| |     latinica | english  
Насловна
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству, октобар 2022. године - Обавештење

Обавештавамо да Републички завод за статистику, у периоду од 1. до 31. октобра 2022. године, спроводи: „Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству“.
Позивамо држављане Републике Србије који, са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, живе у иностранству да учествују у истраживању.  Сврха спровођења овог истраживања јесте да добијемо што потпунију слику о бројности и основним демографским, миграторним, образовним карактеристикама наших грађана у иностранству.
Уколико желите да учествујете у истраживању, потребно је да се региструјете и попуните Упитник.
У истом периоду, током октобра 2022. године се у Републици Србији спроводи Попис становништва, домаћинстава и станова. Попис се спроводи само на територији Републике Србије. Држављани РС са пребивалиштем односно боравиштем у РС, као и стално настањени странци са боравиштем у РС, у обавези су да учествују у Попису. У попису се, такође, прикупљају подаци и о члановима домаћинстава који се за време пописа налазе у иностранству (школују се, раде или бораве у иностранству из других разлога). За та лица податке дају чланови њихових домаћинстава у Републици Србији.
У складу са чланом 15. Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2022. године, пописују се "држављани Републике Србије на раду у дипломатско-конзуларним представништвима РС, деловима привредних друштава у иностранству, представништвима Привредне коморе Србије у иностранству, Организацији Уједињених нација, њеним органима и специјализованим агенцијама и другим међународним организацијама, као и члановима њихових домаћинстава који са наведеним лицима бораве у иностранству".

 

16.10.2022.
 Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

24.09.2022.Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

22.09.2022.

 Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

02.09.2022. 

 Председник Републике Србије и председник Арапске Републике Египат присуствовали приказу средстава наоружања и војне опреме

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси, присуствовали су данас приказу наоружања и војне опреме Војске Србије из домаће одбрамбене индустрије на полигону код Дома Гарде.
На приказу су се могли видети модернизовани тенк М-84АС2, модернизована борбена возила пешадије АБ1 и АБ2, борбена оклопна возила “Милош“ 4X4, Лазар-3 са ДУБС 12,7 и Лазар-3М/30, МРАП 6X6, “Лазански” са куполом 57 мм, беспосадна платформа „Милош“, модуларни ОГАЊ, самоходни вишецевни лансер ракета “Тамнава”, БОВ КИВ артиљеријски, ракетни систем “АЛАС”, самоходне топ хаубице 155 мм НОРА Б52 М15 и М21, ПАСАРС, као и модернизовани радар “Жирафа”, беспилотна летелица "Пегаз" и борбени дрон.

Представљени су и  борбено оклопно возило “Милош” 4X4 са РС НОВА, модернизовани БОВ ПОЛО са ракетама 2Т5, 2Т и 2Ф, као и друга средства наоружања и војне опреме из развојног програма Војнотехничког института, предузећа “Југоимпорт” СДПР и фабрика групације Одбрамбене индустрије Србије.

Председник Вучић је поручио да ће држава наставити да продаје наоружање тамо где је то могуће, у складу са међународним прописима, јер то данас раде све државе света и додао да су сви заинтересовани за оружје из Србије.

На крају званичне посете председника Египта, председник Вучић поклонио је председнику ал Сисију ловачки карабин у калибру 308 WIN гравирани који производи фабрика наменске индустрије "Застава оружје".

21.07.2022.

 Сусрет председника Народне скупштине Републике Србије и председника Републике Египат

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сусрео се 20. јула 2022. г. са председником Арапскe Републикe Египта Абделом Фатахом ел Сисијем који борави у званичној посети Републици Србији.

Дачић је истакао значај посете Египатског председника за наше дипломатске односе, који сежу чак 114 година уназад. Последња званична билатерална посета Београду била је посета тадашњег египатског председника Мухамеда Хосни Ел Саједа Мубарака Југославији у јулу 1987.г.

Дачић и ел Сиси су се током разговора сложили да Србија и Египат имају дугу традицију добрих политичких односа и изразили потребу за даљим унапређењем свеобухватне сарадње у разним областима - образовања, туризма, културе као и заштите животне средине, чему ће велики допринос дати и потписивање низа билатералних споразума током ове посете.

Председник Народне скупштине Републике Србије пренео је да је Парламент Републике Србије традиционално заинтересован за сарадњу са колегама из Египта, о чему најбоље говори податак да је посланичка Група пријатељства са Египтом у претходном сазиву имала 50 чланова, а подсетио је да је као председник Парламента имао веома успешну посету Египату у децембру прошле године.

У разговору је закључено да Египат остаје при ставу замрзнутог признања тзв. Косова, а Дачић је истакао да Србија високо цени египатски став који подразумева да Каиро не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама.

 

20.07.2022.

 Званична посета председника Арапске Републике Египат

Званична посета председника Арапске Републике Египат
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Арапске Републике Египат Абделом Фатахом ал Сисијем, са којим је током првог дана његове званичне посете нашој земљи разговарао о јачању сарадње, инвестицијама и трговини између држава, које негују пријатељске односе још од времена оснивања Покрета несврстаних. Након одржaних састанака, председник Вучић је председнику ал Сисију уручио Орден Републике Србије на ленти за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат.
Председник Вучић је након састанка рекао да му је велика част што Србија има прилику да, после готово четири деценије, угости египатског председника.

"Ова посета за нас има историјски карактер. Неретко волимо да нешто назовемо историјским, али сам сигуран да ће нам продубљивање односа много тога донети у будућности. Уверен сам да су наши данашњи разговори пружили снажан импулс који ће се видети у међународној арени и у најконкретнијим економским областима, али и бројним пројектима које ћемо радити заједно", казао је председник и додао да су разговарали и о ситуацији у свету, у региону Медитерана, Европи и у Украјини. Он је навео и да у области војнотехничке сарадње имамо много тога да понудимо једни другима, да направимо заједничка предузећа и да се ослонимо једни на друге.

"Договорили смо се о веома блиској сарадњи између наших министарстава спољних послова, да у међународним форумима блиско сарађујемо. Поносан сам што после 35 година могу да будем домаћин египатском председнику и уверен сам да ће наша сарадња бити много ближа у будућности, захваљујући и тако великом лидеру као што је председник ал Сиси", истакао је председник Вучић и најавио да ће се унапређивати и сарадња у области здравства и стипендирања ученика и студената.
 
Председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси је изјавио да се нада добрим резултатима посете и пожелео још јачу сарадњу у свим сферама.

„Причали смо о политици, образовању и науци, али и сарадњи пословних људи, а поготово о инвестицијама и размени искустава у пољопривреди. Разговарали смо и о заједничким интересима и догађајима, шта се дешава у Палестини, Либији и посебно Украјини, како то све утиче на светску економију и где би наше две државе требало заједно да сарађују у циљу развоја економије”, навео је египатски председник, додајући да је са председником Вучићем разговарао и о борби против климатских промена. 
 
Председник Вучић поручио је египатским инвеститорима, на пословном форуму Србија - Египат, да су добродошли у Србију и пожелео привредницима обе земље пуно нових фабрика, заједничких пословних подухвата и успеха. Он је, обраћајући се представницима тридесетак египатских компанија на форуму, рекао да Србија има стабилне јавне финансије, да брине о сваком инвеститору, да има добру и обучену радну снагу, као и да годишње привуче између 3,2 и 3,5 милијарди евра директних страних инвестиција, те да ће и ове године прећи цифру од три милијарде упркос рату у Украјини.
 
Председник ал Сиси је истакао да Египат ради на промени и осавремењивању сарадње са разним државама, а да је Србија веома успешна држава, која има бројне потенцијале.

„Српски привредници су добродошли у Египат, као што су и египатски у Србији“, рекао је данас египатски председник ал Сиси, обраћајући се на отварању пословног форума Србија - Египат, те поручио да је српски успех уједно и египатски успех.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах ал Сиси усвојили су данас Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства две државе којом је предвиђена политичка координација у билатералним и међународним питањима, сарадња у областима одбране и безбедности, привредна сарадња на основу споразума о слободној трговини, сарадња у областима пољопривреде, енергије и енергетске безбедности са нагласком на развоју и диверсификацији гасних и других енергетских извора.
 
Потписано је 12 споразума о сарадњи између две земље: Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат у области високог образовања за период 2022-2025. годину, Извршни програм у области образовања између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат о сарадњи у области пољопривреде, Програм сарадње у области културе и уметности између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат за 2022-2025. годину, Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије Републике Србије и Египатског филмског центра Министарства културе Арапске Републике Египат, Меморандум о разумевању између Министарства заштите животне средине Републике Србије и Министарства животне средине Арапске Републике Египат о сарадњи у области заштите животне средине, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Арапске Републике Египат о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша, Меморандум о разумевању о сарадњи Радио-телевизије Србије (Република Србија) и Националне медијске управе (Арапска Република Египат), Меморандум о сарадњи између Музеја афричке уметности у Београду, Република Србија и Националног музеја египатске цивилизације, Арапска Република Египат у домену музеја, Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије и Управе слободних зона – ГАФИ о јачању билатералних инвестиционих односа, Меморандум о разумевању између Развојне агенције Србије и Агенције за мала и средња предузећа Арапске Републике Египат и Меморандум о разумевању између Института за стандардизацију Србије (ИСС) и  Египатске организације за стандардизацију и квалитет (ЕОС) – „Сарадња у области стандардизације и информисања“.

20.07.2022.ЗАЈЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА О УСПОСТАВЉАЊУ СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И АРАПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ЕГИПАТ

Председник Републике Србије г. Александар Вучић и председник Арапске Републике Египат г. Абдел Фатах ал Сиси, уз уважавање принципа узајамног поштовања, равноправности и немешања у унутрашње послове, изабраног пута унутрашњег развоја и спољнополитичких опредељења,у жељи да, у другом столећу од успостављања дипломатских односа, дају нови подстицај пријатељству, поверењу и свестраној сарадњи Републике Србије и Арапске Републике Египат, у циљу одржавања узлазног тренда политичког дијалога на највишем нивоу, наглашавајући своју подршку основним вредностима и начелима демократије, људских права и владавине права, потврђујући своју снажну приврженост циљевима и начелима Повеље Уједињених нација, као и идеалима и вредностима Покрета несврстаних земаља, чији су једни од иницијатора и оснивача,истичући међусобну подршку независности, суверенитету и територијалној целовитости и подржавајући обостране виталне интересе,потврђујући значај сарадње у борби против тероризма и ефикасног реаговања на претње миру и стабилности, одлучили су да успоставе стратешко партнерство између Републике Србије и Арапске Републике Египат.
Стратешко партнерство између Републике Србије и Арапске Републике Египат, засновано на међусобном разумевању и поверењу, обухватаће тесну и приљежну сарадњу у областима:

1. политичке координације у билатералним питањима, те регионалним и међународним питањима од заједничког интереса;

2. очувања међународног мира, на основу норми међународног права, Повеље УН и промоције једнакости међу државама, a посебно поштовања суверенитета и територијалне целовитости;

3. одбране и безбедности, као и борбе против тероризма, међународног транснационалног криминала, сајбер криминала и нових глобалних претњи;

4. међупарламентарних веза и сарадње;

5. привредне сарадње две земље утемељене на споразуму о слободној трговини о чијем закључењу ће две стране отпочети званичне преговоре;

6. пољопривреде и прехрамбене индустрије, туризма, саобраћаја и инфраструктуре, науке, телекомуникација, индустрије и технологије;

7. информационих и комуникационих технологија;

8. енергије и енергетске безбедности, са нагласком на развоју и диверсификацији гасних и других енергетских извора и транзитних коридора и у том циљу, билатералних консултација о енергетској сарадњи, укључујући и кроз учешће у заједничким енергетским пројектима и коришћењу обновљивих извора енергије;

9. заштите животне средине и еколошке безбедности;

10. културе, уметности, медија и образовања, укључујући и дипломатско образовање;

11. здравствене и социјалне заштите и борбе против пандемија;

12. омладине и спорта;

13. развоја веза између градова, региона и других административно-територијалних целина, као и у осталим областима од узајамног интереса.

Ради постизања наведених циљева, Република Србија и Арапска Република Египат, у свим горе наведеним областима, ојачаће билатералне контакте и консултације, установиће и одржаваће редовне састанке надлежних министарстава и других државних органа и закључиваће споразуме јачајући уговорно-правну основу сарадње.

Ова Заједничка декларација сачињена је у Београду дана 20.  јула 2022. године, у два оригинала, на српском, арапском и енглеском језику који су једнако веродостојни. У случају разлика у тумачењу ове Заједничке декларације текст на енглеском језику ће имати предност.

20.07.2022. - 13:50

 Селаковић: Србија и Египат настављају да унапређују вишедеценијско пријатељство

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Арапске Републике Египат Самехом Хасаном Шукријем.
Селаковић је изразио уверење да je посета председника Ал Сисија Београду круна наших односа и да ће дати кључан допринос даљем развоју пријатељства две земље, што потврђује и објављивање Заједничке декларације о успостављању стратешког партнерства између Србије и  Египта.
Према речима шефа српске дипломатије, наше две земље везује искрено вишедеценијско пријатељство, које ћемо наставити да унапређујемо кроз јачање сарадње у областима од заједничког интереса.
У сећању нашег народа је, како је навео Селаковић, снажно урезана сарадња коју су Београд и Каиро остваривали као оснивачи и стубови Покрета несврстаних, и Србија наставља да баштини политику пријатељства према Египту и целој Африци.
Министар Селаковић је изразио задовољство чињеницом да ће током посете египатског председника бити потписан велики број меморандума који ће допринети даљем унапређењу сарадње у областима економије, културе, образовања и заштите животне средине.
Посебну пажњу у разговору Селаковић је посветио потенцијалима за унапређење економске сарадње, која је, како је констатовао, данас далеко испод реалних могућности и интереса две стране.
Србија, према његовим речима, подржава египатску иницијативу да током наредних шест месеци буде одржан Мешовити комитет за економску сарадњу и опредељени смо за отпочињање преговора о закључивању споразума о слободној трговини.
Нарочиту захвалност министар Селаковић изразио је због разумевања позиције Србије у вези са питањем Косова и Метохије, изразивши наду да ће Египат наставити да пружа активну подршку ставовима Србије у међународним организацијама.
20. јул 2022.Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому у Београду председника Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ел Сисија

Председник Републике Србије Александар Вучић и Председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ел Сиси
Египатски председник Абдел Фатах Ел-Сиси борави у званичној посети Р. Србији, која представља прву званичну посету једног египатског лидера након скоро пет деценија. Република Србија и Арапска Република Египат деле дугу историју чврстих и пријатељских односа, још од почетка 20. века. Египатског председника Абдел Фатах Ел-Сисија током његовог боравка у Србији угостиће председник Републике Србије Александар Вучић.

19.07.2022.Званична посета Републици Србији председника Арапске Републике Египат

Председник Републике Србије Александар Вучић угостиће председника Арапске Републике Египат Абдела Фатаха ал Сисија, који ће боравити у званичној посети Републици Србији од 19. до 21. јула 2022. године.

17. јули 2022. година

 Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"

31.05.2022.

 Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

25.05.2022.

 Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који  су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а  има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.

11.5.2022.

 Честитка председника Арапске Републике Египат

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Арапске Републике Египат Абдела Фатаха ал Сисија, у којој се каже:

„Задовољство ми је да Вам упутим искрене честитке на победи на председничким изборима одржаним 3. априла 2022. године, која одражава поверење српског народа у Ваше мудро вођство.

Такође бих желео да Вам упутим најбоље жеље за даљи успех у Вашем наредном председничком мандату, током којег се радујем даљем јачању билатералних односа двеју земаља у различитим областима, а посебно у области економије и инвестиција“, наводи се у честитки египатског председника Фатаха ал Сисија.

18.04.2022.

 Честитка султана Омана

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је и честитку султанa Омана Хаитамa бин Тарикa, у којој се каже:

„Са задовољством Вам упућујем искрене честитке поводом поновног избора за председника Републике Србије.

Током Вашег предстојећег мандата, желимо да додатно унапредимо наше билатералне односе, на обострану корист наших народа.

Желим Вам успех у остваривању тежњи пријатељског народа Србије за даљи напредак и просперитет“, наводи се у честитки султана Омана.

11.04.2022.Предмет: Вечера у част др Захија Хаваса и разговор са бившим ПР Владе АР Египат

Министар саветник у Амбасади РС у Каиру Бојан Стаменковић, 28.02.2022. године, присуствовао је свечаној вечери која је организована у част др Захија Хаваса, светски познатог археолога и бившег министра антиквитета у Влади АР Египат, организованој у хотелу Steigenberger на Тргу Тахрир у Каиру.
Вечери, која се традиционално организује за мањи број званица сваке године, присуствовали су истакнути египатски политичари, између осталих, Ибрахим Махлаб, бивши ПР Владе АР Египат и Амр Муса, бивши МСП АР Египат, као и и личности из света културе и образовања, пре свих директор Библиотеке у Александрији др Мустафа Елфеки.
Од представника дипломатског кора вечери су присуствовали Мишел Куарони, амбасадор Италије, Осама Нагули, амбасадор Краљевства Саудијске Арабије, Гордана Милошевић, заменица амбасадора БиХ, истакнути египатски уметници, представници египатских медија, као и угледни египатски привредници и личности из јавног живота АР Египта.
Током неформалног разговора Б. Стаменковића са бившим ПР Владе АР Египат, Ибрахим Махлаб изразио је интересовање у вези са унапређењем сарадње између две државе у области туризма и културе, имајући у виду искуства из ранијег периода, пре свега присуства туриста из Р. Србије на познатим туристичким дестинацијама у АР Египат.
Са наше стране, истакнуто је да је Египат једна од омиљених дестинација за туристе из Р. Србије, да су потписана три Меморандума о разумевању и сарадњи у области културе, као и да је један број споразума у фази усаглашавања текстова и припреме за потписивање.
Истовремено, Б. Стаменковић је указао да је у разговору са  министром за туризам и антиквитете АР Египат др Калидoм Ел Енанијем, са египатске стране посебно указано да је укупан број туриста из Р. Србије, који је у првој половини 2021. године посетио АР Египат, износио око 80 000 туриста, чиме је премашен рекордни број забележен у претходном периоду, упркос пандемији COVID 19. Наиме, према подацима Одељења за туризам Општег суда Гуверније Црвеног мора укупан број туриста из Р. Србије који је посетио област Црвеног мора, за 2019. годину износио је 51 080, у односу на 2018. годину, када је поменуту регију посетило 36 482 туриста из наше државе. Указујемо да приказаном статистиким подацима није обухваћен целокупан број туриста из Србије који је током 2019. године посетио АР Египат.
Тим поводом, изражено је обострано задовољство, уз очекивање да ће сарадња по овом питању бити још успешнија, као и да Р. Србија очекује и повећан број египатских туриста, који би, у наредном периоду, посетио познате туристичке дестинације у Р. Србији.
Напомињемо да је др Захи Хавас био почасни гост на пријему, који је организован поводом прославе националног празника Дана државности у Амбасади РС у Каиру.
Указујемо да наше присуство на наведеном догађају додатно доприноси подизању угледа Републике Србије међу истакнутим египатским политичарима, као и промоцији националних интереса наше државе, пре свега у сектору туризма.

20.03.22.Председник Вучић примиo акредитивна писма новоименованог амбасадора Арапске Републике Египат

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма амбасадора Арапске Републике Египат Басела Салаха.

Уз најбоље жеље за успешан рад у Београду, председник Вучић је амбасадору Салаху изразио наду да ће у блиској будућности председник Ел Сиси посетити нашу земљу. Уз поздраве египатском председнику, изразио је захвалност на разумевању које Египат показује за позиције Србије када је реч о питању Косова и Метохије.

Председник Вучић и амбасадор Салах су истакли потребу за оживљавањем рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и за закључивањем низа споразума из сфере привреде, попут споразума о слободној трговини, који би створили правну основу за јачање сарадње. С тим у вези су констатовали да највеће могућности постоје у области пољопривреде, туризма и здравства, машинске индустрије, грађевине и других.

Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на оствареним великим развојним пројектима - саобраћајној и енергетској мрежи, изградњи нових градова, као и повећању капацитета Слободне зоне Суецког канала.

Амбасадор Салах је рекао да верује да ће председник Ел Сиси посетити Србију, јер би његова посета била од највећег значаја за политичке и економске односе двеју земаља.

Двојица саговорника су разговарали и о актуелним глобалним изазовима.

16.03.2022.

 Гласање у иностранству

Обавештавамо да је на насловној страници сајта РИК-а постављен видео који се односи на гласање у иностранству.

Тај сајт се налази на следећем линку:Прослава Дана државности и Дана Војске Републике Србије у Амбасади РС у Каиру

 

Поводом националног празника Дана државности и Дана Војске Републике Србије  Амбасада РС у Каиру организовала је свечани пријем коме је присуствовало више од 400 званица укључујући представнике дипломатског и војног кора, угледне египатске званичнике, као и истакнуте личности приватног и јавног живота.
Од представника дипломатског кора свечаном пријему присуствовали су, између осталих Амбасадор Руске Федерације Георги Боришенко, Амбасадор САД-а Џонатан Коен, Амбасадор Државе Израел Амира Орон, Амбасадор Холадније, Канаде, Јордана, Португала, Шпаније, Колумбије, Аргентине, Панаме, Еквадора, Тајланда, Филипина, Доминиканске Републике, Маурицијуса, Гане, као и представници војног дипломатског кора, укључујући истакнуте официре египатских оружаних снага.
Честитке поводом Дана државности упутио је и Председник АР Египта Абдел Фатах Ал Сиси. Тим поводом, лични изасланик Мухамед Мокхтар (Chamberlain of the Presidency), посетио је Амбасаду РС у Каиру и пренео личне честитке Председника АР Египат поводом обележавања националног празника.
Прослави Националног дана у Амбасади Републике Србије присуствовао је и већи број угледних египатских политичара и представника званичних институција АР Египат, између осталих Др Захи Хавас, бивши министар за антиквитете и светски познати египтолог, који је био и почасни гост на пријему, затим Др Мариан Азар, члан Представничког дома парламента АР Египат, Валид Хагаг, директор Института за дипломатске студије МСП АР Египат, остали представници МСП АР Египат, Министарства за инвестиције, Министарства за туризам и антиквитете и угледни привредници.
Позиву су се одазвали и истакнути глумци и уметници, писци, спортисти, водитељи између осталих позната египатска глумица српског порекла Шерин Реда, познате младе египатске глумице Селма Абу Диф и Раша Амин, Мухамед Хафзи, директор Каирског Филмског Фестивала, директор “Cairo Opera House”, директор “The National Museum of Egyptian Civilization”, угледни професор и писац Др Абдел Адел Рахман, успешни и познати египатски доктори и професори на Каирском Универзитету, затим Тарек Абдел Насер, најмлађи брат бившег Председника Египта Гамал-а Абдела Насера, као и ћерка бившег Председника Сомалије Ходма Кабди, из Амбасаде ФР Сомалија у Каиру.
Прослава Националног дана РС у Каиру протекла је уз богат културно-уметнички програм који је на најбољи могући начин, уз задовољство свих присутних, промовисао интересе и културно наслеђе РС.
На почетку пријема угледне званице поздравио је отправник послова Бојан Стаменковић, а потом и војни изасланик Владимир Богдановић. Б. Стаменковић је дао кратак осврт на значај историјских и билатералних односа између Египта и Србије. Посебно је указао на интензивну диполоматску активност у предходном периоду, између осталог на посете председника Народне Скупштине РС Ивице Дачића, министра спољних послова РС Николе Селаковића, министра одбране РС Небојше Стефановића, као и делегације Министарства пољопривреде Арапској Републици Египат. Бојан Стаменковић је, овом приликом, изразио очекивање да ће, током ове године, и Председник Египта Абдел Фатах Ал Сиси посетити Републику Србију на позив Председника РС Александра Вучића.
Националну химну Републике Србије и химну Арапске Републике Египат интонирала је млада српска уметница и представница РС на музичком такмичењу “Eurosong” Сања Вучић уз одушевљење званица, уз присуство Мис Србије Ање Радић, имајући у виду да је по први пут избор за Мис Србије организован у Египту почетком ове године.
Пријему су присуствовали и истакнути представници египатских штампаних и електронских медија, који су извештавали са лица места, између осталих новинари угледног дневног листа “DUSTER NEWSPAPER”, као и новинари египатског Националног ТВ Канала “MASPERO”, оцењујуци пријем у Амбасади РС у Каиру, као један од најуспешнијих и најпосећенијих друштвено-политичких догађаја у предходних неколико година.

Фото галеријаИнтервју отправника послова Амбасаде РС у Каиру за Египатски Национални ТВ Канал "MASPERO"


Отправник послова Амбасаде РС у Каиру Б. Стаменковић, дао је интервју за Египатски Национални ТВ Канал "MASPERO", који је емитован уочи националног празника Дана државности Р. Србије.
Интервју је емитован у програму под називом "Ganab Al Safir" у два дела.
У првом делу, отправник послова је говорио о Р. Србији - природним лепотама, туристичким и економским потенцијалима и геополитичком положају Р. Србије.
Други део интервјуа односи се на политичке и економске односе двеју држава, који су на узлазној линији, као и да и даље има простора за сарадњу у бројним областима.
С тим у вези, Б. Стаменковић је посебно истакао пољопривреду, туризам и здравство, изразивши истовремено захвалност египатској страни на доприносу унапређењу сарадње у овим областима у претходном периоду.

Први део интервју можете погледати на следећем линку:

https://www.facebook.com/watch/?v=303753921737453


Други део интервјуа можете погледати на следећем линку:

https://www.facebook.com/105351985385111/videos/482311579954597
 Разговор отправника послова Амбасаде РС са директором Инситута за Дипломатске студије МСП АР Египат

Отправник послова Амбасаде РС Б. Стаменковић 17.02.2022. године присуствовао је завршној церемонији затварања семинара под називом “Capacity  Building Training Course for the Europian and Asian diplomats” организованом у Институту за Дипломатске студије МСП АР Египат.
Церомонији је присуствовао већи број амбасадора и отправника послова између осталих амбасадор БиХ, Албаније, Јерменије, Монголије, Туркменистана и Белорусије.
Курс је био организован за дипломате из Европе и Азије. Полазник курса из Републике Србије био је представник МСП-а Иван Самрџић.
Овом приликом Б. Стамековић оджао је састанак са директором Инситута за Дипломатске студије Валидом Хагагом, у вези са унапређењем научно-образовне сарадње између Института и Дипломатске академије МСП РС, имајући у виду Меморандум о разумевању и сарадњи између две институције на обострано задовољство МСП РС и МСП АР Египат.Расписивање конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне тржаве и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

МСП М.Селаковић је 14.фебруара о.г. донео одлуке бр.51/30-2022/01 И бр.52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.
Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следеће линкове.
www.mfa.gov.rs
www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/

25.02.2022.

 Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:
Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.
По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.

 

16.02.2022.Лични изасланик председника АР Египта Абдел Фатах Ал Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника Дана државности

Амбасаду Р. Србије у Каиру, 13. фебруара 2021. године, посетио је  лични изасланик (Chamberlain of the Presidency) ПР АР Египта Абдел Фатах Ал Сисија, који је пренео честитке поводом обележавања националног празника Дана државности и  Дана Војске Р. Србије.
Отправник послова Амбасаде РС у Каиру Б. Стаменковић је у разговору са високим гостом изразио спремност за продубљивање односа између две земље у свим областима од обостраног интереса, истичући билатералну сарадњу у претходној години, имајући у виду више посета званичника РС АР Египат.
Б. Стаменковић је посебно нагласио да очекујемо скору посету Председника АР Египт Фатах Абдел Ал Сисија Р. Србији.


 Избор за Мис Србије одржан у познатом египатском летовалишту Sharm El Sheikh

У познатом египатском летовалишту Sharm El Sheikh, крајем јануара ове године, одржан је избор за Мис Србије за 2021. годину.
Избор је одржан под покровитељством Гувернера Јужног Синаја, уз присуство већег броја угледних египатских званица из приватног и јавног живота АР Египат.


 Интервју отправника послова Амбасаде РС у Каиру за египатски лист "Dostor Newspaper"

Отправник послова Амбасаде РС у Каиру Б. Стаменковић, дао је интервју за угледни египатски лист "Dostor Newspaper", у вези са актуелним билатералним и економским односима, као и предстојећој сарадњи између АР Египат и Р.Србије.
Посебно је истакнута потреба за оживљавањем рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и за закључивањем низа споразума из области привреде, попут споразума о слободној трговини, који би створили правну основу за јачање сарадње.
Констатовано је да највеће могућности постоје у области пољопривреде, туризма и здравства, машинске индустрије, грађевине и других, које су од обостраног интереса.
Отправник послова Амбасаде РС у Каиру Б. Стаменковић се посебно осврнуо на велике развојне и инфраструктурне пројекте, које спроводе званични органи и институције АР Египат, предвођене ПР Абдел Фатах Ал Сисијем.
Такође, изражено је уверавање да ће у наредном периоду, египатски председник посетити Р. Србију, на позив ПР Александра Вучића.


 Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

15.02.2022.Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

 

07.02.2022

 

 Опроштајна посета амбасадора Арапске Републике Египат

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Арапске Републике Египат Амра Алгувејлија и захвалио му за неизмеран допринос унапређењу билатералних односа и сарадње у различитим областима.
Председник Вучић је изразио задовољство што је Египат у Србији представљао дипломата са великим искуством и мноштвом идеја, што се одразило на већу блискост двеју земаља.

Двојица саговорника су истакли потребу за оживљавањем рада Мешовитог комитета за економску сарадњу, као и за закључивањем низа споразума из сфере привреде, попут споразума о слободној трговини, који би створили правну основу за јачање сарадње. С тим у вези су констатовали да највеће могућности постоје у области пољопривреде, туризма и здравства, машинске индустрије, грађевине и других. Председник Србије је честитао руководству и народу Египта на оствареним великим развојним пројектима.

Председник Вучић је изразио захвалност амбасадору Алгувејлију што је велику пажњу посветио интензивирању културне сарадње.

Председник Вучић је изразио наду да ће у блиској будућности имати част да угости председника Ел Сисија и упутио му поздраве, захваливши у исто време на разумевању које Египат показује за позиције Србије кад је реч о питању Косова и Метохије.

Председник Вучић је амбасадору  Aлгувејли пожелео много успеха на одговорној дужности коју преузима у Комисији Афричке уније. Амбасадор Алгувејли је рекао да носи најлепше успомене из Србије и посебно захвалио председнику Вучићу што је показао жељу да развија пријатељске односе са земљама муслиманског света.

13.01.2022Политички и економски односи са Египтом на узлазној линији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас у опроштајну посету амбасадора Арапске Републике Египат у Србији Амра Алгувејлија, којем је изразила захвалност на досадашњој успешној сарадњи и пожелела успех на новом ангажману.
Брнабић је рекла да су политички и економски односи двеју држава на узлазној линији, као и да и даље има простора за сарадњу у бројним областима.
Она је, с тим у вези, посебно истакла пољопривреду, туризам, здравство, телекомуникације, грађевину, машинску индустрију, рударство и научноистраживачке пројекте, изразивши уједно захвалност амбасадору на личном доприносу унапређењу сарадње у овим областима у претходном периоду.
Алгувејли је рекао да су током његовог четворогодишњег мандата учињени бројни конкретни помаци на плану унапређења сарадње у области пољопривреде, трговине, науке, инфраструктуре, културе, просвете, технологије, спорта, медија и туризма.
Премијерка је још једном исказала захвалност на богатој и плодоносној сарадњи и поручила амбасадору Алгувејлију да у Србији увек има пријатеља.

12.1.2022.

 Конференција „Светског Омладинског Форума“ у Шарм Ел Шеику

Отправник послова  Амбасаде Р.Србије у Египту Б.Стаменковић, од 10. до 13. јануара 2022. г, учествује  на Четвртој Конференцији „Светског Омладинског Форума“, која се одржава под покровитељством ПР АР Египат Абдел Фатах Ел Сисија у Шарм Ел Шеику.Божићна посета најстаријем хришћанском манастиру на свету

 

Отправник послова Амбасаде Р.Србије у Каиру Б.Стаменковић, поводом божићних празника, посетио је Манастир „Св.Павла“ у Египту, најстарији хришћански манастир на свету, који се налази у Источној Пустињи и датира из 4. века.Велики простор за интензивирање сарадње Србије и Египта

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Египта Амра Алгувејлија.
Србију и Египат, према речима министра Селаковића, повезује вековно пријатељство, а у сећању нашег народа је снажно урезана сарадња коју су некадашња Југославија и Египат остваривали као оснивачи и стубови Покрета несврстаних земаља.
У том смислу, Селаковић је изразио и велико задовољство због прилике да недавно, на обележавању 60. годишњице прве конференције несврстаних у Београду, прими и египатску делегацију.
Селаковић је рекао да је Србија заинтересована за размену посета на високом и највишем нивоу, истакавши да је египатском министру иностраних послова Самеху Хасану Шукрију отворен позив да посети Србију, као и да ћемо ове године са великим задовољством у Београду угостити председника Абдела Фатаха Ал Сисија.
Селаковић је констатовао да Србија и Египат имају велики потенцијал за интензивирање економске сарадње, чему би допринело организовање састанка Мешовитог комитета за економску сарадњу.
Министар Селаковић је изразио задовољство због динамичног економског развоја Египта, и саговорника упознао са показатељима који Србију сврставају међу најбрже растуће европске економије. 
Економске односе је, према Селаковићевим речима, могуће унапредити у бројним областима као што су пољопривреда, туризам, здравство, телекомуникације, грађевина, машинска индустрија, рударство и научноистраживачки пројекти.
Шеф српске дипломатије је амбасадору Алгувејлију захвалио због свега што је учинио за српско-египатске односе, пожелевши му много успеха у наставку каријере.

11.1.2022.

 Презентација књиге проф. др Адел Абдел Рахмана- „Уметнички амбасадор“

На позив Националне библиотеке Каира, представници Амбасаде Р. Србије у АР Египат су, дана 26. 12. 2021. године, присуствовали промоцији књиге „Уметнички амбасадор“ проф. др Адел Абдел Рахмана, у издању Градске библиотеке Панчево, у њиховим просторијама у Каиру.
Почасни гост ове манифестације био је Бојан Стаменковић, отправник послова a. i.  Амбасаде, чије су име и фотографију штампали чак и на улазницама, показавши тако колико им је важна Р. Србија и колики допринос имају људи са којима се проф. др Рахман дружио у Панчеву, Београду, Ужицу, Новом Саду, Ковачици и другим градовима широм Р. Србије, у периоду писања књиге, који је трајао око две године. 
Проф. др Рахман је рођен у Каиру 1958. године, али је студирао и докторирао историју уметности у Немачкој. Има знање практичног ликовног уметника и дизајнера. У Р. Србији је имао 5 (пет) самосталних изложби. Бави се новинарством од 1995. године, као критичар и историчар уметности у штампаним и електронским медијима. Књига коју је објавио у Р. Србији је садржана од текстова у форми између есеја и ликовне критике. Реч је о избору уметника, а писана је веома јасно и језгровито, имајући у виду да др Рахман разуме различите ликовне светове српских, арапских, афричких, руских европских, јапанских и кинеских уметника. 
Проф. др Рахман је професор на Универзитету за дизајн Факултета уметничке едукације у Каиру. Током своје досадашње каријере, радио је и у Министарству културе АР Египат на високим функцијама и веома је цењен међу истакнутим књижевницима и уметницима у АР Египат, а и шире.
На крају презентације, након коментара и анализа бројних еминентних египатских критичара, уручене су плакете заслужним за ово дело, а међу добитницима је био и Бојан Стаменковић, отправник послова a. i. Амбасаде Р. Србије, као представник државе у којој је проф. др Рахман нашао доста инспирација, пријатеља и оних који су му посебно помогли у писању књиге, због чега Р. Србију ставља на прво место.
   Ово је још један доказ о томе колико је култура важна спона међу државама и како може да повеже људе, обичаје и религије, без било каквих граница


 Посета делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р, Србије АР Египат

У периоду од 20. до 25.12.2021. године, делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије, у саставу државни секретар Богдан Игић и Марко Мајсторовић, сарадник у Кабинету министра, боравили су у званичној посети АР Египат, у циљу унапређења економских  и билатералних односа између две државе.
Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије, укључујући и отправника послова Амбасаде РС у Каиру Бојана Стаменковића, 21.12.2021.године, састала се са министром пољопривреде АР Египат Ел Саидом Марзук Ел Кусаиром.
Током састанка разматрани су модалитета унапређења билатерланих односа између Р. Србије и АР Египат у области пољопривреде, као и могућност пласмана пољопривредних производа, пореклом из наше државе на тржиште АР Египта и обратно.
Од стране министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије Бранислава Недимовића упућен је позив египатском министру пољопривреде да почетком наредне године посети Р. Србију, што је начелно и прихваћено. Том приликом би био потписан меморандум о разумевању у области пољопривреде, који би пружио правни основ за пласман пољопривредних производа, у обостраном интересу, као и могућност за смањење царинских и других такси на увоз.
Током посете српске делегације АР Египат, организована је и посета Слободној Индустријској Зони у египатском граду Порт Саид. Том приликом изложени су економски потенцијали и перспективе развоја поменуте зоне, имајући у виду да су радови на изградњи зоне још увек у току.
Поред тога, реализован је већи број састанака са представницима реномираних египатских предузећа и компанија у државном власништву, поводом разматрања потенцијалних инвестиционих улагања у области пољопривреде.
Посету делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р. Србије АР Египат оцењујемо изузетно успешном и корисном у овом тренутку, посебно у контексту јачања економских односа и привредне сарадње између две државе, као и пласмана српских пољопривредних и других производа на египатско тржиште са популацијом од преко 100 милиона становника.


 Девето заседање Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције (UNCAC)

У периоду од 13. до 17. децембра 2021. године у Шарм Ел Шеику одржано је Девето заседање Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције (UNCAC).
Конференцији је присуствовало преко 2000 делегата из 150 држава потписница Конвенције, између осталих делегација Владе Р. Србије предвођена државним секретаром у Министарству правде Бојаном Шћепановић, као и парламентарни део делегације Народне Скупштине РС, у саставу Снежана Пауновић и Дубравка Филиповски. Конференцији је као члан делегације Владе РС присуствовао и отправник послова Амбасаде РС у Каиру Бојан Стаменковић.
Учешће делегата на конференцији UNCAC било је организовано кроз рад већег броја сесија, састанака и семинара, који су резултирали усвајањем заједничке Декларације UNCAC, седам Резолуција, као и одређивањем државе домаћина за наредно десето заседање.
На Конференцији UNCAC, посебно је указано на нарастајуће коруптивне економске изазове и ризике, који захтевају хитно реаговање надлежних државних органа, у циљу превентивног деловања. Исказана је потреба да се све државе чланице Конвенције активније укључе и ангажују на плану превентивног деловање, размене најбоља искуства и праксу по овом питању, како би се израдиле одговарајуће "Смернице", у вези са идентификацијом потенцијалних економских изазова и ризика, у циљу благовременог деловања у ванредним и кризним ситуацијама.
Извршни директор UNCAC Ghada Waly је истакла у закључним смерницама са Конференције да је "Декларација из Шарм Ел Шеика" на најбољи могући начин изразила потребу за активнијим ангажовањем свих релевантних надлежних субјеката по питању сузбијања коруптивног деловања и истовремено благовременог деловања у ванредним и кризним ситуацијама, посебно имајући у виду актуелну ситуацију у вези са пандемијом COVID 19.
Ghada Waly је посебно истакла да ће на изради "Смерница" бити ангажовани стручњаци и експерти држава потписница Конвенције UNCAC у наредном периоду и истовремено изарила задовољство значајним присуством делегата на Деветом заседању Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције, имајући у виду актуелну ситуацију у вези са пандемијом COVID 19. Посета председника НС Р. Србије Ивице Дачића АР Египат

Председник НС Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети АР Египат у периоду од 10. до 12. децембра о. г.
У том периоуду И. Дачић је имао разговоре са Председником АР Египат, А.Ф. Ел Сисијем, председником Председничког дома Hanafi Al-Jabali-ем и председником Владе АР Египат Moustafa Madbouly-ем. 
Разговори председника НС Р. Србије  са званичницима АР Египат су били пријатељски и конструктивни, усмерени на унапређење билатералне сарадње две државе, имајући у виду потенцијале којима располажу, као и историјску повезаност и сарадњу.
Нарочито је био значајан разговор председника НС РС И. Дачића са председником АР Египат Ел Сисијем, који је поред јачања билатералне сарадње као тему имао и однос према тзв „Косово“, јер је у том разговору, египатска страна званично потврдила свој став замрзнутог признавања тзв „Косова“ и потврдила да Каиро неће гласатаи за чланство Приштине у међународним организацијама, што је за нас веома битно, имајући у виду значај и утицај АР Египат у арапском свету, а и шире. Разговарали су о унапређењу односа две државе у многим областима, као што је економија, образовање, туризам и војна индустрија. Изражено је задовољство бројем српских туриста који су ове године одмор провели у АР Египат, али је наглашен и интерес да египатски туристи дођу у Р. Србију у већем броју.
               Председник НС РС И. Дачић је, у име председника Р. Србије Александра Вучића, позвао председника АР Египат Ел Сисија да посети нашу државу у наредној години, што је председник Ел Сиси прихватио.
Део делегације која је са председником НС РС И. Дачићем допутовала у Каиро (два члана парламента), наставили су посету у Шарм Ел Шеику, где су учестввали на Конференцији међународне мреже за борбу против корупције до 17. 12. о. г., док се ПР НС Р. Србије са осталим члановима делегације вратио у Београд 12. 12. 2021.                                                                     
Посета се оцењује као успешна како у политичком, тако и у економском смислу и отвара могућност даљег и бржег развоја сарадње АР Египат и Р. Србије, чије се унапређење и очекује у наредном периоду.


 Пројекција филма "Слава краљици" међународна копродукција Аустрије, Грузије и Србије

Документарни филм "Слава краљици" међународна је копродукција Аустрије, Грузије и Србије.
Документарни филм "Слава краљици" истиче улогу и значај светски познате српске шахисткиње Милунке Лазаревић, која је, истовремено, била и кључни извор информација продуцентима током истраживања и снимања поменутог документарног филма.
Свечаној пројекцији филма у Каиру, одржаној 9. децембра 2021. године, присуствовали су, између осталих, Бојан Стаменковић, отправник послова Амбасаде РС, амбасадор Грузије и заменик амбасадора Аустрије у АР Египат. Свечани пријем у Амбасади Републике Србије у Каиру, поводом учешћа Емира Кустурице на 43. Међународном филмском фестивалу - објављено у дневном листу "Политика" 6.децембра 2021. годинеПријем у Амбасади Републике Србије у АР Египат, поводом присуства режисера Емира Кустурице на 43. међународном филмском фестивалу у Каиру (ЦИФФ)

У Амбасади Републике Србије у АР Египат је, 29. 11. 2021. године, организован пријем у част режисера Емира Кустурица, који је предводио Међународни такмичарски жири 43. међународног филмског фестивала у Каиру (ЦИФФ).
Том приликом је указана и посебна част прослављеној египатској уметници (глумици) Шерин Реда, која је, по мајци, српског порекла и изузетно цењена у арапском свету.
Пријем је организован у просторијама Амбасаде и башти, где су гости највише и боравили.
На пријему је било око 250 званица. Многи од њих су били из света филмске уметности, с обзиром на период одржавања фестивала, али су били присутни и значајни представници дипломатске заједнице у Каиру,  домаћи политичари, новинари, као и припадници наше дијаспоре.
На пријему је, између осталих, био и амбасадор САД, Јонатхан Р. Цохен, као и дипломатски представници амбасада Руске Федерације, Р. Француске, Р. Италије, Р. Бугарске, БиХ, Индонезије, Малезије, Украјине, Мађарске и др. акредитованих ДКП у Каиру, али и представници МСП АР Египат, директорка балета Опере у Каиру, директор музеја цивилазије АР Египат, помоћник министра за културу, предтавници министарства за туризам и антиквитете, брат Г. А. Насера и многи други.   
  Пријем је протекао у изванредној атмосфери и оставио изузетан утисак на госте, о чему сведоче бројни коментари на друштвеним мрежама.
Госте је поздравио Бојан Стаменковић, отправник послова а. и. Амбасаде Р. Србије у Каиру и уручио пригодне, скромне поклоне г-дину Емиру Кустурици и г-ђи Схерине Реда.
Све званице су изузетно позитивно коментарисале овај пријем, па и сам г-дин Емир Кустурица.
О детаљима (званицама, атмосфери, кратком говору и уручењу поклона од стране Бојана Стаменковића, отправника послова а. и. Амбасаде), можете сазнати више прегледом фотографија које прате овај текст.

Фото галерија
 Отправник послова Бојан Стаменковић присуствовао је церемонији отварања "Авеније Сфинги" у Луксору

Отправник послова Бојан Стаменковић присуствовао је церемонији отварања Авеније Сфинги у Луксору, 25. новембра о.г, на позив председника Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ал-Сисија.

Поред представника српске амбасаде догађају су присуствовали и амбасадори из 35 држава акредитованих у АР Египат.

Акредитовани новинари из више од 85 држава директно су о догађају извештавали из Луксора. Церемонија отварања Авеније Сфинги изазвала је велику пажњу египатских и светских медијаРЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде - https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu.


04. децембар 2021. годинеОтправника послова Амбасаде РС у Каиру са саветником министра пољопривреде и мелиорација АР Египат

Отправник послова Амбасаде Р. Србије у Каиру Бојан Стаменковић састао се са Саветником министра пољопоривреде и мелиорација АР Египат Др Саадом Моусом, поводом унапређења билатералне сарадње у области пољопривреде.

Током састанка који је одржан у Министарству пољопоривреде и мелиорација АР Египат, 10.11.2021. године, Стаменковић је указао на могућност побољшања пласмана производа пореклом из АР Египат на тржиште Р. Србије, као и истовремено пласмана пољопривредних производа из Р. Србије на тржиште АР Египат.

Др Моуса је истакао задовољство предлогом за унапређење билатералне сарадње, нарочито у сегменту повећања обима и асортимана производа у међусобној трговинској размени. Истовремено, навео је да је Египат један од највећих произвођача поморанџи, нара, манга, грожђа и других цитруса, али истовремено и да је увозник јабука, тако да сматра да је предлог српске стране у обостраном интересу Р. Србије и АР Египат.

14.  Новембар 2021

 Полaгање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату представници Амбасаде Републике Србије у Каиру Бојан Стаменковић, отправник послова и Сеад Беглук посетили су  војни меморијал у Порт Саиду, египатском граду на обали  Средоземља, како би одали почаст и положили венац у знак пијетета према страдалим сународницима у Првом светском рату.

13. Новембар 2021

 Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.


12. новембар 2021. годинеСелаковић: Значајни потенцијали за јачање економске сарадње са Египтом

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са амбасадором Египта у Београду Амром Алџовеилијем.

Министар Селаковић је рекао да две земље везује искрено пријатељство и да је у сећању нашег народа снажно урезана сарадња коју су Југославија и Египат, као оснивачи, остваривали у оквиру Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је поручио да Србија наставља да баштини политику пријатељства према Египту и читавој Африци, напомињући да смо спремни да нашу сарадњу јачамо и унапређујемо у областима од заједничког интереса.

Министар је подсетио и на његову недавну посету Египту, нагласивши да је наша земља јасно опредељена за даље интензивирање политичког дијалога и размену посета на високом и највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије пренео је саговорнику да подржавамо активности Владе Египта усмерене ка очувању стабилности земље и њеном економском напретку, истакавши да се радујемо успесима египатске економије.

Када је реч о економској сарадњи две земље, Селаковић је оценио да она не прате одличне политичке односе, као и да постоје значајни потенцијали за њено јачање у областима пољопривреде, туризма, здравства, телекомуникација, грађевине, машинске индустрије и рударства.

Додао је и да би одржавање седнице Мешовитог комитета за економску сарадњу и Заједничког пословног савета могло дати важан подстицај развоју економских односа.

 

9. новембар 2021. године

 Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.

Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.

Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

 

2. новембар 2021. годинеЦеремонија обележавања 79. годишњице Друге битке у Аламеину

Амбасада Р. Србије у АР Египт је на позив амбасаде Велике Британије у Каиру учествовала на Церемонији обележавања 79. годишњице Друге битке у Аламеину, 23.10.2021. године, историјске битке из II Светског рата.
Испред Амбасаде Р. Србије, венац на споменик палим борцима положио је отправник послова Бојан Стаменковић.


1. новембар 2021. године

 30 Амбасадора посетило храмове у Абу Симбелу

Министарство туризма и антиквитета АР Египат 22.10.2021. организовало је службену вечеру за више од 30 Амбасадора, којој је присуствовао и Бојан Стаменковић, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Каиру. Министар туризма и антиквитета АР Египат Khaled El Anany и Гувернер Асуана Ashraf Attia присуствовали су, овом приликом, и посебној Церемонији обележавања јединственог соларног феномена, који се дешава два пута годишње у част Краља Рамзеса II.


01. новембар 2021. годинеСелаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБУН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.

15. октобар 2021. годинеПредседник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.

"Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изузетну част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се, у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.
"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатије за мир, а 24. априла 2019. године смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње.

Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић.

"Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини пут ка индивидуалном и колективном просперитету.

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка.

"Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.

Београд,
11. октобар 2021. године


 Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО


Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

 

26. септембар 2021. годинеСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ


Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.

25. септембар 2021. године

 Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекограничн&