| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Nedelja - četvrtak  9:00 – 16:00 časova


Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

ponedeljak i sreda 10.00 - 13.00

Praznici

Adresa
33, Al Mansour Mohamed St.,
ZAMALEK
KAIRO
EGIPAT

Telefeon: + 202 / 2735-40-61 Lokacija/Mapa
Telefeon: + 202 / 2736-54-94,  2736-70-94 Konzularna nadležnost
Fax:          + 202 / 2735-39-13 Počasni konzuli
E-mail: serbia@serbiaeg.com; embrscairo@gmail.com  
E-mail: konzul@serbiaeg.com  
Veb sajt: http://www.cairo.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Nova otkrića egipatske arheološke misije u drevnoj nekropoli Sakara

Egipatska arheološka misija na čelu sa ministrom antikviteta, dr Halidom Al-Ananijem, je 10.11.2018., predstavila nova otkrića do kojih se došlo tokom višemesečnih aktivnosti iskopavanja na području kompleksa piramida „Kralj Userkaf“.
Ministar Halid Al-Anani je istakao da je misija ovog puta otkrila tri grobnice iz perioda Novog kraljevstva koje su korišćene tokom Kasnog perioda drevnog Egipta, nekropolu mačaka, četiri grobnice iz doba Stare kraljevine, od kojih najvažnija pripada Khufu-Imhat, nadzorniku kraljevskih zgrada u kraljevskoj palati. Bogata kolekcija pronađenih antikviteta otkriva raznovrsan sadržaj u kojem se, između ostalog, našlo 100 drvenih pozlaćenih statua mačaka, zbirka statua koje prikazuju fizičke karakteristike lava, krave i sokola, kao i brojni alati za pisanje.
Arheološkom događaju je prisustvovao guverner Kaira, general-major Ahmed Rašid, zajedno sa članovima Parlamenta i 30-tak ambasadora kao i ambasador R. Srbije.
Ovom prilikom je istaknuta značajna uloga koju antikviteti imaju privlačenju pažnje celog sveta ka veličanstvenim spomenicima i promovisanju jedinstvenog nasleđa Egipta.


 


Svetski omladinski forum - Šarm El-Šeik 2018

        Jelena Jevtić je bila počastvovana da sedi pored predsednika ARE Abdel Fatah El Sisija

U periodu od 03.11. do 06.11.2018.,  u egipatskom letovalištu Šarm El Šeik, drugi put po redu je održan Svetski omladinski forum pod pokroviteljstvom predsednika Arapske Republike Egipat, Abdel Fatah Al-Sisija.
Manifestaciji je prisustvovalo više hiljada učesnika, uključujući veći broj egipatskih i stranih zvaničnika, predstavnike diplomatskih misija i organizacija akreditovanih u Kairu, kao i predstavnike sportskih organizacija i udruženja iz celog sveta.
Svetski omladinski forum predstavlja manifestaciju koja se već tradicionalno održava jednom godišnje u Egiptu (Šarm El Šeik) u cilju povezivanja i unapređenja odnosa između perspektivnih mladih ljudi iz celog sveta koji su odlučni da pruže svoj doprinos i primer mlađim naraštajima kako bi ostvarili svoje ciljeve.
Tim povodom, učešće su, između ostalih, uzeli i predstavnici iz Republike Srbije, Jelena Jevtić iz Niša, student generacije američkog Bluefield State College i Vukašin Grozdanović, koordinator Inicijative OPENS 2019 u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Kairu, Jugoslava Vukadinovića.
Vukašin Grozdanović je ovom prilikom istakao značaj Inicijative OPENS 2019 namenjene potrebama omladine i sprovođenju aktivnosti u partnerstvu sa različitim organizacijama. Posebno ukazujemo da je grad Novi Sad proglašen Omladinskom prestonicom Evrope za 2019. godinu u Varni (Bugarska), imajući u vidu dopinos u razvoju i unapređenju omladinske politike, kao i odnosa i saradnje među mladima kroz realizaciju brojnih projekata i programa, što istovremeno doprinosi i razvoju bilateralnih odnosa među državama.


 


Delegacija Guvernije Crveno more u poseti R. Srbiji

General-major Ahmed Abdulah, guverner regije Crvenog mora, je sa ambasadorom RS u Kairu, Jugoslavom Vukadinovićem, predvodio  delegaciju iz Egipta koja je boravila u petodnevnoj poseti Srbiji. Ovom prilikom je potpisan Sporazum o bratimljenju dva grada-Jagodine i Mars Alama, koji  predstavlja nadgradnju duboko ukorenjenih istorijskih veza ove dve prijateljske zemlje, jačanje diplomatskih odnosa koji traju dugih 110 godina kao i zbližavanje dva naroda.  Sa zvaničnicima Republike Srbije su održani brojni uspešni bilateralni sastanci, dok su poslovni sastanci sa brojnim kompanijama turističkog i drugih sektora otvorili put za uspešno partnerstvo, koje će doprineti jačanju ekonomske saradnje između Srbije i Egipta. Očekuje se povratna poseta delegacije lokalne samouprave grada Jagodine koja će boraviti u AR Egipat  u periodu od 14.11.2018.-19.11.2018.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova