| |     ћирилица | english  
Naslovna
Putne isprave

Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Putnu ispravu sme da koristi samo lice na čije ime je izdata.

Molimo da putne isprave za vreme boravka u inostranstvu čuvate. U slučaju gubitka ili oštećenja obratite se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

 

 

IZDAVANJE BIOMETRIJSКOG PASOŠA REPUBLIКE SRBIJE



Za vreme boravka u inostranstvu, pasoš služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Pasoš sme da koristi samo lice na čije ime je izdat. Biometrijske pasoše Republike Srbije izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Za podnošenje zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša potrebno je lično prisustvo, kao i prisustvo maloletnog deteta ukoliko podnosite zahtev u njegovo ime. Biometrijski pasoši se ne mogu produžavati, već se svakog puta kada period važnosti istekne, mora podnoeti zahtev za novi.

Uz zahtev se prilažu sledeća dokumenta u originalu:

1. prethodni biometrijski pasoš R. Srbije
2. čitko popunjen i potpisan obrazac Zahteva za izdavanje pasoša
3. srpski Izvod iz matične knjige rođenih, može original, bez obzira na datum izdavanja, može fotokopija
4. Uverenje o državljanstvu R. Srbije, može original bez obzira na datum izdavanja, može fotokopija
5. Popunjen formular Izjave da ste saglasni da MUP R. Srbije, za potrebe ovog postupka, izvrši uvid u lične podatke (ZUP.Obrazac.BPI.doc)
6. konzularna taksa iznosi 65 EUR. Ukoliko je do isteka prethodnog pasoša ostalo više od 7 meseci, konzularna taksa iznosi 71 EUR.


 
Ukoliko je poslednji pasoš koji posedujete plavi (pasoš SR Jugoslavije) ili crveni (pasoš SFRJ), potrebno je da obavezno priložite Uverenje o državljanstvu R. Srbije, ili popunite sledeći formular: DodatniPodaciZaBPI.doc.

Ukoliko želite da prvi put podnesete zahtev za izdavanje pasoša, jer ste nedavno primljeni u državljanstvo R. Srbije i posedujete Rešenje o prijemu u državljanstvo, potrebno je da pokrenete proceduru za upis u matične knjige Republike Srbije, te podnošenje zahteva za pasoš nije moguće do sprovedenog upisa.

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan (SaglasnostRoditeljaPasos.doc ili SaglasnostRoditelja-eng.doc) overena pred notarom/MIP zemlje u kojoj se nalazite.

Zakonski rok za rešavanje zahteva je 60 dana. Pasoš se može izdati i za kraće vreme ukoliko se priloži pismeni dokaz, tj. obrazloženje hitnosti.

Preuzimanje novog pasoša

Zakonom je predviđeno da pasoš mora podići nosilac pasoša. Ali, pasoš može biti uručen i licu koje podnosilac zahteva ovlasti. U tom slučaju ovlašćeno lice je potrebno da donese sledeće:

• ovlašćenje (ovlašćenje mora da bude napisano na srpskom jeziku i overeno ispred notara/MIP strane zemlje. U ovu svrhu možete koristiti sledeći formular: ovlascenje.preuzimanje.pasosa.doc)
• prethodni biometrijski pasoš podnosioca zahteva radi poništenja, ukoliko je još uvek važeći. Nećemo poništiti stranice pasoša na kojima se nalaze važeće vize ili radne dozvole.
• važeći pasoš ovlašćenog lica.

Ambasada nije u mogućnosti da primi zahteve za biometrijski pasoš za sledeća lica:

• decu rođenu u Egiptu za koju nije izvršena prijava rođenja u odnosno dok se ne upišu u matičnu knjigu rođenih u Republici Srbiji.
• koja zaključe brak u Egiptu i promene prezime, dok navedena promena prezimena nije izvršena i u matičnim knjigama venčanih u Republici Srbiji.

 

 

NESTANAК PASOŠA

U slučaju gubitka ili krađe biometrijskog pasoša Republike Srbije, neophodno je prijaviti nestanak pasoša egipatskoj policiji i o tome dobiti potvrdu/izveštaj. Nakon toga se u Ambasadi Republike Srbije u Кairu može pokrenuti procedura za proglašavanje nestalog pasoša nevažećim i podneti lično zahtev za izdavanje novog pasoša ili putnog lista za povratak u Republiku Srbiju.

Za proglašenje pasoša nevažećim neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, fotokopija izgubljenog pasoša). Egipatski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije.
2. Izveštaj egipatske policije o prijavi nestanka pasoša
3. Popunjena i potpisana izjava o nestanku pasoša (formular IzjavaIzgubljenaBPI.doc)
4. Ukupna konzularna taksa za rešenje o proglašenju pasoša nevažećim u iznosi 24 EUR.

 

 

IZDAVANJE PUTNOG LISTA ZA POVRATAК U SRBIJU



Putni list je putna isprava koja služi samo za povratak u Republiku Srbiju i važi najviše 60 dana od dana izdavanja. Izdaje se licima kojima je istekao pasoš R. Srbije ili koja su prijavila nestanak pasoša ili u drugim slučajevima propisanim Zakonom. Zahtev za izdavanje putnog lista se može podneti lično dolaskom u Ambasadu Republike Srbije u Кairu ili putem pošte.

Neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

1. Dokument za identifikaciju (važeća lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije, istekli biometrijski pasoš).
- Egipatski identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije. U tom slučaju neophodno je priložiti Uverenje o državljanstvu Republike Srbije ili potpisati izjavu da Ambasada službenim putem pribavi podatak o državljanstvu Republike Srbije neophodan za postupak odlučivanja (ZUP.Obrazac.PL.doc).
- Ukoliko ne posedujete nijedan važeći dokument za identifikaciju, potrebno je da popunite i priložite i sledeći formular 
(ProveraDrzavljanskogStatusaIdentiteta.doc)
2. Dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm koje verno odražavaju lik (snimljene spreda – ne iz profila ili poluprofila, bez kape i marame)
3. Čitko popunjen zahtev za izdavanje putnog lista (PL.zahtev.doc, za decu pogledajte tekst dole), potpisan na obe stranice (potpis treba da bude overen od strane Notary Public/Ministry of Foreign Affairs ukoliko se zahtev šalje poštom)
4. Кonzularna taksa u iznosi 41 EUR
5. Ukoliko se zahtev šalje poštom obavezno je priložiti povratni koverat sa plaćenom poštarinom (dostavljanje poštom), orijentacioni datum putovanja i kontakt broj telefona.

Za maloletna lica, pored gore navedenih dokumenata, neophodno je prisustvo oba roditelja ili pisana saglasnost roditelja koji nije prisutan (SaglasnostRoditelja.doc ili SaglasnostRoditeljaPL-eng.doc) overena pred notarom/Ministarstvo inostranih poslova. Zahtev za izdavanje putnog lista za dete (PL.zahtev.dete.doc) mora biti potpisan od strane oba roditelja. Ukoliko se zahtev šalje poštom, potpisi roditelja treba da budu overeni od strane Notary Public/Ministry of Foreign Affairs.

Napomena:
• za izdavanje putnog lista je potrebno oko nedelju dana, osim u slučaju kada ne posedujete nijedan dokumenat za identifikaciju. U tom slučaju je vreme duže zbog provere državljanskog statusa i identiteta od strane MUP R. Srbije.

 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari