| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Недеља - четвртак  9:00 – 16:00 часова


Конзуларно одељење (рад са странкама):

понедељак и среда 10.00 - 13.00 часова

Празници

Адреса
33, Al Mansour Mohamed St.,
ZAMALEK
КАИРО
ЕГИПАТ

Телефон: + 202 / 2735-40-61 Локација/Мапа
Телефон: + 202 / 2736-54-94,  2736-70-94 Конзуларна надлежност
Факс:       + 202 / 2735-39-13 Почасни конзули
E-mail: serbia@serbiaeg.com;  embrscairo@gmail.com  
E-mail: konzul@serbiaeg.com  
Веб сајт: http://www.cairo.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Нова открића египатске археолошке мисије у древној некрополи Сакара

Египатска археолошка мисија на челу са министром антиквитета, др Халидом Ал-Ананијем, је 10.11.2018., представила нова открића до којих се дошло током вишемесечних активности ископавања на подручју комплекса пирамида „Краљ Усеркаф“.
Министар Халид Ал-Анани је истакао да је мисија овог пута открила три гробнице из периода Новог краљевства које су коришћене током Касног периода древног Египта, некрополу мачака, четири гробнице из доба Старе краљевине, од којих најважнија припада Khufu-Imhat, надзорнику краљевских зграда у краљевској палати. Богата колекција пронађених антиквитета открива разноврсан садржај у којем се, између осталог, нашло 100 дрвених позлаћених статуа мачака, збирка статуа које приказују физичке карактеристике лава, краве и сокола, као и бројни алати за писање.
Археолошком догађају је присуствовао гувернер Каира, генерал-мајор Ахмед Рашид, заједно са члановима Парламента и 30-так амбасадора као и амбасадор Р. Србије.
Овом приликом је истакнута значајна улога коју антиквитети имају привлачењу пажње целог света ка величанственим споменицима и промовисању јединственог наслеђа Египта.

 


Светски омладински форум - Шарм Ел-Шеик 2018

Јелена Јевтић је била почаствована да седи поред председника АРЕ Абдел Фатах Ел Сисија

У периоду од 03.11. до 06.11.2018.,  у египатском летовалишту Шарм Ел Шеик, други пут по реду је одржан Светски омладински форум под покровитељством председника Арапске Републике Египат, Абдел Фатах Ал-Сисија.
Манифестацији је присуствовало више хиљада учесника, укључујући већи број египатских и страних званичника, представнике дипломатских мисија и организација акредитованих у Каиру, као и представнике спортских организација и удружења из целог света.
Светски омладински форум представља манифестацију која се већ традиционално одржава једном годишње у Египту (Шарм Ел Шеик) у циљу повезивања и унапређења односа између перспективних младих људи из целог света који су одлучни да пруже свој допринос и пример млађим нараштајима како би остварили своје циљеве.
Тим поводом, учешће су, између осталих, узели и представници из Републике Србије, Јелена Јевтић из Ниша, студент генерације америчког Bluefield State College и Вукашин Гроздановић, координатор Иницијативе OPENS 2019 у присуству амбасадора Републике Србије у Каиру, Југослава Вукадиновића.
Вукашин Гроздановић је овом приликом истакао значај Иницијативе OPENS 2019 намењене потребама омладине и спровођењу активности у партнерству са различитим организацијама. Посебно указујемо да је град Нови Сад проглашен Омладинском престоницом Европе за 2019. годину у Варни (Бугарска), имајући у виду допинос у развоју и унапређењу омладинске политике, као и односа и сарадње међу младима кроз реализацију бројних пројеката и програма, што истовремено доприноси и развоју билатералних односа међу државама.


 


Делегација Гуверније Црвено море у посети Р. Србији

Генерал-мајор Ахмед Абдулах, гувернер регије Црвеног мора, је са амбасадором РС у Каиру, Југославом Вукадиновићем, предводио  делегацију из Египта која је боравила у петодневној посети Србији. Овом приликом је потписан Споразум о братимљењу два града-Јагодине и Марс Алама, који  представља надградњу дубоко укорењених историјских веза ове две пријатељске земље, јачање дипломатских односа који трају дугих 110 година као и зближавање два народа.  Са званичницима Републике Србије су одржани бројни успешни билатерални састанци, док су пословни састанци са бројним компанијама туристичког и других сектора отворили пут за успешно партнерство, које ће допринети јачању економске сарадње између Србије и Египта. Очекује се повратна посета делегације локалне самоуправе града Јагодине која ће боравити у АР Египат  у периоду од 14.11.2018.-19.11.2018.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова