати путовање обалом уз Појас Газе јер може доћи до кршења поморских ограничења које је увео Израел. 
Безбедносна ситуација у областима које се граниче са Египтом посебно је осетљива и може се погоршати у сваком тренутку. Уколико се намерава путовати преко граничног прелаза Рафа, неопходно је прибавити дозволу египатских власти (напомена: процес који може трајати данима). Овај прелаз често се затвара из безбедносних разлога, без претходних најава.
Све особе које улазе или излазе на Западну обалу или Газу подлежу безбедносној контроли и може им бити забрањен улазак / излазак без објашњења. Путну исправу треба стално носити са собом - јер су честа заустављања и провере на контролним пунктовима. 
Треба свакако избегавати протесте, демонстрације и све политичке скупове јер постоји могућност да се претворе у насиље.
Треба посебно водити рачуна на местима где је забрањено снимање фото апаратом или видео камером - јер прекршиоцу подлежу веома оштрим административним мерама укључујући и хапшење. 
Казне за поседовање, коришћење и трговину дрогом су веома оштре и предвиђају и дугогодишње казне затвора. 
Препоручује се путницима да стално прате информације о актуелним догађањима и безбедносним збивањима. 

 

Судан

Улазак у земљу

Држављанима Републике Србије потребна је виза за улазак у Судан.
Захтев се може поднети у било којој амбасади Судана у свету. Наши грађани, који у пасошу имају издату израелску визу, не могу добити визу Судана. За приватна и службена путовања уз захтев је обично потребно приложити:  позивно писмо оверено од стране суданског МУП; две фотографије; повратну карту и вербалну ноту амбасаде Републике Србије у земљи у којој се подноси захтев за визу. За туристичка путовања потребно је да се приложи и потврда банке из које се може видети да подносилац захтева за визу поседује довољно новчаних средстава (најмање $ 100,00 дневно). Виза се може издати и на аеродрому у Картуму само у случајевима ако подносилац захтева поседује валидно позивно писмо институције, компаније или приватног лица код којег иде. Потребно је платити УСД 100 и 10 суданских фунти ($ 24,оо), али се мора, у року од 3 дана, извршити регистрација у полицији Картума. Регистрација се плаћа додатних 110 суданских фунти ($ 46,оо) По регистрацији стиче се дозвола за боравка од 27 дана. Судан не поставља као услов за добијање визе поседовање доказа о извршеној вакцинацији нити полисе здравственог осигурања.
Пограничним органима је потребно предати на увид: пасош у коме се налази утиснута важећа виза и попуњен евиденциони картон уласка странаца (добија се на граничном прелазу), који задржавају.
Дозвољено је уношење страних валута у земљу, али се износ мора пријавити. При изласку из Судана може се изнети страних валута до пријављеног износа.
Унос алкохолног пића није дозвољен. Исто се односи на све врсте дрога и наркотика, као и оружја и муниције.
Техничка роба (телевизори, фрижидери, видеорекордери и тсл.) се може уносити тек по прибављеној дозволи о привременом увозу или плаћеној царини.

Транспорт

Најважнији међународни аеродроми: Картум и Порт Судан. Железничка мрежа у Судану је слабо развијена. Постоје само линије, које повезују Картум са Порт Суданом и Дарфуром. Други делови Судана нису повезани железничком мрежом. Путна инфраструктура је слабо развијена. Путеви су углавном лошег квалитета. Север земље је донекле повезан путном мрежом, док везе према Југу не постоје. Једина веза Севера земље са Југом се одвија Нилом (Кhartoum-Juba).

Безбедносна ситуација

Због познате ситуације у неким деловима земље, сугеришемо опрезност и предузимање додатних мера, уколико се планира одлазак у кризна подручја.

Здравствена ситуација

Није потребно вакцинисање пре поласка у ову земљу. Међутим, због познате ситуације у појединим деловима земље (низак стандард хигијене, недостатак ажурираних информација о здравственој и епидемиолошкој ситуацији и тсл.), сугеришемо да се пре поласка на пут консултују здраствени органи Републике Србије, поготову ако се планира одлазак у кризна подручја.  
Вода из водовода је исправна, те се може користити за пиће. Ипак се странцима препоручује коришћење флаширане воде.
Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов за добијање суданске визе, пожељно да је наши грађани имају, како би могли трошкове евентуалног лечења касније да наплате.
Услуга у здравственим установама у већим градовима (Картум, Порт Судан и др.) је задовољавајућег квалитета. Трошкови лечења странаца падају на њихов терет.

Новац

Суданска валута је суданска фунта (ознака: SDP). Њена вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту. Однос у мају 2011. је: 1 $=SDP 2,40. Картицама наших банака се не могу плаћати роба и услуге у Судану.

Остало

Не препоручује се да женске особе излазе у шорцевима и мајицама без рукава. Алкохол се не може конзумирати на јавном месту и његова упoтреба се санкционише, осим у хотелима који имају дозволу да служе алкохолна пића.

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
Информатор о путовањима у иностранство – Египат, Оман, Судан, Палестина
Царинска потврда
Пријава брака
Рођење детета
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари