| |     latinica | english  
Насловна
Председник Удружења бизнисмена Египта у посети Београду

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства, Бранислав Недимовић, примио на разговоре председавајућег египатског Удружења бизнисмена, г-дина Ахмеда Алсокарија 11.03.2019., где се са египатском делегацијом разговарало о извозу српских производа у Египат. Током састанка се разговарало о даљем унапређењу сарадње из области пољопривреде и трговине, повећању извоза и пласирању српских производа на египатско тржиште, посебно жита ,меса и стоке. Египат је упутио позитивне знаке и спремност на сарадњу увршћујући званично Р. Србију на листу добављача за текућу годину

 Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

 

Одлукама бр. 101/30-2019/01 и бр. 101/30-2019 од  08.марта 2019. године, МСП УСДСР је расписала конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и мaтичне државе и дијаспоре. Конкурси су отворени од 13.марта о.г. до 01.априла. Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку


http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р.Србије, Каиро, 13. март 2019.


У резиденцији Амбасадора Републике Србије у Каиру 13-ог  марта  2019. организован је пријем за чланице „Првог интернационалног клуба“. Супруга српског амбасадора  била је домаћин скупа. Чланице овог клуба су супруге страних амбасадора акредитованих у АР Египат као и истакнуте жене из свих сфера живота у Египту, попут културе, уметности и новинарства. Председник клуба је супруга МСП Египта гђа Сузи Шукри. Програмом састанка је организована презентација египатске фирме Арееј која се бави производњом уља и јасмина и снабдева све елитне светске куће произвођача парфема . Иначе, ова фирма сарађује са компанијом из наше земље. Након кратке презентације, уприличен је ручак на којем су представљени кулинарски специјалитети - Републике Србије. На одласку жене су добијале пригодне поклоне са нашим домаћим производима које је обезбедила Скупштина града и Привредна комора Ужица и користимо ову прилику да им изразимо посебну захвалност. Окупљање је било обојено интернационалним темама и идејама а узимајући у обзир импресије учесника састанак је био веома успешан.ИЗЛОЖБА ИВАНА МИЛУНОВИЋА У КАИРУ

Академски сликар и оснивач Удружења ликовних уметника из Краљева, Иван Милуновић, је 03.03.2019., отворио самосталну изложбу својих слика у Каиру у присуству амбасадора, Југослава Вукадиновића, на јединствен начин представио вештину коју примењује када је реч о апстрактној или непредметној уметности. Изложба је приказала развој савремене уметничке мисли и постмодернистичке концепције генијалном употребом материјала и остваривањем независности од реалног света као извора тема и идеја.  

Изложби су присуствовали бројни новинари и египатски уметници који су на овај начин желели да сазнају више о раду српских уметника, српском наслеђу и култури. Након међусобне размене искуства, изражена је жеља и спремност за продубљивањем и јачањем односа на пољу уметности, као још један од доказа дугог пријатељства које повезује египатски и српски народ.Београдски сајам туризма од 21 до 24 фебруара 2019.

Њ.Е. Ахмед Абдалах, гувернер регије Црвеног мора и представници Министарства туризима Арапске Републике Египта су на завршној церемонији Београдског сајма туризма дали интервјуе и завршне речи. Догађај се организовао у суботу 23 фебруара на Београдском сајму, сали за конференције у хали бр. 4. Скуп је организован од стране домаћина за менаџере туристичких компанија и агенција, тур-оператере у присуству медија.

 Дан државности 2019. и Дан војске Србије


Поводом националног празника, Дана државности и Дана војске Републике Србије, Југослав Вукадиновић, амбасадор Републике Србије и потпуковник Звездан Кричак, изасланик одбране са члановима колектива и особља нашег ДКП, били су домаћини пријема у хотелу "Мариот" у Каиру, (21. фебруара 2019.), коме је присуствовало више од 300 гостију, представника високих званичника владиних институција, војске, полицијских генерала, представника МСП Египта, представника исламских великодостојника као и изасланика грчке и коптске православне цркве. Такође, чланова дипломатског и војно-дипломатског кора, представника интелектуалног, политичког, пословног, уметничког, медијског и јавног живота Египта, као и грађана српске заједнице у Каиру.


 Лични изасланик председника АР Египта, г-дина Абдел Фатах Ел Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника

Председник АР Египта г-дин Абдел Фатах Ел Сиси, послао је 13. фебруара 2019.,  личног изасланика (Chamberlain of the Presidency) у Амбасаду Р. Србије у Каиру са циљем да пренесе честитке поводом обележавања државног празника Републике Србије  Дана Војске Р.Србије.
Амбасадор Ј. Вукадиновић је у разговору са високим гостом изразио спремност за продубљивање односа две земље у свим сферама, апострофирајући сарадњу у предходној години када је Председник египатског Парламента др Абдел Ал посетио Р. Србију, затим посету МСП Самеха Шукрије, новембра прошле године, посебно нагласивши да очекујемо скору потврду доласка Председника АР Египта, г-дина Фатах Абдел Ел Сисија Р. Србији.

 КОШАРКАШКА АФРОЛИГА ШАМПИОНА 2018/2019

Спортски клуб "Ал Ахли" из Каира је био домаћин Групе "Ц"  представника   16 афричких кошаркашких клубова шампиона, од 08-10 фебруара 2019.   Током одржавања мечева Афричке лиге шампиона, боје клуба шампиона из Мозамбика бранила су и два играча из Србије, Вук Јовановић и Божо Ђумић који су својом игром допринели да њихов тим обезбеди место у даљем такмичењу на путу ка финалу.
Амбасада Р. Србије је пратила мечеве египатског клуба и клуба из Мозамбика као и угостила и пружила неопходну помоћ и подршку нашим представницима за време трајања овог спортског догађаја. 

 Ново откриће древних гробница у Мињи, Туна ел-Гебел

Египатско министраство антиквитета и министарство туризма, министри Калид Ел Енани и Раниа Ел Месат су 02.02.2019., у присуству бројних страних и домаћих новинара  отворили за јавност неколико древних гробница са 40 мумија  у пустињском делу града Миње на југу Египта у Туна ел Гебелу. Мумије су у добром и очуваном стању, украшене древним знацима и писмом тог периода египатске цивилизације. Период настанка је ера династије Птоломеја, крајем фараонског периода и почетка утицаја грчке, римске и византијске ере. Први пут се на осликаним деловима гробница виде елементи борилачких спортова који подсећају на рвање грчко-римским стилом.
Свечаном отварању овог локалитета је поред бројних новинара присуствовао И већи број представника дип-кора позваних од стране два министарства.Посета делегације новинара Р. Србије Египту

На позив египатске стране, представници најзначајнихјих електронских и штампаних медија у Србији - 11 новинара - од 20. до 27. јануара 2019. године боравило је у посети Египту у циљу упознавања са туристичким потенцијалима Египта као и са најзначајнијим културно историјским споменицима. Посета је реализована на позив Гувернатуре Црвеног Мора која слави свој јубилеј као и поводом недавно успостављених односа са братским градом Јагодином и пред припрему доласка египатске делегације хотелијера на предстојећи Сајам туризма у Београду.
Делегација новинара из Србије, 22. јануара ове године, посетила је Амбасаду РС у Каиру, где је колектив амбасаде организовао пријем и упознао новинаре са активностима ДКП поводом успешне сарадње две земље као и предстојећим активностима на унапређењу наших свеукупних односа у наредном периоду. 

 50. Међународни сајам књига у Каиру

Председник Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ал-Сиси је 22. јануара 2019. године, отворио  50 Међународни сајам књига у Каиру, у присуству великог броја издавача, писаца и  гостију из више од 170 земаља широм света.
Републику Србију на сајму књига су представљали чланови Одбора Београдског сајма књига Андрија Бојанић, помоћници секретара за културу Градске управе Београда, Мирјана Лукић и Љиљана Шошкић.
Амбасада Р. Србије у Каиру је учествовала у организацији, пружајући потребну помоћ нашим представницима током читавог трајања Сајма књига.Светска исламска конференција у Каиру

           

Светска исламска конференција, 29 по реду, одржана је, од 18. до 20. јануара 2019. године у Каиру, уз учешће великог броја верских и државних званичника, у циљу унапређења сарадње и реализације пројеката у областима од заједничког интереса за исламски корпус.
            Конференцији је присуствовао муфтија београдски Мустафа еф. Јусуфспахић, који се овом приликом састао са министрима вакуфа Египта, Саудијске Арабије, Судана, Јордана и Уједињених Арапским Емирата. Такође, муфтија се сусрео и са саветницима за верска питања Омана, Емирата, Алжира и Бенгладеша, као и са муфтијама Египта, Саудијске Арабије, Либана, Аустралије и Грчке.
            Другог дана Светске исламске конференције отворена је Светска академија за имаме, и том приликом је муфтија београдски договорио да имами коју су завршили Факултет исламских студија у Београду, на академију буду примљени бесплатно са обезбеђеним смештајем и исхраном.
            По завршетку конференције муфтија београдски се састао и са амбасадором РС У Каиру.Званична посета министра Недимовића Каиру

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић боравио је 10-11. јануара у званичној посети АР Египат где је имао састанке и разговоре са египатским министром пољопривреде Езалдин Омар Абустеитом и министром задуженим за унутрашњу трговину и набавке др Али Ел Мохселијем и другим званичницима.

Током састанака разматране су могућности за унапређење сарадње у области пољопривреде и трговине, увећање извоза, те пласман српских производа на тржиште Египта, нарочито пшенице и живе стоке.Српске међународне судије у FIFA судиле на утакмици у Египатскoј Премијер Лиги

Српске међународне судије у FIFA Данило Грујић, Милован Ристић, Далибор Ђурђевић и Ненад Ђокић су имали част да суде на дерби утакмици Египатске Премијер Лиге, одржаној 4. јануара 2019. године у Каиру, између тимова Pyramids и Al Ahly (2:1).
На овај начин Египат је још једном изразио поштовање и наклоност према српском спорту и уваженим српским судијама.
Представници Амбасаде Републике Србије у Каиру присуствовали су дерби утакмици и пружили су сву неопходну подршку и гостопримство српским судијама.

 Ватерполо клуб Партизан на припремама у Египту

Ватерполо клуб Партизан, у периоду од 3. до 9. јануара 2018. године боравио је на припремама у АР Египат, на позив египатског ватерполо клуба Al-Ahly. Том приликом је одиграна утакмица два клуба 03.01.2018. године у присуству амбасадора Египта у Београду Amr Al-Juwaili и амбасадора Републике Србије у Каиру Југослава Вукадиновића и дипломата српске Амбасаде у Египту. Утакмици је присуствовао и извршни директор Олимпијског Комитета АР Египат Mamdouh Al-Shishtawi у присуству египатских штампаних и електронских медија."Светски филмски фестивал за миграције 2018"

Поводом обележавања Међународног дана миграната, Међународна организација за миграције (IOM) је одржала свој годишњи светски филмски фестивал у Египту, у периоду од 28.11-18.12.2018. Фестивал је организован у циљу отварања пута дијалогу и  дискусијама о миграцијама у широј јавности а филмови покривају широк спектар тема као што су "Радне миграције", "Управљање границом" и "Деца у покрету". Tема фестивала за 2018 годину је носила назив "Обећање и изазов миграције и позитивни доприноси миграната заједницама". Фестивал је истовремено одржан у преко 100 земаља а у Египту су пројекције приказиване у Каиру и Александрији. Генерални директор Међународне организације за миграције (IOM)-а Антонио Виторини, је овом приликом захвалио на  подршци коју Египат пружа у домену миграционих питања, обезбеђујући уточиште и  дом за преко 5 милиона избеглица из 58 различитих земаља. Посебно је истакнуто да мигранти у Египту уживају услуге здравства и образовања, као и могућности запослења без дискриминације, као и да слободно живе као део египатског народа. Улагањем посебних напора са циљем решавања миграционих криза, званичници IOM-а су потписали Међународни споразум о успостављању правичнијег одговора на масовне избегличке миграције, познате као „Глобални договор о избеглицама“, током конференције која је одржана у Мароку 10 и 11 децембра 2018.
Фестивалу су присуствовали бројни представници египатске филмске сцене као и амбасадори земаља акредитованих у Египту. Амбасада Р. Србије је пратила манифестацију и учествовала на завршном делу филмског фестивала.АМБАСАДОР ЈУГОСЛАВ ВУКАДИНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ

Амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат, Њ.Е. Југослав Вукадиновић, који је акредитован у својству Амбасадора Републике Србије у Држави Палестини на нерезидентној основи са седиштем у Каиру, предао је акредитивна писма Њ.Е. Махмуду Абасу Преседнику државе Палестине на свечаној церемонији одржаној у Аману, 17. децембра 2018.Учешће Амбасаде Републике Србије на хуманитарном Европском базару 2018 у Каиру

Амбасада Републике Србије је 08.12.2018, учествовала на Европском божићном базару који се годинама уназад традиционално одржава у Каиру. Европски базар представља манифестацију хуманитарног карактера, имајући у виду да је целокупан приход остварен продајом припремљених производа намењен бројним хуманитарним организацијама у Египту, превасходно онима које воде бригу о деци, женама и старијим лицима. Овом приликом су представљени традиционални прехрамбени производи српске кухиње и напици за које су посетиоци манифестације показали изузетно интересовање.
Представљање Амбасаде на овогодишњем Базару је реализовано и подржано од стране председника Скупштине града Јагодине, Драгана Марковића Палме и "MESOPROMET COMPANY" из Јагодине.Сајам наоружања и војне опреме "EDEX 2018" у Каиру

Под покровитељством ПР АР Египат, Абдел Фатах Ал-Сисија, у периоду од 03.12.-05.12.т.г., одржан је први Сајам наоружања и војне опреме "EDEX 2018" у Каиру. Сајам је представљао глобалну платформу за приказивање најновијих војних технологија и наоружања земаља учесница, као и најмодернијих технологија одбрамбене индустрије у свету. Овом приликом је афирмисана позиција Египта као водеће земље у овом делу света са могућношћу организовања међународних војних активности на највишем нивоу које  истовремено  јачају стратешку улогу коју Египат има у региону и потврђују допринос очувања свеукупне регионалне и међународне  безбедности и стабилности. Више од 373 компанија из различитих земаља света је представило спектар своје војне производње уз елаборирање о развоју догађаја у индустрији, начинима пословања и развијања партнерства за будуће сарадње. Овогодишњем сајму су присуствовали представници Р. Србије "YUGOIMPORT SDPR J.P." као и представници компаније  „Vlatakom“ којима је амбасада Р.Србије у Каиру пружила потребну помоћ и подршку.

 Званична посета Њ.Е. С. Шукрија Р. Србији 27-28 новембар

Председник Републике Србије Александар Вучић се састао 28.11.т.г., са министром спољних послова Арапске Републике Египат Самихом Шукријем којом приликом  се разговарало о начинима развијања билатералних односа две земље које вежу дугогодишњи пријатељски односи. Током разговора две стране су се сложиле да је неопходно уложити напоре како би се унапредиле и прошириле разне области сарадње као што су економија, туризам, грађевинарство, пољопривреда и водопривреда, све до области војно-техничке сарадње. Како је договорено, у првој половини наредне године одржаће се први састанак Мешовитог комитета у циљу јачања привредне сарадње, имајући у виду да је ниво робне размене у прошлој години износио свега 70 милиона долара. Саговорници су изразили жељу за успостављањем директног лета између главних градова, Каира и Египта, који би допринео оснаживању веза ове две државе. Шеф египатске дипломатије је истакао да египатско тржиште нуди велике економске могућности за српске компаније, док је, ПР Вучић, са друге стране, упутио позив пословним људима Египта да на најбољи начин искористе пословне услове у Србији. Како обе државе представљају стуб стабилности региона на којима се налазе, ПР Вучић је изразио наду да ће Египат наставити да уважава интересе Србије у међународним организацијама.
Шефови дипломатија Србије и Египта, Њ.Е. Ивица Дачић и Њ.Е. Самих Шукри су разматрали напредак у билатералним односима између двеју земаља. Током другог дана званичне посете Србији, министар Шукри је учествовао на округлом столу заједно са бизнисменима и власницима највећих српских компанија. Министри су овом приликом потписали  Меморандум о разумевању између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Института за дипломатске студије Министарства спољних послова Арапске Републике Египат, док су министар омладине и спорта Вања Удовичић и министар Шукри потписали Меморандум о разумевању о сарадњи у областима омладине и спорта између Министарства омладине и спорта Републике Србије и Министарства омадине и спорта Арапске Републике Египат. Обе стране су истакле да им је циљ унапређење билатералних односа између две државе које везује снажно пријатељство, обзиром да су Египат и бивша Југославија били оснивачи Покрета несврстаних земаља.  Министар Шукри се током своје званичне посете Србији састао са председницом Владе Републике Србије, Аном Брнабић и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде, Браниславом Недимовићем.Делегација на челу са српским послаником Драганом Марковићем Палмом посетила је Хургаду

14. новембра, гувернер Црвеног мора Ахмед Абдуллах примио је српску делегацију на чијем челу је био члан парламента Србије Драган Марковић Палма. Делегација је током боравка у туристичком месту Марса Алам, обишла туристичке знаменитости у области Гуверније Црвено море и одржала састанке, те потписала споразум о успостављању Египатско-српског пословног савета.

Током боравка у Хургади одржана je и званична конференција српских привредника и званичника египатске владе који су дошли из Каира, посебно да би се састали са Драганом Марковићем Палмом, чланом српског парламента и вођом српске делегације. Са своје стране, члан парламента Србије нагласио је да је потребно ојачати египатско-српске односе, нарочито у граду Марса Алам на Црвеном мору, тражећи од српских туристичких компанија да повећају број туриста из Јагодине до Црвеног мора и да раде на оснивању египатско-српских компанија у обе земље.

Марковић се захвалио  гувернеру Црвеног мора на предлогу за успостављање пословног савета између египатских и српских привредника, што ће бити од великог значаја за Србију, али и обрнуто, те нагласио потребу утврђивања шта је потребно свакој од земаља понаособ.

 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

Моле се држављани са конзуларног подручја Амбасаде Р. Србије у Каиру који су рођени на територији република бивше СФРЈ  да уколико до сада нису покренули поступак уписа у матичне књиге Р. Србије то под хитно учине, с обзиром на то да неће бити у могућности да приликом продужетка путне исправе то учине са изводима из бивших република СФРЈ.

 Полaгање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату

   

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату представници Амбасаде Републике Србије у Каиру Бојан Стаменковић, министар саветник и потпуковник Звездан Кричак, изасланик одбране посетили су  војни меморијал у Порт Саиду, египатском граду на обали  Средоземља, како би одали почаст и положили венац у знак пијетета према страдалим сународницима у Првом светском рату.

 Нова открића египатске археолошке мисије у древној некрополи Сакара

Египатска археолошка мисија на челу са министром антиквитета, др Халидом Ал-Ананијем, је 10.11.2018., представила нова открића до којих се дошло током вишемесечних активности ископавања на подручју комплекса пирамида „Краљ Усеркаф“.
Министар Халид Ал-Анани је истакао да је мисија овог пута открила три гробнице из периода Новог краљевства које су коришћене током Касног периода древног Египта, некрополу мачака, четири гробнице из доба Старе краљевине, од којих најважнија припада Khufu-Imhat, надзорнику краљевских зграда у краљевској палати. Богата колекција пронађених антиквитета открива разноврсан садржај у којем се, између осталог, нашло 100 дрвених позлаћених статуа мачака, збирка статуа које приказују физичке карактеристике лава, краве и сокола, као и бројни алати за писање.
Археолошком догађају је присуствовао гувернер Каира, генерал-мајор Ахмед Рашид, заједно са члановима Парламента и 30-так амбасадора као и амбасадор Р. Србије.
Овом приликом је истакнута значајна улога коју антиквитети имају привлачењу пажње целог света ка величанственим споменицима и промовисању јединственог наслеђа Египта.

 Светски омладински форум - Шарм Ел-Шеик 2018

Јелена Јевтић је била почаствована да седи поред председника АРЕ Абдел Фатах Ел Сисија

У периоду од 03.11. до 06.11.2018.,  у египатском летовалишту Шарм Ел Шеик, други пут по реду је одржан Светски омладински форум под покровитељством председника Арапске Републике Египат, Абдел Фатах Ал-Сисија.
Манифестацији је присуствовало више хиљада учесника, укључујући већи број египатских и страних званичника, представнике дипломатских мисија и организација акредитованих у Каиру, као и представнике спортских организација и удружења из целог света.
Светски омладински форум представља манифестацију која се већ традиционално одржава једном годишње у Египту (Шарм Ел Шеик) у циљу повезивања и унапређења односа између перспективних младих људи из целог света који су одлучни да пруже свој допринос и пример млађим нараштајима како би остварили своје циљеве.
Тим поводом, учешће су, између осталих, узели и представници из Републике Србије, Јелена Јевтић из Ниша, студент генерације америчког Bluefield State College и Вукашин Гроздановић, координатор Иницијативе OPENS 2019 у присуству амбасадора Републике Србије у Каиру, Југослава Вукадиновића.
Вукашин Гроздановић је овом приликом истакао значај Иницијативе OPENS 2019 намењене потребама омладине и спровођењу активности у партнерству са различитим организацијама. Посебно указујемо да је град Нови Сад проглашен Омладинском престоницом Европе за 2019. годину у Варни (Бугарска), имајући у виду допинос у развоју и унапређењу омладинске политике, као и односа и сарадње међу младима кроз реализацију бројних пројеката и програма, што истовремено доприноси и развоју билатералних односа међу државама.


 Делегација Гуверније Црвено море у посети Р. Србији

Генерал-мајор Ахмед Абдулах, гувернер регије Црвеног мора, је са амбасадором РС у Каиру, Југославом Вукадиновићем, предводио  делегацију из Египта која је боравила у петодневној посети Србији. Овом приликом је потписан Споразум о братимљењу два града-Јагодине и Марс Алама, који  представља надградњу дубоко укорењених историјских веза ове две пријатељске земље, јачање дипломатских односа који трају дугих 110 година као и зближавање два народа.  Са званичницима Републике Србије су одржани бројни успешни билатерални састанци, док су пословни састанци са бројним компанијама туристичког и других сектора отворили пут за успешно партнерство, које ће допринети јачању економске сарадње између Србије и Египта. Очекује се повратна посета делегације локалне самоуправе града Јагодине која ће боравити у АР Египат  у периоду од 14.11.2018.-19.11.2018.Годишњица обележавања савезничке победе над силама ОсовинеИнтервју амбасадора Републике Србије Југослава Љ. Вукадиновића за египатски дипломатски магазин „ Дипломатија“Посета министра Ивице Дачића Асвану


Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је 15. октобра 2018. у краћој посети граду Асвану, центру истоименог Гувернората на југу Египта.
Током посете ППВ и МСП И. Дачић састао се са званичницима  града Асвана, којом приликом се, између осталог, разговарало о могућностима за унапређење сарадње у области туризма, имајући у виду велики број српских држављана који туристички посећују Египат током године.
Развоју свеобухватних билатералних односа између АР Египат и Р. Србије и унапређењу културно-туристичке, као и других облика сарадње, додатно доприноси покренута иницијатива на нивоу локалних самоуправа о изради споразума о сарадњи и братимљењу између града Ужица и египатског града Асвана, чије потписивање се очекује у наредном периоду.Обележавање 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта

Поводом обележавања 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта, у просторијама конзулата у Амбасади Републике Србије у Каиру представљен је мурал који осликава традиционално добре односе између две државе и два пријатељска народа. Мурал је свечано представљен приликом посете Генералног секретара МСП Србије Вељка Одаловића Каиру, почетком октобра месеца 2018. године.
Мурал је осликала Маха Ибрахим, млада египатска уметница, где је истакла сусрет и прожимање елемената српског културно-историјског наслеђа са египатским. На једној страни приказала је православни манастир Грачаницу, који се налази на Косову и Метохији, те фреску Белог анђела, ремек-дело српског и европског сликарства, а која се налази у цркви Вазнесења Христовог у манастиру Милешева, што све представља већи део српске стране композиције, и који се стапају и прожимају, на другој страни мурала, са симболима египатске историје, културе и традиције представљене кроз слике пирамида у Гизи, сфинге (све елементи староегипатске историје и традиције) и џамија са минаретима (елементи арапске муслиманске историје, културе и традиције на којима углавном почива савремени Египат).
Поред званично успостављених дипломатских односа од пре 110 година, везе Египта и Србије датирају још из развијеног Средњег века. У другој деценији XII века Свети Сава, брат српског краља Стефана Првовенчаног, је током свог другог путовања по светим местима на Истоку обишао, између осталих, и Египат. Пре него што ће обићи Синајску гору, посетио је у Каиру египатског султана Ел Малика ел Камила из династије Ејубида, који га је примио и угостио уз велике државничке почасти. Из Каира је султан испратио светог Саву на Синајску гору, снабдевши га свим потребним стварима за пут и дарујући га поклонима "у почаст", односно како је то у историјским изворима посведочено, изузетно драгоценим "даровима са Нила".
Мурал изложен у просторијама конзулата у амбасади Републике Србије у Каиру изражава вишевековне дубоке и пријатељске везе између српског и египатског народа.

 Скуп жена чланица Woman Association of Cairo у Амбасади Републике Србије

У амбасади Републике Србије 10.10.2018 супруга амбасадора и амбасадор су угостили жене чланице Woman Association of Cairo. WA је заједница жена које говоре енглески језик, свих националности, година, вероисповести које учествују у друштвеним и културним активностима. Она пружа информације о држави пријема, Египту, и државама свих учлањених жена. WA пружа свој допринос локалним добротворним организацијама како би се указала помоћ онима којима је она неопходна. Уз пријатне звуке клавира, српских и интернационалних специјалитета, гошће су упознате о српско-египатским односима за последњих 110 година. Међу чланицама WA су и жене других амбасадора. У току дана су пристизале топле речи захвалности у вези са добро организованим пријемом.

 Дводневна радна посета ГС МСП В. Одаловића Амбасади РС у Каиру

ГС МСП В. Одаловић, у периоду од 5. до 8. октобра 2018. године, боравио у радној посети Амбасади РС у Каиру. Посета је реализована у циљу сагледавања активности на плану изградње "новог административног центра"  (New Capital of Egypt) у близини Каира и евентуалног пресељења Амбасаде. Посета и обилазак мега-пројекта египатске Владе -изградње "новог административног града", реализована је 7. октобра о.г, а у њега би, како је планирано, требало да буде измештено око 5 милиона становника, укључујући председника и председништво, парламент и Владу, сва министарства и административни апарат АР Египат, укључујући и планирано пресељење свих ДКП. Очекује се да одлука о пресељењу ДКП-а буде донета у што скорије време.
ГС МСП В. Одаловић је током дводневне радне посете Египту упознат и са актуелним стањем објекта у коме се налази Амбасада РС у Каиру, која је у власништву РС, и представља објекат од посебног историјског и културолошког значаја за РС. Договорено је да се, уз сагласност МСП, у фазама спроведу активности на плану рестаурације и реконструкције просторија и објекта Амбасаде, уз подршку српских донатора, који су и у ранијем периоду учествовали у сличним активностима Амбасаде РС у Каиру.Велики Имам Ал-Азхара, др Ахмед Ал-Тајеб примио амбасадора Р. Србије у Каиру

Велики Имам, Ахмед Ал- Тајеб је истакао током сусрета са амбасадором Р. Србије, Југославом Љ. Вукадиновићем да Ал-Азхар не жали труда да служи свим Муслиманима широм планете, изражавајући спремност да подржи и муслимане у Р. Србији на културном, научном и религиозном пољу и у том контексту обећао повећање броја стипендија за студенте из Србије да похађају Ал-Азхар и да поред учења веронауке одређени број може похађати и студије друштвених наука. Велики Имам је изразио спремност да упути имаме Ал-Азхара у Р. Србију како би спроводили посебне програме који се односе на начине реаговања у посебним околностима и суочавању са проблемима.
     Амбасадор Р. Србије у Каиру је изразио посебно задовољство и привилегију да има указану част да упозна Великог Имама, Ахмеда Ал-Тајеба, једног од највећих религиозних симбола у исламском свету,  истакавши да Р. Србија овим има могућност да од Ал Азхара у научном и саветодавном смислу пружи верницима муслиманске вероисповести у Р. Србији учење изворног ислама према Ал Азхаровом учењу, посебно што је 2018., јубиларна и обележава 150 година постојања исламске заједнице у Р. Србији.

 Састанак са новопостављеним Chairmanom Фабрике Кадер у Каиру

Амбасадор Ј. Вукадиновић је 03.09.2018.г.,  примљен на разговор у египатској :"Kader Factory for Developed Industries" од стране новопостављеног Chairmana, Абд Ел-Мохсен Ел Садека са сарадницима поводом војних питања а који су укључени у пројекат са ФАП Корпорацијом а.д.Прибој где је, између осталог, било речи о наставку сарадње и могућности стратешког партнерства према потенцијалним купцима из трећих земаља.Сусрет ППВ и МСП И. Дачића и гувернера Гуверније Црвено море ген.мај. Ахмед Абдулаха


ППВ и МСП И. Дачић сусрео се са гувернером Гуверније Црвено море ген.мај. Ахмед Абдулахом на Међународном аеродрому у Хургади када је разговарано о унапређењу билатералне сарадње две земље, нарочито у области туризма и авиосаобраћаја, али и другим областима као што су грађевинарство, култура, управљање водним ресурсима и заштита животне средине. Разговарано је и о предстојећем братимљењу између Града Јагодине и Хургаде, те планираној посети делегације Гуверније Црвено Море, Р. Србији и Граду Јагодина у октобру о.г. ППВ и МСП домаћин уручио кључ и повељу почасног грађанина Хургаде. Сусрету је присуствовао и амбасадор Р. Србије у Египту Југослав Вукадиновић.Обележавање 110 година дипломатских односа две пријатељске земље

Председавајући Парламента АР Египат др. Али Абдел Аал примио на разговор амбасадора Р. Србије у Каиру.
Разговарало се о продубљивању међусобних односа и веза као и предстојећој посети Београду 18.07.2018.г. на позив председнице Народне Скупштине Р. Србије Маје Гојковић.
Повод посете делегације египатског Парламента Београду предвођене др. Али Абдел Аала је обележавање 110 година успостављања односа Каира и Београда.

 Амбасада Србије организовала изложбу под називом “Модернизам“

Амбасада Р. Србије у Каиру је отворила изложбу под називом "Модернизам" са радовима три млада египатска сликара као део програма сарадње у области културе и билатералне сарадње на креативан начин са циљем да уметност овом приликом буде у срцу билатералних односа  Р. Србије и АР Египта.

 Изложба фотографија Саше Ватковића у Каиру

У организацији Француског института и уз подршку Амбасаде Р. Србије, 24. јуна 2018. године у Каиру је отворена изложба фотографија United  Colors Оf Beauty Саше Ватковића.

Изложба има три подцелине, једну инспирисану Египтом, другу која бележи портрете из околине Свилајнца (одакле потиче) и трећа која садржи различите радове овог аутора. Сам аутор рођен је у Паризу где је прошао школу модне фотографије у најугледнијим модним кућама (Elle, Vogue France) где је имао прилике да ради и усавршава се у друштву најпознатијих модних фотографа (Sarah Moon, David Lynch, Vincent Peters и др.).Сусрет амбасадора у Каиру

19.06.2018.г. амбасадор Арапске Републике Египат у Београду, Amr Aljowaily,  је посетио  амбасаду Републике Србије у Каиру, разговарајући са  амбасадором  Југославом  Вукадиновићем, поводом унапређења будућих билатералних односа који у последње време иду узлазном линијом као и наставку започетих пројеката , њиховој имплементацији   у интересима две пријатељске земље.Српски ватерполо тренери успешни у Египту и Саудијској Арабији

Клупска сезона у готово свим земљама стигла је до саме завршнице, а лепе вести стижу из Египта и Саудијске Арабије, где су српски стручњаци тријумфовали са својим клубовима. У Египту је титулу са "Хелиополисом" освојио Милан Мики Ђорђевић, док је Небојша Обрадовић освојио првенство Саудијске Арабије са "Ал Ахлијем".
Амб. Ј.Вукадиновић је током „Final Four-a“ имао част да победнику, ватерполо тиму “Хелиополис“ уручи победнички пехар. Приликом најаве пред публиком најављено да амб. Ј.Вукадиновић долази из земље која је олимпијски, светски и европски шампион.
Млађим категоријама ватерполо клуба „Хелиополис“ уручио медаље за учешће, међу њима и Павлу Ђорђевићу који тренира за јуниоре „Хелиополиса“.Председавајући SAMA Group у Каиру имао састанак са амбасадором Р. Србије

Амбасадор Р. Србије у Каиру Ј. Вукадиновић имао сусрет са др. Хасан Камел Ратебом, председавујућим и власником САМА корпорације где се разговарало о успостављању сарадње две пријатељске земље поводом више заједничких питања и тема, посебно у домену образовања и сарадње Универзита две земље као и разменом студената и профеорског кадра. Др. Хасан Ратеб је власник Уневерзитета "Синај" и намерава да успостави сарадњу са Универзитетом у Р. Србији.
Поред разговора о образовању др. Хасан Ратеб је упознао амбасадора са једним од пројеката који је САМА корпорација показала када је више компанија које су дизајнирале и спровеле у дело изградњу читавих градова у Египту (Ал Ариш на Синају) као и на простору БИ. Пројектом је показана спремност ове корпорације да на најсавременији начин пројектује, дизајнира и изгради нова насеља и градове што је препоручује и за сарадњу са Р. Србијом.Амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић је заједно са амбасадорима Норвешке и Сингапура учествовао на Египатско-европском бизнис форуму у Каиру 8. маја.

Египатски дневник "Ал Ахрам“ пренео је да су амбасадори говорили о економској сарадњи њихових земаља са Египтом, о стручном усавршавању, реформи образовања, као и о спортској размени.
На Форуму су учествовали и руководиоци Пословне коалиције за енергетску ефикасност (ЕЕБЦ).

 Обележавање Дана победе над фашизмом , 09.05.2018.

 

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом  09.05.2018. год. конзул у Амбасади Републике Србије, Дражен Бекоња, и изасланик одбране, потпуковник Звездан Кричак, положили  су венац на централном споменику  на Ратном гробљу у Хелиополису, Каиро.Гувернер регије Црвеног мора и амбасадор Републике Србије- братимљење Хургаде и Јагодине

07.05.2018. Гувернер регије Црвеног мора, генерал Ахмед Абдулах и амбасадор Републике Србије, Југослав Вукадиновић, успостављају сарадњу и братимљење два града, Хургаде и Јагодине, на темељима даљег продубљивања пријатељства народа Србије и Египта, нарочито житеља ова два града, како би се усагласили заједнички ставови о важним питањима из области економије, образовања, културе, здравства, физичке културе и туризма, те размене делегација за развој програма сарадње.

 Балет „La Bayadere“ у Каирској опери

Амбасадор Републике Србије, Југослав Вукадиновић, присуствовао је изведби балета под називом „La Bayadere“, одржаној 05.05.2018. у каирској опери, чију окосницу чине примабалерина Ања Ахћин и балерине Валентина Ђурашин, Ања Гавриловић и Кристина Лазовић, које су овом приликом још једном гледаоце одушевиле својим талентом и изванредним перформансом.Mис света екo 2018

Каиро - Мис света еко, који је одржан 27.04.2018. посматра и оцењује личности, карактер националних лепотица. Христина Вујовић, представница Републике Србије је изабрана у првих 15, након одлуке међународног жирија. Представници Амбасаде пратили су финално вече, пружили неопходну помоћ и угостили  представницу Р. Србије.

 Гран-при за документарац „Исти“ у Египту

Документарни филм „Исти", Дејана Петровића, освојио је Гран-при за најбољи краткометражни документарни филм на 20. Међународном фестивалу документарног и краткометражног филма Исмаилиа, у Египту.  Фестивал је одржан од 11. до 17. априла у Исмаилији, недалеко од Каира, у организацији Националног филмског центра Египта, а уз подршку Министарства културе Египта.
Свечаном затварању фестивала, у уторак 17. априла 2018. присуствовао је и амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновиц.  Поред филма „Исти“, у категорији кратког документарног филма приказано је још 12 документараца из Ирана, Данске, САД, Пољске, Шпаније, Турске, Француске, Сирије, Египта, Индије и Јапана.

 Амбасадор са египатским министром туризма


Амбасадор Р. Србијe у Египту Ј. Вукадиновић састао се 3. априла са министарком туризма у влади Арапске Републике Египат Ранијом Масхат.
Разговарано је о јачању билатералних односа у области туризма између две земље и о могућностима њиховог унапређења.
Амбасадор Вукадиновић је госпођу Масхат уверио да су српски туристи већ годинама међу најлојалнијима и да постоји простор за даље унапређење сарадње.

 Посета дир. "ФАП Корпорације а.д. Прибој" Египту

  

    Директор "ФАП Корпорације а.д. Прибој", г-дин Ранко Вуковић са стручним тимом фабрике, допутовао у Каиро 27.03.т.г., ради успостављања пословних аранжмана са египатском "Kader Factory for Developed Industries" и наставка започетог пројекта извоза шасије (6х6 и 8х8 ) која је раније упућена ради атестирања и провере компатибиности за надоградњу при Кадер-у, сходно потребама МО Египта и ОС.
     Нашу делегацију примио на разговоре, председник државне институције Chairman, Abd El-Sadek Ahmed Abd El-Raheem са експертима за војну индустрију који су укључени у реализацију започетог пројекта а српску делегацију предводио, амбасадор Југослав Вукадиновић.
     Након видео-презентације програма ФАП-а и подробнијих техничких детаља, првенствено за носећу шасију и њене карактеристике издржљивости, египатски тим је током састанка констатовао да према свим показатељима укључујући и цену одговара понуђено.
    Председник Кадер-а, Ел Рахим је изразио задовољство поводом доласка првог човека Фап-а, г-дина Р. Вуковића, придавајући значај овој посети, посебно нагласивши да у име египатске државне компаније КАДЕР жели да предложи стратешко партнерство и евентуални заједнички наступ према трећим потенцијалним купцима.Суфинансирање пројеката који диприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијсапоре

Објављени су Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, Министарства спољних послова - Управе за сарадњу са дијсапором и Србима у региону.
Информације, услови и начин  реализације Конкурса, могу се наћи на следећим линковима, и то:

За дијаспору:

http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/


зa Cp6e y региону:


http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/.
 Церемонија предаје акредитивних писама амбасадора Р. Србије у АР Египту , Југослава Вукадиновића, Председнику Арапске Републике Египта Њ.Е. Абдел-Фаттах Ал-Сисију 22.фебруара 2018.

Председник Арапске Републике Египта Њ.Е. Абдел Фатах Ал Сиси примио је 22.фебруара 2018.год. акредитивна писма амбасадора Југослава Вукадиновића и том приликом изразио уверење да ће новопостављени амбасадор радити на унапређењу односа две земље, доприносећи да они буду без отворених питања, констатујући да политички и сви други контакти убудуће треба да буду учесталији и тиме створити услове за сарадњу на свим пољима.

 Његово блаженство Поглавар и Партријарх Александријски и целе Африке. Теодорос II, организовао скуп амбасадора хришћанских православних земаља акредитованих у Египту уз присуство министра за антиквитете др. Каледа Ел Енаија

Његово блаженство Поглавар и Партријарх Александријски и целе Африке, Теодорос II позвао је и угостио амбасадоре свих хришћанских православних земаља у Египту 10 марта 2018., године у грчком Манастиру, Свети Ђорђе у старом Каиру уз присуство Министра за антиквитете АР Египта, Њ.Е. др. Калед Ел Енанија.

 Министар антиквитета др. Кхалед Ел Енани састао се са амбасадором Републике Србије

Амбасадор Републике Србије у Египту састао се 8. марта 2018. године са министром антиквитета Египта  др. Кхалед Ел Енани-јем. На састанку је разговарано о неколико иницијатива за сарадњу две пријатељске државе, Србије и Египта у области антиквитета и археологије. Амбасадор Србије изразио је интерес за учешће српског тима археолога у истраживању египатске ризнице археологије, а било је речи и о предстојећој прослави 800 година дипломатских односа између Србије и Египта.
    Министар Ел Енани нагласио је потребу потписивања меморандума о сарадњи између две земље а предложио је и гостовање египатске изложбе у Р. Србији (гостовање у Музеју афричке уметности у Београду сличног музеја у Египту - Музеј у Асуану или Нубијски музеј). Такође су разматране друге иницијативе за билатералну сарадњу две државе у области културног развоја између надлежних министарстава.

 Амбасадор Републике Србије на отварању Тел-Баста музеја у Египту

Египатски министар антиквитета Халид Ел-Енани и гувернер Халид Саид јуче су отворили музеј у покрајини Шаркија излажући притом богату колекцију артефаката.
Отварање музеја је уприличено  у оквиру напора које Министарство антиквитета улаже са циљем да се подигне археолошка и свест о наслеђу становника области Шаркија а исто тако и креира што више туристичких атракција у Египту.
Част отварања ове  церемоније изузетног значаја у виду традиционалног пресецања црвеног канапа припала је амбасадору републике Србије, господину Југославу Вукадиновићу, који је том приликом одржао говор којем су присуствовали шеф музејског сектора Elham Salah, шеф сектора пројеката Waadalla Abu El-Ela, као и остали многобројни амбасадори. Амбасадор је том приликом изразио захвалност за част која му је додељена и истакао како наслеђе Египта не припада само Египту већ  људској цивилизацији уопште.Лични изасланик председника Сисија у Амбасади Србије

Eгипатски председник Абдел Фатах Ел Сиси послао је 14. о.м. личног изасланика (Chamberlain of the Presidency) у Амбасаду Р. Србије у Каиру са циљем да пренесе честитке поводом обележавања државног празника Републике Србије – Сретења.
Амбасадор Ј. Вукадиновић је у разговору са високим гостом изразио спремност за продубљивање односа две земље у свим сферама, апострофирајући сарадњу у области спорта у наредном периоду и потребу интензивирања активности на економском и културном плану.
Анализирана је и тренутна политичка и безбедносна ситуација у Египту у светлу предстојећих председничких избора.Дан државности 2018. и Дан војске Србије

Каиро, 11.фебруар 2018 – Поводом Дана државности и Дана војске Републике Србије, Југослав Вукадиновић, амбасадор републике Србије, и потпуковник Звездан Кричак, изасланик одбране, били су домаћини пријема у хотелу Мариот у Каиру 11. фебруара 2018., коме је присуствовало више од 200 гостију као што су високи званичници владиних институција, војске, полицијски генерали, представници МФА Египта, представници грчке и коптске цркве, чланови дипломатског и војно-дипломатског кора, представници из области интелектуалног, политичког, пословног, уметничког и медијског живота, као и српске заједнице у Каиру.


Фото галеријаОбележавања Дана примирја у Првом светском рату

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату амбасадор Републике Србије, Драган Бисенић, и изасланик одбране, потпуковник Звездан Кричак, присуствовали су 12. новембра 2017. године церемонији коју је организовала амбасада Велике Британије у Каиру на Ратном гробљу у Хелиополису, у периоду од 11.00 до 12.00 часова. Церемонији су присуствовали представници дипломатског и војнодипломатског кора као и представници  министарства одбране и оружаних снага АРЕ. Представници Амбасаде Р. Србије су положили венац на централном споменику.ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ИНДОНЕЗИЈЕ

Одлука Владе Р. Србије о укидању  виза за носиоце обичних пасоша Републике Индонезије ступила је на снагу 14. октобра 2017. године.
Од тог датума носиоци обичних индонежанских пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије без визе у трајању до 30 дана у периоду од годину дана.
За носиоце дипломатских и службених пасоша из обе земље, безвизни режим ступио је на снагу 2. септембра 2017. године, омогућавајући боравак до 30 дана.

 ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА О МЕЂУСОБНОМ УКИДАЊУ ВИЗА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ТАЈЛАНД ЗА НОСИОЦЕ ДПИ И СПИ

За носиоце дипломатских и службених пасоша обе земље, безвизни режим ступио је на снагу 8. септембра 2017. године, омогућавајући боравак до 90 дана.Интервју амб. Д.Бисенића Првом програму египатске ТВ

Први програм египатске државне телевизије емитовао је 5. 10. 2017 и 12. 10. 2017. интервју са амбасадором  Србије у Каиру Драганом Бисенићем у два дела по 30 минута. У  интервјуу било је речи о Србији, сарадњи и односима Србије и Египта, перспективама тих односа, сусретима званичника две земље - председника Србије и Египта и МСП, дијалогу две земље на највишем нивоу. Амбасадор Србије говорио је и о актуалним питањима и спољнополитичким приоритетима Србије, као што су КиМ и европске интеграције.

 Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Александром Вучићем.

Два председника разговарала су о билатералним односима, сарадњи у области туризма и подршци Србије у глобалној борби против тероризма. Вучић је нагласио да између Србије и Египта постоји вишедеценијско пријатељство, да је зато потребно да се билатерални односи развијају брже, као и да је неопходно радити на повећању трговинске размене. Он је истакао да је створена атмосфера за поновни рад комитета за сарадњу две земаља, те позвао египатског председника да посети Србију.
Председник Ел Сиси је истакао да жели да ради на побољшању односа две земље, као и на организацији узајамне посете, што ће умногоме допринети побољшању сарадње Србије и Египта.ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ

Одлука Владе Р. Србије о укидању виза за носиоце обичних пасоша Републике Индије ступила је на снагу 2. септембра 2017. године.
Од тог датума носиоци обичних пасоша Републике Индије имају право на улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије без визе у трајању до 30 дана.ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ

Одлука Владе Р. Србије о укидању  виза за носиоце дипломатских и службених пасоша Киргиске Републике ступила је на снагу 13. јула 2017. године.
Од тог датума носиоци дипломатских и службених пасоша Киргиске Републике имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге земље без визе у трајању до 90 дана.Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу „Дана пријатељства“ са народима Африке

-25-ти мај, је проглашен за „Дан пријатељства“ са народима Африке
- „Дан пријатељства“ са народима Африке ће се прослављати сваке године.
-Министарство спољних послова ће бити задужено за обележавање „Дана пријатељства“ са народима Африке.
У име Владе Републике Србије, Одлуку је потписао председник владе Александар Вучић.

 ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ПЕРУ

Одлука Владе Р. Србије о укидању  виза за носиоце обичних пасоша Републике Перу ступила је на снагу 20. маја 2017. године.
Од тог датума носиоци обичних перуанских пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији Р. Србије без визе у трајању до 90 дана.Сусрет ППВ и МИП РС Дачића са кандидатом за ГС Унеска М. Хатаб

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се 10. о.м. са Муширом Хатаб, кандидатом Египта за позицију генералног директора Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – Унеско.

Састанак је био прилика да кандидату за позицију генералног директора Унеска укажемо на приоритете Републике Србије у сарадњи са овом Организацијом, на наш активан рад у оквиру Извршног савета Унеска чији је Република Србија члан у мандату 2015-2019. године, као и да посебно истакнемо наше активно залагање против политизације рада Унеска.

Мушира Хатаб је представила приоритете који чине основу њеног програма уколико би била изабрана на чело ове значајне Организације.

 Обележавање Дана победе

Сходно устаљеној пракси, ДКП у Каиру је на пригодан начин обележио Дан победе над фашизмом, 9. мај. Представници амбасаде, Ј.Вукадиновић и изасланик одбране , З.Кричак су посетили Ратно гробље, Хелиополис у Каиру.
Положен је венац на централном споменику овог војног меморијала где су сахрањена два припадника југословенске војске и одата почаст официрима М.Васовићу и В.Обаду.Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора,а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.
За градоначелника Београда изабран је 21.фебруара 1997., испред коалиције „Заједно“ која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.
Др Зоран Ђинђић је убијен 12.марта 2003. Испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

Текст конкурсаЧетврта изложба радова студената Хелван универзитета

Амбасада Републике Србије је у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Хелван универзитета у Каиру 19. марта 2017. године организовала Четврту изложбу радова студената са церемонијом доделе награда. За учешће је пријављено више од 250 радова, десет најбољих награђено је новчаним наградама, док су три рада награђена ван званичне конкуренције.
Као и током ранијих година, изложба је реализована уз помоћ Алексбанке која је генерални спонзор ове манифестације.
Изложба ће за посетиоце бити отворена од 19. до 23. марта 2017. године у Галерији Ахмед Басиуни Факултета за уметничко образовање.

Фото галерија

 O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Сагласно члану 16. став 1. Закона о Јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“ број 104/2009 и 99/2011) подносим:

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

1. Име и презиме
2. Датум и место рођења
3. Пол
4. Име једног од родитеља
5. Јединствени матични број грађана            
6. Број путне исправе
7. Место, општина и адреса пребивалишта у Р. Србији
8. Место и адреса боравишта за интерно расељена лица
9. Назив стране државе у којој бирач има боравиште
10. Место и адреса бирача у иностранству
11. Бирачко место на коме се гласа (ДКП/односно објекат где се гласа, град, држава)
У  , 
  /место/ /датум/  Подносилац захтева
 
  (Име и презиме - потпис)
 
  (Контакт телефон/e-mail)
Проверу истоветности података уписаних у захтев и лична документа, извршио је службеник ДКП задужен за изборе1

(Име и презиме и контакт телефон службеника)
1 Напомена: погрешан ЈМБГ или број путне исправе, односно нетачни или непотпуни подаци, могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Сагласно члану 16. став 1. Закона о Јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“ број 104/2009 и 99/2011) подносим:

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

1. Име и презиме
2. Датум и место рођења
3. Пол
4. Име једног од родитеља
5. Јединствени матични број грађана            
6. Број путне исправе
7. Место, општина и адреса пребивалишта у Р. Србији
8. Место и адреса боравишта за интерно расељена лица
9. Назив стране државе у којој бирач има боравиште
10. Место и адреса бирача у иностранству
11. Бирачко место на коме се гласа (ДКП/односно објекат где се гласа, град, држава)
У  , .
  /место/ /датум/  Подносилац захтева
 
  (Име и презиме - потпис)
 
  (Контакт телефон/e-mail)
Проверу истоветности података уписаних у захтев и лична документа, извршио је службеник ДКП задужен за изборе1

(Име и презиме и контакт телефон службеника)
1 Напомена: погрешан ЈМБГ или број путне исправе, односно нетачни или непотпуни подаци, могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 Уручен орден Генералном секретару Арапске лиге Ахмед Абул Гејту

Каиро, 23. фебруара - Генералном секретару Арапске лиге и бившем министру спољних послова ЊЕ Ахмед Абул Гејту  уручено је одликовање на свечаности коју је поводом Дана државности приредила Амбасада Србије у Каиру. Ахмед Абул Гејт је указом председника Србије одликован Орденом српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању пријатељства Египта и Србије.
Захваљујући се на одликовању, Абул Гејт је рекао да овај орден за њега представља нарочиту част, јер Египат и Србија негују дугогодишње пријатељство и традиционално добре односе. Нашу земљу први пут је посетио пре скоро 40 година, а након тога је много пута био у прилици да борави у Београду што му је увек представљало велико задовољство. 
Свечаности је присуствовао велики број египатских званичника, чланова владе, представника дипломатског и војнодипломатског кора, јавног живота,  а био је присутан и велики број новинара који су са посебном пажњом испратили догађај.
Орден је уручио представник председника Републике Србије, Недељко Тењовић.

Фото галерија
 ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША ДВЕ ЗЕМЉЕ

Споразум између Владе Р. Србије и Владе НР Кине о укидању  виза за носиоце обичних пасоша ступио је на снагу 15. јануара 2017. године.
Од тог датума држављани обе државе носиоци обичних пасоша имају право на улазак, транзит и боравак на територији друге државе без визе у трајању до 30 дана.Предаја поклона председника Србије египатском Патријарху, Њ.С. Тавадросу II

Амбасадор Р. Србије у Египту, Драган Бисенић, уручио је у понедељaк, 5. Децембра, поклон Председника Републике Србије,  Томислава Николића,египатском Патријарху, Његовој Светости, патријарху Tawadros II у просторијама  Патријаршије у Каиру. Председник Србије Томислав Николић поклонио је фототипско издање Душановог законика и монографију о хришћанском наслеђу на Косову и Метохији.
Приликом уручивања поклона, амбасадор је пренео поздраве председника Србије и искористио прилику да египатског Патријарха упозна са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији.
Патријарх Таврадос II, захвалио на поклону Председника Т. Николића, показао интересовање за манастире и културну баштину српског народа на Косову и Метохији као и судбину преосталог српског живља на простору покрајине.Учешће Амбасаде Србије на добротворном Европском базару 2016.

Амбасада Србије успешно је учествовала на овогодишњем добротворном Европском базару који је организован у суботу 03. децембра у Каиру.Амбасада се представила пољопривредним производима и напицима из Србије као и разноврсним туристичком понудом.   Поред тога, особље амбасаде заједно с нашим грађанима који живре у Каиру, припремило је неке од традиционалних производа који су били изложени на штанду Амбасаде Србије.Понуда Амбасаде Србије привукла је велику пажњу свих посетилаца. Овогодишње представљање на Базару помогле су и компаније из Србије:  “Јомил” – Београд, “Митрос”, - Сремска Митровица, “YУ Кеопс” – Краљево и “Инвеј” – Београд.

Фото галерија

 Обележавање Дана примирја у Великом рату у резиденцији амбасадора

Поводом обележавања Дана примирја и Стогодишњице Првог светског рата, Амбасада Републике Србије у Каиру организовала је у среду 9. новембра пројекцију филма „Милунка Савић – хероина великог рата“ у резиденцији амбасадора, након чега је уприличен и коктел.
Овом догађају присуствовало је шездесетак гостију, укључујући амбасадоре Француске, Немачке, Руске Федерације, Белорусије, Грчке, Пољске, Македоније, Румуније, Мађарске, Либана, Португалије, Белгије, Бразила, Кипра, Чилеа,  Бугарске, Мексика и БиХ, представници војнодипломатског кора војни аташеи Кине, Русије, Грчке, Италије и Румуније, представници МИП Египта, као и српски држављани и остали чланови дијаспоре у Каиру.
Амбасадор Републике Србије Д. Бисенић је поздрављајући присутне изразио наду да ће након одгледаног филма моћи боље да разумеју историју Србије.
 БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА У ФАЈУМУ – УЧЕШЋЕ АМБАСАДЕ

У организацији египатског МИП и Министарства за омладину и спорт одржана је бициклистичка трка у околини Фајума, 150 км југозападно од Каира, месту које је познато по резерватима природе, изради чувених рукотворина од глине и различитим културама које се овде преплићу (магребшка, бедуинска, египатска).
Трка је прва у низу од неколико планираних широм Египта, а намера је да се кроз дружење и спорт представи култура и традиција земље домаћина члановима дипкора као и студентима египатских универзитета. 
Представници Амбасаде Републике Србије (мин. саветник Ј. Вукадиновић и I секретар Д. Бекоња) узели су учешћа у наведеном догађају заједно са представницима других ДКП акредитованих у Египту.

 Сарадња Амбасаде РС у Каиру и „Алекс банке“

Амбасадор Драган Бисенић уручио је генералном директору Алекс банке у Каиру , Данте Кампионију победничку слику са овогодишњег конкурса младих уметника, у знак захвалности за дугогодишњу подршку манифестацијама Амбасаде Србије у Каиру.
На конкурсу који је Амбасада Србије организовала у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Хелван универзитета,  учествовало је 100 студената са  150 радова. Генерални спонзор овог конкурса била је трећи пут за редом Алекс банка која је у власништву италијанске банке „Intesa San Paolo“.
Такмичење је подржало Министарство културе и Министарство за високо образовање Египта.
У разговору са менаџментом банке, директором Данте Кампионијем, председником УО Маурицијом Бараком на коме је био и бивши директор Роберто Верчели, договорена је даља сарадња и прихваћене иновације у конкурсу које ће египатским студентима омогућити да се упознају са културом Србије и Италије.Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu-Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранствуНови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Нови споразум Министарства спољних послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству можете преузети овде.

 Амбасадор Р. Србије Драган Бисенић примио је генералног секретара Арапске лиге Њ.Е. Ahmed Aboul Geith-a.

Српски амбасадор Драган Бисенић сусрео се са ГС Арапске лиге Њ.Е. Ahmed Aboul Geith-ом и том приликом разговарано је о ситуацији на Блиском истоку и у арапском свету. Истакао је значај политичког решавања свих конфликата и очувања дијалога као јединог средства за постизање дуготрајног мира. Амбасадор Бисенић изразио је подршку раду новоизабраног ГС и напорима Арапске лиге да буде конструктиван чинилац у регионалној политици као и на глобалном нивоу.    Амбасадор Србије Драган Бисенић сусрео се са египатским министром локалног развоја Њ. Е. Заки Бадр-ом.

Пријатељство Србије и Египта има дугу историју која траје до данашњих дана сагласили су се амбасадор Бисенић и министар Бадр током састанка.

Разматране су и бројне иницијативе за сарадњу две земље у домену локалног развоја као и сарадња надлежних министарстава.

Амбасадор Бисенић истакао је да Србија има дугогодишње искуство у области локалне самоуправе и да је спремна да ради добробити Египта у заједнички дефинисаним оквирима пружи помоћ египатској страни у овој области.

Током састанка два саговорника разменила су сувенире и мање куртоазне поклоне.Добротворна изложба у резиденцији Амбасадора Р. Србије

Амбасада Републике Србије у Каиру организовала је 1. августа ове године уводну добротворну изложбу под називом „Младе наде Египта“ у резиденцији амбасадора на Замалеку. Амбасада заједно са Факултетом за уметничко образовање Хелван универзитета традиционално сваке године организује такмичење за студенте уметности свих разреда.
Најбољи радови награђују се од стране Амбасаде и Алексбанке као генералног спонзора овог догађаја. Ове јесени планира се добротворна аукција најбољих радова и осталих радова који су учествовали на такмичењу. Средства прикупљена на аукцији биће донирана образовним институцијама у Египту.
На овом уводном догађају амбасадор Р. Србије у Египту Д. Бисенић навео је да Египат има талентоване и надарене младе људе који заслужују подршку Амбасаде. То даје веома високо место Египту у светској културној историји и оправдава египатске тежње ка високим функцијама у међународним организацијама као што је Унеско.
Велики број амбасадора из овдашњег дипкора, амбасадори из египатског МИП, високи званичници из политичког и друштвеног живота и света бизниса, као и представници академске и уметничке заједнице присуствовали су овом догађају. 

Фото галерија
   Трећа изложба студентских радова на Хелван универзитету у Каиру

Амбасада Републике Србије у Каиру је у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Хелван универзитета у Каиру 15. маја 2016. године организовала Трећу изложбу радова студената са церемонијом доделе награда. За учешће је пријављено више од 160 радова, а седам најбољих награђено је новчаним наградама, као што је то случај био и до сада.

Амбасадор Р. Србије Драган Бисенић истакао је у свом обраћању присутнима на церемонији отварања изложбе значај који Амбасада придаје овој манифестацији и навео да је циљ изложбе охрабривање студената Факултета за уметничко образовање Хелван универзитета у Каиру у њиховом раду и промоцији египатске културе.

Као и током ранијих година, изложба је реализована уз помоћ Алексбанке која је Генерални спонсор ове манифестације.

Изложба ће за посетиоце бити отворена од 15 до 19. маја 2016. године у Галерији Ахмед Басиуни Факултета за уметничко образовање.

Фото галеријаOБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ

Амбасада Р. Србије у Каиру је, као и сваке године, пригодно обележила Дан победе у Другом светском рату. Овог пута су представници Амбасаде, министар саветник Бранко Николић и изасланик одбране п.пуковник Звездан Кричак, посетили Ратно гробље у месту Фајид, које се налази око 130 километара југоисточно од Каира на обалама Великог горког језера као саставног дела Суецког канала, између градова Суец и Исмаилија.
            Том приликом је положен ловоров венац на централни споменик овог изванредно одржаваног гробља са близу 2,000 гробних места, на којем је сахрањено шесторо војника и официра Југословенске војске и ратног ваздухопловства, као и један цивил. Међу припадницима преко 40 нација, највећи је број британских војника, затим немачких и потом бројних савезничких земаља и територија, док на истом гробљу почива само један Египћанин.

Фото галеријаМанифестација “International Day“ – учешће Амбасаде

Амбасада РС у Каиру представила је туристичке могућности и културно наслеђе Србије на манифестацији „Међународни дан“ коју је организовао Хелван универзитет уметности у Каиру. На изложби постављеној од стране Амбасаде, посетиоци су имали прилику да се упознају са традицијом, културом и обичајима Републике Србије кроз разговор и материјале који су приказани и подељени. Учешће у самој манифестацији узели су и представници наше дијаспоре који својим дугогодишњим присуством овде доприносе културном дијалогу и бољем разумевању народа Р. Србије и Египта. 

 О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Сагласно члану 16. став 1. Закона о Јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“ број 104/2009 и 99/2011) подносим:

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

1. Име и презиме
2. Датум и место рођења
3. Пол
4. Име једног од родитеља
5. Јединствени матични број грађана            
6. Број путне исправе
7. Место, општина и адреса пребивалишта у Р. Србији
8. Место и адреса боравишта за интерно расељена лица
9. Назив стране државе у којој бирач има боравиште
10. Место и адреса бирача у иностранству
11. Бирачко место на коме се гласа (ДКП/односно објекат где се гласа, град, држава)
У  , .
  /место/ /датум/  Подносилац захтева
 
  (Име и презиме - потпис)
 
  (Контакт телефон/e-mail)
Проверу истоветности података уписаних у захтев и лична документа, извршио је службеник ДКП задужен за изборе1

(Име и презиме и контакт телефон службеника)
1 Напомена: погрешан ЈМБГ или број путне исправе, односно нетачни или непотпуни подаци, могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Сагласно члану 16. став 1. Закона о Јединственом бирачком списку („Службени гласник Републике Србије“ број 104/2009 и 99/2011) подносим:

З А Х Т Е В
ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

1. Име и презиме
2. Датум и место рођења
3. Пол
4. Име једног од родитеља
5. Јединствени матични број грађана            
6. Број путне исправе
7. Место, општина и адреса пребивалишта у Р. Србији
8. Место и адреса боравишта за интерно расељена лица
9. Назив стране државе у којој бирач има боравиште
10. Место и адреса бирача у иностранству
11. Бирачко место на коме се гласа (ДКП/односно објекат где се гласа, град, држава)
У  , 
  /место/ /датум/  Подносилац захтева
 
  (Име и презиме - потпис)
 
  (Контакт телефон/e-mail)
Проверу истоветности података уписаних у захтев и лична документа, извршио је службеник ДКП задужен за изборе1

(Име и презиме и контакт телефон службеника)
1 Напомена: погрешан ЈМБГ или број путне исправе, односно нетачни или непотпуни подаци, могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

 Отворена књига жалости у Амбасади

      

Поводом трагичне погибије двоје запослених у Амбасади Р.Србије у Триполију, Слађане Станковић и Јовице Степића 19. фебруара 2016. године, који су настрадали током ваздушног напада америчких снага на положаје џихадиста у околини Сабрате, Амбасада Републике Србије у Каиру обавештава све заинтересоване да ће књига жалости у Амбасади бити отворена 22. фебруара у периоду од 11-13 ч., као и 23. фебруара у периоду од 11-15 ч.Честитке ПР АРЕ Ал Сисија поводом државног празника Р. Србије

У дневном листу Ал Ахрам од 16.фебруара о.г. објављено је да је ПР АРЕ Абделфатах Ел Сиси поводом државног празника  Републике Србије послао личног изасланика (Chamberlain of the Presidency) у Амбасаду Р.Србије у Каиру са циљем да пренесе честитке поводом обележавања државног празника - Сретење у Републици Србији.Наступ Београдске филхармоније у Мускату

Наступ Београдске филхармоније у Мускату организован је 29-31.децембра 2015. г. у препуној сали најмодерније опере у свету, Краљевске опере Омана.

Амбасада Р.Србије у Каиру, која радно покрива Оман, иницирала је и подржала гостовање Београдске филхармоније у овој престижној уметничкој установи. Наступу је присуствовао и већи број наших грађана који бораве у Оману.Амбасада Србије учествовала на Европском божићном базару 2015

Амбасада Србије веома успешно је учествовала на добротворном Европском божићном базару који је одржан у Каиру, излажући прехрамбене производе и рукотворине из Србије.
Учешће Амбасаде је подржало више компанија и појединаца из Србије: Карнекс – Врбас, Јомил  - Београд, Данас – Београд, Инвеј – Земун, YУ Кеопс – Краљево, Тотал – Београд и Ђорђе Јанковић.
Српска изложба  привукла је пажњу бројних посетилаца који су пробали српске производе и упознали се са српским туристичким могућностима и прехрамбеном индустријом Србије. 

Фото галеријаWhy Kosovo is ineligible for membership in UNESCO? (Зашто Косово није подобно да буде члан УНЕСКА?)

• Because the request for its membership is a serious breach of the international law, the Constitution of UNESCO, the legally binding UN Security Council resolution 1244 (1999) and the Charter of the UN whose Article 25 says that „The Members of the UN agree to accept and carry out the decisions of the Security Council in accordance with the present Charter“. 
• Because according to the UN Security Council resolution 1244, which reaffirms the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (now Serbia), Kosovo and Metohija is an integral part of the Republic of Serbia, under the administration of the UN. Since Kosovo cannot be considered a State, it does not fulfill the basic requirement for membership set out by the UNESCO Constitution.
• Because unilateral attempts such as this one seriously harm and disrupt the dialogue between Belgrade and Pristina, under the auspices of the European Union in which mutually acceptable solutions for many complex issues have been devised so far. The issue of the Serbian cultural heritage and the property of the Serbia Orthodox Church has not yet been discussed within the dialogue where it belongs.
• Because this is an unacceptable politicization of UNESCO which should not overtake the competences of the UN Security Council as the highest authority for the preservation of the international peace and security. UNESCO should not serve as an instrument for the affirmation of an illegal and unilaterally declared independence of a part of the territory of one UN member state. The primary goal of UNESCO is to promote universal values of humanity through education, science and culture not to make political decisions with regard to the statehood. 
• Because this would be a dangerous precedent, harmful for many states. This would open the door for other entities to follow the same path thus threatening territorial integrity and sovereignty of other member states.
• Because this issue is polarizing the membership of UNESCO.
• Because, besides not being a state, Pristina does not have moral credibility for membership. Anyone aspiring to UNESCO membership must prove not only in words but as well in deeds its commitment to the goals of the UNESCO Constitution, which certainly is incompatible with deliberate, systematic, vandal demolition of Serbian cultural and historic monuments with the aim to remove the traces of centuries-long existence of Serbs in this area as well as the impunity of the perpetrators of such barbaric acts unworthy of the 21st century. These acts are comparable only to the acts of destruction of cultural heritage by terrorist groups in the Middle East and elsewhere that the world is witnessing and UNESCO is strongly condemning.
• Because four Serbian orthodox monasteries are inscribed on the UNESCO List of World Heritage in danger although the armed conflict in Kosovo is over for many years now. In danger from whom?
• Because the inclusion of this item in the provisional agenda of the 197th session of the UNESCO Executive board raises serious concerns about the compliance with procedure and the respect of the established UNESCO rules. Just to mention that that even publishing of the document on the unacceptability of Kosovo’s application for UNESCO membership from the standpoint of the international law, prepared by Serbian Delegation to UNESCO, as an official document, as we requested, was refused. And the only intention was the voice of Serbia also to be heard.
• Because we all would have to live with the negative consequences of such an irresponsible decision from the lesioning of the international law up to the fate of the Serbian cultural heritage in the province of Kosovo and Metohija which not only belongs to the Serbian people but also represents a part of the historical and civilizational heritage of modern Europe and the world.Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама Седамдесетог заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Томиславом Николићем.

Председник Србије осврнуо се током разговора на избегличку кризу у Европи истичући да Република Србија разуме хуманитарну димензију овог проблема и да тражи његово решење.
Египатски председник је са своје стране истакао да је криза директан производ проблема који су погодили блискоисточне земље, којима је потребно коначно политичко решење, како би се постигла сигурност и створили услови за развој и на тај начин охрабрили избегли грађани ових земаља на повратак.
Два председника су сагласна у потреби интензивирања сарадње између две земље у наредном периоду, ради остварења заједничких интереса.

 ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ У ЕГИПТУ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је 6. августа 2015. церемонији отварања новог Суецког канала.
Министар Дачића имао је и одвојен састанак са министром иностраних послова Египта Самехом Шукријем.
Током свечаности отварања новог Суецког канала сусрео се са Председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем,  председником Француске Франсоа Оландом, премијером Русије Дмитријем Медведевим, премијером Грчке Алексисом Ципрасом и осталима.
Министар Дачић је такође посетио Амбасаду Србије у Каиру где је разговарао са особљем Амбасаде. 

Фото галерија

 Каиро: Обележавање седамдесетогодишњице завршетка Другог светског рата

Амбасада Републике Србије у Каиру је обележила седамдесетогодишњицу  завршетка Другог светског рата музичком представом „Сан о Балкану“ у извођењу позоришне трупе „Балкан Нови Покрет“, 8. маја 2015. у Резиденцији амбасадора. 
Амбасадор Драган Бисенић је приликом обраћања присутнима подвукао значај овог празника у Србији јер је наш народ дао оргомне жртве током Другог светског рата.
Исте вечери након представе  приређен је пријем којем су се одазвали бројни гости: високи египатски званичници, представници дипломатског и војног кора, угледне личности из културног, политичког и јавног живота Египта, представници медија као и српске дијаспоре.
Музичка представа "Сан о Балкану", инспирисана традиционалном српском културом, митовима, легендама, веровањима и другим духовним обичајима балканског региона, такође је изведена 5. маја 2015. у оквиру Александријског међународног фестивала савременог позоришта који одржан од 2. до 7. маја 2015. године.

Фото галерија

 Амбасада Србије на "Међународном карневалу хране: со и хлеб" 26/04/2015

Амбасада Републике Србије је са великим успехом учествовала на "Међународном карневалу хране: со и хлеб" одржаном 26. априла 2015. године на Факултету за уметничко образовање Хелван Универзитета.
Бројна публика коју су чинили професори, студенти, стручњаци у областима културе, уметности и образовања, представници медија - „Нил ТВ“ као и српске дијаспоре, имали су прилику да уживају у разноврсности српске кухињи и најпознатијим традиционалним јелима: пребранац, гибаница, пита са месом, мусака, проја, итд.
На нашем штанду су за посетиоце били доступни туристички и други информативни материјали о Србији.

Фото галеријаКонцерти пијанисте Ивана Башића у Каиру и Александрији 16-17 април 2015.

У оквиру програма „Српско музичко пролеће“, Амбасада Републике Србије је у сарадњи са Каирском опером организовала концерт српског пијанисте Ивана Башића у велелепној згради Арапског музичког института 16. априла. После концерта одржан је пријем у Резиденцији амбасадора Србије на Замалеку.

Бројна египатска публика имала је прилике да чује врхунско извођење Д. Скарлатија,  Ј. Хајдна,  Ф. Шопена и Александра Вујића (1945- ). 

Пријему који је приредио амбасадор Драган Бисенић у својој Резиденцији, одазвали су се бројни гости: високи египатски званичници, представници дипломатског и војног кора, угледне личности из интелектуалног, политичког, пословног, уметничког и јавног живота Египта, као представници медија и српске дијаспоре у Каиру.

Следећег дана, 17. априла, исти догађај је организован у Александријској опери уз присуство званичника Александријског говернората, представника дипломатско-конзуларног кора и бројних угледних личности из Александрије.

Фото галеријаАмбасадор Србије Драган Бисенић предводио делегацију Србије на ЕЕДЦ у Шарм ал Шеику

Шарм ал Шеик, 16. март - Амбасадор Србије Драган Бисенић представљао је Србију на ЕЕДЦ одржаној од 13 – 15 марта 2015. у Шарм ал Шеику. Србија је била међу 100 земаља које су позване да учествују на конференцији и које су  заинтересоване  за развој, просперитет и узајамну сарадњу са Египтом.
Током конференције, амбасадор Србије срео се са великим бројем учесника из Египта, УАЕ, Русије, САД и Велике Британије.

Фото галеријаАмбасада Србије у Каиру организовала изложбу и наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван, 15/03/2015

Амбасада Србије је у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Универзитета Хелван у Каиру, организовала такмичење за најбоље студентске уметничке радове. Церемонија доделе награда и отварања изложбе одржана је у недељу 15. марта 2015. у присуству представника Министарства културе, Факултета за уметничко образовање Универзитета Хелван, Амбасаде Србије у Каиру, страних амбасада, студената, представника медија, учесника такмичења и осталих гостију.
Међу више од 120 учесника, специјални жири је доделио прву награду Мохамеду Ахмед Абд Ел Алију, друге награде: Саафији Мостафи Баставеси и Хагар Хусаин Кхалифи и треће награде: Дини Мохамед Али и Мостафи Ахмед Хатему.
Госте су поздравили госпођа Ханан Мониеб, први државни подсекретар Министарства културе Египта, проф. др Мохамед Ешак Котб, декан Факултета за ликовно образовање и представник Амбасаде Србије господин Бранко Николић, министар-саветник. 
Изложба уметничких радова студената Факултета за уметничко образовање Универзитета Хелван организована je од стране Амбасаде Србије у Каиру и Факултета  за уметничко образовање и под покровитељством Министарства културе Египта и Министарства за високо образовање Египта.
Изложбена поставка биће отворена до 19. марта од 10 до 16 сати (Ahmed Basiouny Gallery – Faculty of Art Education, 12 Ismail Mohamed St. Zamalek).

Фото галеријаМинистар одбране Братислав Гашић у Каиру

Каиро, 9. март – Путујући из Судана, министар одбране Србије Братислав Гашић се кратко зауставио на каирском аеродрому где су га дочекали представници египатског Министарства одбране и амбасадор Србије у Каиру Драган Бисенић са изаласником одбране, потпуковником Предрагом Прлићем.
У разговору са египатским домаћинима, министар Гашић изразио је жељу за побољшањем сарадње између Србије и Египта у сектору одбране и тако наставити вишедеценијску традицију блиске сарадње.
Египатски саговорници су поздравили ову иницијативу и обећали свој пун допринос.

Фото галерија„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 26/02/2015

Током манифестације „Сакиа поставка културних добара“, која је одржана у Каиру 26. фебруара 2015. у културном центру El Sawy Culturewheel,  Амбасада Републике Србије je представила филмове "Једно путовање-милион утисака" и српског фолколорног ансамбла „КОЛО“, припремила пригодна национална јела која су посетиоци дегустирали; истовремено је представила туристичке публикације, фотографије и документацију у вези са: српским наслеђем које се налази на Унесковој Листи светске културне баштине (Гамзиград-Ромулијана, Средњовековни манастири на Косову и Метохији, Стари Рас и Сопоћани, Студеница), добитником Нобелове награде за књижевност Ивом Андрићем и реформатором српског језика Вуком Караџићем; светски познатим научницима: Николом Теслом, Михајлом Пупином, Милутином Миланковићем и Милевом Марић; публикације у вези са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем.

Фото галеријаОбележавање Националног празника Републике Србије: концерти пијанисткиње Ленке Петровић у Каиру и Александрији 8-9/2/ 2015.

У оквиру овогодишње прославе Националног празника Републике Србије, Амбасада Републике Србије је у сарадњи са Каирском опером организовала концерт српске пијанисткиње Ленке Петровић. Концерт је организован у велелепној згради Арапског музичког института 8. фебруара. После концерта одржан је пријем у Резиденцији амбасадора Србије на Замалеку.

Бројна египатска публика имала је прилике да чује врхунско извођење композиција Ј. Баха, М. Клементија, Р. Шумана, Ф. Листа и Ђ. Лигетија. 

Пријему који је приредио амбасадор Драган Бисенић у својој Резиденцији, одазвали су се бројни гости: високи египатски званичници, представници дипломатског и војног кора, угледне личности из интелектуалног, политичког, пословног, уметничког и јавног живота Египта, као представници медија и српске дијаспоре у Каиру.

Следећег дана, 9. фебруара, исти догађај је организован у Александријској опери уз присуство званичника Александријског говернората, представника дипломатско-конзуларног кора и бројних угледних личности из Александрије.

Фото галеријаКултурна дешавања: Српскa пијанисткиња Ленка Петровић наступа у Каиру и Александрији

Програм:

Недеља, 8. фебруар 2015. у 20:00 сати
Каиро, „Arab Music Institute“

Понедељак, 9. фебруар 2015. у 20:00 сати
Alexandria Opera House “Sayed Darwish Theatre”Церемонија уручења слика Алексбанци 29/01/2015

Dante Campioni, генерални директор - Алексбанка; Andrea Minogini, начелник одељења за персонална питања - Алексбанка; Њ.Е. Драган Бисенић, амбасадор Србије у Египту; Марија Шошић, први секретар – Одељења за културу Амбасаде Србије у Каиру; Roberto Vercelli, бивши генерални директор Алексбанке

На церемонији одржаној 29. јануара 2015, генералним директорима Алексбанке господину Роберту Верцелију и господину Дантеу Кампионију уручен је триптих сликарке Шороук Исмаил у знак захвалности Алексбанци за подршку Уметничком програму 2014.
Говорећи овим поводом амбасадор Србије Драган Бисенић је похвалио концепт Алексбанке да младим египатским студенима/уметницима отвара мноштво нових могућности за унапређивање и усавршавање уметничких вештина.Интервју амбасадора Србије Драгана Бисенића централној египатској Ниле ТВ

Амбасадор Србије Драган Бисенић дао је двочасовни интервју централној египатској ТВ станици, Ниле ТВ. Амбасадор је одговорио на бројна питања која се односе на развој билатералних односа Србије и Египта, ситуацији у Србији, приоритетима Србије током председавања ОЕБС, спољнополитичким циљевима Србије и њеној оријентацији уласка у ЕУ као и односима са арапским земљама.      
Интервју ће бити емитован у два дела, дан уочи Нове године и 6. јануара 2015.Амбасадор Србије Драган Бисенић посетио је покрајину Фајум

Амбасадор и гувернер

Амбасадор Србије Драган Бисенић боравио је 20 И 21. децембра у посети гувернорату Фајум. Током боравка, он је разговарао са гувернером Фајума, др Хазимом Атијом, који га је упознао са развојем региона. Оба саговорника су изразила жељу за јачањем сарадње и повећањем присуства туриста из Србије у Фајуму.  Прва прилика указаће се на семинару за уметнике керамичаре који ће бити одржан у априлу следеће године.
Амбасадор Србије присуствовао је на два веома позната културна догађаја у Фајуму: Међународном фолклорном фестивалу и дочеку изласка сунца и зимском солистицију у староегипатском светилишту Каср Карун.        

Фото галеријаПризнање за амбасадора Србије Драгана Бисенића

Амбасадор Републике Србије у Каиру Драган Бисенић добио је у четвртак, 18. децембра 2014. признање Арапске лиге и Регионалног савеза невладиних организација из Каира за промоцију друштвених вредности и друштвене солидарности.
Амбасадор РС признање је добио за подршку уметности и хуманитарне акције које је организовала Амбасада РС у Каиру.
Медаљa је уручена на конференцији  са темом „Очување египатског друштва“ под покровитељством генералног секретара Арапске лиге, Набила Ел Арабија, уз присуство великог броја египатских и арапских званичника.  Конференција је одржана у седишту Арапске лиге у Каиру.

Фото галеријаАмбасада Србије на хуманитарном базару

Амбасада Србије у Каиру веома успешно је учествовала на традиционалном Европском хуманитарном божићном базару који је одржан у Каиру, 6. дeцeмбра 2014.
Амбасада Републике Србије у Каиру ове године је представила националне српске производе, храну и пића као и националну кухињу. Посетиоцима су на располагању били и туристички и други информативни материјали о Србији.
Наступ Амбасаде РС помогао је велики број предузећа и појединаца из Србије: „Јомил“ – Београд, ИНСА – Београд, ЈУ Кеопс – Краљево, „Дан граф“ – Београд, „Агент плус“ – Београд, „Златиборац“ – Београд, дестилерија „Зарић – Ивањица“, винарије: „Топлички виногради“ и Миомир Ковачевић, „Мачков подрум“ – Ириг, „Стемина“ – Трстеник, „Браћа Рајковић“ – Александровац, Радошевић – Баноштор, Чокот – Жупа, Јанко – Смедерево као и Ђорђе Јанковић, Горан Алексић, Раде Вељковић и Мирослав Милић. 
Приход остварен од продаја улазница, лутрије, поклона и донација намењен је  хуманитарним организацијама у Египту, посебно оним за бригу о деци, женама и старијим особама.
Амбасада Србије континуирано активно учествује у овој манифестацији и захваљујући подршци компанија и предузећа из Србије као и доприносом запослених у Амбасади и њихових породица, прилог Амбасаде Србије последњих година увећан је вишеструко. 

Фото галерија


 Филм “Варвари” српског редитеља Ивана Икића, Каиро 20. и 21. новембар 2014.

Филм “Варвари“ приказан је 20. и 21. новембра 2014. у оквиру Седме панораме европског филма (од 19. до 29. новембра 2014) у каирским биоскопима Galaxy и Zawaya Cinema Odeon, у присуству српског редитеља Ивана Икића, египатске  филмске публике, представника Амбасаде Србије у Каиру, дипломатског кора и дијаспоре.

Фото галеријаСтипендије Републике Србије за египатске и палестинске кандидате, академска 2014/15

Поводом доделе стипендија у оквиру пројекта "Свет у Србији" египатској кандидаткињи Phepy Gamil Anwar Dawod,  асистенту-предавачу на Катедри за биохемију Медицинског факултета Аин Шамс Универзитета, као и палестинским кандидатима Bayan Asha и Fadwa Saqer, у Резиденцији амбасадора Србије Драгана Бисенића организована је свечана церемонија  13. новембра 2014. године.
Свечаности су присуствовали истакнути владини званичници из Министарства високог образовања Египта, Министарства културе Египта и Амбасаде Палестине у Каиру, као и истакнуте личности из академских, културних и медијских кругова.
Пројекат "Свет у Србији" намењен је студентима из држава чланица и држава посматрача Покрета несврстаних.
Имајући у виду вишедеценијско пријатељство између Србије и Египта као и Србије и Палестине, Република Србија позива Египат и Палестину да предложе своје надарене младе људе да студирају у Републици Србији, сваке школске године почев од  септембра 2010. године. Више десетина египатских и палестинских студената усавршило је своје специјализације у оквиру овог програма.

Фото галерија„Ничије дете“ добитник „Недеље међународне филмске критике“ на Каирском међународном филмском фестивалу

Египатско удружење филмских критичара изабрало је српски филм „Ничије дете“ редитеља Вука Ршумовића за добитника награде  Shady Abdel Salam за најбољи филм, као и грузијски филм Brides као добитника награде  Fathy Farag за најбољи уметнички допринос, на церемонији одржаној 16. новембра 2014. „Недеље међународне филмске критике“ у оквиру 36. Каирског међународног филмског фестивала (од 9. до 18. новембра 2014).
Ahmed Hassouna, председник комисије за такмичење, поменуо да је било 500 пријављених филмова у фази предселекције и да је само седам изабрано у ужој конкуренцији. Свечаности су присуствовали представници Амбасаде Србије у Каиру, као и Mohsen Weefy, председник „Hедеље међународне филмске критике“ и Khamis Elkhayaty, председник жирија са члановима.
Амбасада Србије у Каиру је пре почетка Фестивала позвала све стране мисије, пријатеље српске амбасаде у Каиру и представнике медија да обрате пажњу на филм и присуствују његовој пројекцији.
У одсуству награђеног редитеља, победничку плакету и диплому примила је Марија Шошић, први секретар за културу Амбасадe Србије у Каиру.


Фото галеријаОбележен Дан примирја у Првом светском рату


Представници Амбасаде Р. Србије у Каиру, министар саветник мр Бранко Николић и војни изасланик п.пуковник Предраг Прлић посетили су 13. новембра војни меморијал Комонвелта у Порт Саиду. У веома добро одржаваном делу гробља посвећеном савезничким војницима палим у Првом светском рату положен је венац на гроб српског војника из тог периода.

Фото галеријаУспешан наступ српских уметница Катарине Јовановић и Милене Петровић у Египту

У Каиру и Александрији успешно су одржани концерти познате српске сопранисткиње Катарине Јовановић и пијанисткиње Милене Петровић у организацији Амбасаде Републике Србије у Каиру и Каирске опере, а на позив амбасадора Р. Србије у Каиру Драгана Бисенића. Концерт у Каирској опери одржан је 16. Октобра, а у Александријској опери 18. октобра. Eгипатска публика имала је прилике да чује врхунско извођење композиција Дупарка, Поуленка, Доницетија и Белинија.  

Исте вечери након концерта у Каиру, у Резиденцији амбасадора је приређен пријем поводом гостовања српских уметница. Пријему су се одазвале бројни гости: високи египатски званичници, представници дипломатског и војног кора, угледне личности из културног, политичког и јавног живота Египта као и српска дијаспора.

Фото галеријаУчешће Србије на Међународној конференцији о Палестини Каиро, 12. октобар 2014.

Делегација Републике Србије учествовала је на Међународној конференцији о Палестини одржаној у Каиру 12. октобра 2014.
Дамаћини донаторске конференције биле су владе Египта и Норвешке, заједно са палестинским председником Махмудом Абасом.
Владa Србије учествује у програму реконструкције Палестинe и дуго времена изражава подршку и гаји пријатељство према палестинском народу. Кроз неколико пројеката, посебно се подржава високо образовање палестинских студената у Србији.
Делегацију је предводио амбасадор Србије у Египту и нерезидентни амбасадор Србије у Палестини Драган Бисенић, који је одржао неколико сусрета  са министрима спољних послова из региона.

Фото галеријаКултурна дешавања: Српскa сопранисткиња Катарина Јовановић и пијанисткиња Милена Петровић наступају у Каиру и Александрији

Програм:

Четвртак, 16. октобар у 20:00 сати
Cairo Opera House - Small Hall

Субота, 18. октобар у 20:00 сати
Alexandria Opera House “Sayed Darwish Theatre”Амбасада Србије у Каиру наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван и организовала изложбу поводом стогодишњице Првог светског рата

У оквиру манифестације обележавања 100-годишњице Првог светског рата, Амбасада Србије је у сарадњи са Факултетом за уметничко образовање Универзитета Хелван у Каиру, организовала такмичење за најбоље студентске уметничке радове. Церемонија доделе награда и отварања изложбе одржана је у недељу 15. јуна 2014. у присуству представника Министарства културе и Министарства за високо образовање Египта, страних амбасада, студената, учесника такмичења и осталих гостију.
Међу више од 70 учесника, специјални жири је доделио прву награду Дини Реди Мохамед, друге награде: Хатему Мостафи Ахемду и Мохамеду Ахмеду Рехабу и треће награде: Саруку Исмаилу и Мохамеду Ахмеду Абдулали.


Oпширније...
Влада Републике Србије прогласила је 15. маја 2014. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава проузрокованих вишедневним падавинама.

Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, који ће координирати активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства.

Контакти Кризног штаба Министарства спољних послова:
тел: +381-66-8066-020
е-mail: kriznistab@mfa.rs


Све дипломатске мисије и међународне организације акредитоване у Републици Србији, као и сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству, обавештени су о најнеопходнијој опреми и средствима која су надлежним органима Републике Србије потребна ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава. Такође, достављени су им и бројеви жиро-рачуна које је отворила Влада Републике Србије.

Mинистарство спољних послова изражава захвалност свим страним државама и појединцима који су понудили помоћ Републици Србији.

Упутства за уплату средстава из иностранства - floodrelief.gov.rs
Инструкцију за уплате девизних средстава на жиро-рачун можете преузети овде.

Упутства за достављање хуманитарне помоћи – молимо све грађане који желе хуманитарну помоћ прикупљену у иностранству да допреме за Србију да се обрате најближем конзуларном представништву Републике Србије, са попуњеним обрасцем о садржају пошиљке, који можете наћи овде, како би исти оверили пре пута за РС.

* * *
Достава хуманитарне помоћи из ЕУ преко Републике Хрватске

За допремање хуманитарних пошиљки из земаља ЕУ кроз РХ препоручује се коришћење царинског прелаза Бајаково, који је 24 часа дневно отворен за промет свих роба и на којем раде све граничне инспекцијске службе.

Пошиљаоцима се препоручује да поднесу извозну царинску декларацију у земљи одашиљања или у некој другој успутној ЕУ чланици ради бржег завршетка процедура на граници ЕУ.

За робу у вредности до 3000 € извозна декларација се може поднети у свакој излазној граничној царинској канцеларији.

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ за лакше слање хуманитарних пошиљки:

1. За пошиљке које шаљу хуманитарне организације регистроване у некој од држава чланица ЕУ

   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

    хуманитарне организације са седиштем у некој од држава чланица ЕУ могу поднети извозну декларацију у матичној земљи, било којој другој држави чланици ЕУ или у РХ. Ако декларацију подносе на некој царинској канцеларији у РХ извозник може користити AD HOC EORI број
    хуманитарне организације са седиштем у РХ на извозној декларацији морају користити додељени EORI број

2. Пошиљке које шаљу остала правна лица из ЕУ

   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

    извозну декларацију могу поднети у матичној држави, било којој другој држави чланици ЕУ или у РХ. Ако правно лице шаље хуманитарну пошиљку у своје име, на декларацији се обавезно уписује EORI број декларанта,
    уз извозну декларацију прилаже се гратис рачун или изјава да се ради о гратис пошиљци хуманитарне помоћи са пописом робе.

3. Пошиљке које шаљу дипломатска представништва

   - потребно је поднети извозну царинску декларацију:

    извозну декларацију могу поднети у било којој држави чланици или у РХ
    ако се декларација подноси у РХ извозник може користити AD HOC EORI број
    извозној декларацији потребно је приложити попис робе и потврду да се ради о пошиљци хуманитарне помоћи, потписану и оверену од стране дипломатско конзуларног представништва Републике Србије из земље одакле се помоћ упућује
    препоручује се да се такве пошиљке најаве из дипломатског представништава који пошиљку шаље преко и-мејл адресе: operativno@carina.hr

4. Пошиљке које шаљу физичка лица и групе грађана

   - извоз ових пошиљки обавља се уз усмено декларисање робе и уз обавезно прилагање пописа робе.

За више информација погледати овде.


Хрватске аутоцесте ослободиле су плаћања путарине возила која преносе хуманитарну помоћ за угрожена подручја у Хрватској, БиХ и Србији.
Због евиденције бесплатних пролазака, потребно је доставити назив организације или име и презиме, регистарску ознаку и тип возила, као и податке о улазној и излазној наплатној рампи, на мејл: info@hac-onc.hr
Саопштење Хрватских аутоцеста можете погледати овде.

* * *

Више информација о спасилачким напорима и најважнијим информацијма можете наћи на сајту Министарства унутрашњих послова: http://www.mup.gov.rs/Влада Републике Србије прогласила тродневну жалост поводом жртава поплава

Поводом смрти и страдања великог броја грађана у поплавама, Влада Републике Србије, на седници одржаној 20. маја, прогласила је тродневну жалост 21, 22. и 23. маја 2014. године.

Књига жалости ће бити отворена у просторијама Резиденције Амбасадора Републике Србије у четвртак, 22. маја и недељу, 25. маја, 2014, од 11:00 до 14:00 сати (адреса: 33, Mansour Mohamed Street - Zamalek – Cairo).Отворен PayPal рачун за жртве поплава

Влада Републике Србије саопштила је да је од 18. маја могућа уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији путем PayPal сервиса из 193 земље и региона.
Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу, одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Србије намењен помоћи угроженима од поплава.
Хуманитарну помоћ, преко PayPal сервиса, могуће је уплатити на адреси:
floodrelief.gov.rsОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

У складу са инструкцијама Министарства спољних послова Републике Србије и излазећи у сусрет изузетној спремности бројних грађана и организација да пруже помоћ Републици Србији у отклањању изузетно тешких последица поплава,  Амбасада Републике Србије у Каиру је  oтворила 20. маја наменски банковни рачун код Alexbank.

Swift code: ALEX EG CXXXX

Email: Cash_newzalalek@alexbank

Alexbank new Zamalek branch

Address: 19 ismail Mohamed St. Zalamek

Account number in L.E. 163000383003
Account number in EU 163000383004.
Амбасада ће свакодневно објављивати податке о стању на рачуну и гарантује пуну транспарентност.
Средства са рачуна ће се сукцесивно пребацивати на централни рачун који је отворила Влада Републике Србије.
Амбасада Републике Србије стоји на располагању у сваком тренутку – можете нас контактирати телефоном или електронском поштом - у циљу пружања додатних информација око прикупљања неопходне помоћи у циљу отклањања изузетно тешких последица поплава. Поред постојећих телефона можете нас контактирати и на број мобилног телефона - 01061818418 – Марија Шошић, први секретар.

Тренутно су потребни следећи артикли: душеци, јоргани, ћебад, постељина, кревети на склапање, средства за хигијену  (сапун, четкице и паста за зубе, пелене за бебе и одрасле),  гумене чизме, асепсол за дезинфекцију прихватних центара, флаширана вода, конзервисана храна.Помоћ за збрињавање угроженог становништва Републике Србије

 

 

Поводом незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, Влада Републике Србије је 15. маја 2014. године прогласила ванредну ситуацију. Сви надлежни органи су у двадесетчетворочасовном дежурству и приправности, како би помоћ била благовремено пружена свим угроженим грађанима. Дежурни контакт телефони Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије за евакуацију и помоћ угроженима у поплавама на територији Србије су: +381 11/228-92-08 и +381 11/228-29-10. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је у сарадњи са операторима мобилне телефоније, Телекомом, Випом и Теленором, омогућило коришћење броја 112 за хитне интервенције.   Грађани овај број могу да позову са свих телефонских апарата, чак и без СИМ картице и коришћењем било које мреже, при чему је та услуга бесплатна, а број 112 се преусмерава по позиву на бројеве кризног штаба.

ПРУЖАЊЕ ПОМОЋИ УГРОЖЕНИМА

Министарство унутрашњих послова формирало је и кол-центар преко којег ће сви који желе да пруже помоћ у актуелној ванредној ситуацији моћи да добију информације о томе како да реализују своју донацију. Кол-центар ће бити доступан 24 часа, а преко њега ће бити вршена и координација са другим државним органима. Телефони кол-центра су: + 381 11/ 312- 07-41, + 381 11/ 312- 07-39, + 381 11/ 312- 99-39, + 381 11/ 312- 07-42, + 381 11/ 312- 06-46. Информације се могу добити и путем е-маил адресе: pomoc.vanrednasituacija@mup.gov.rs. Црвени крст Србије, такође, врши прихват и расподелу помоћи становништву угроженом поплавама, а сви који су заинтересовани за то да пруже помоћ у виду воде, хране и одеће могу да се јаве на број телефона:  +381 11/303-21-25 - локали 217 и 215. Бројеви телефона ЈП “Путеви Србије” који су доступни грађанима 24 часа су: +381 11/304-06-55, +381 11/304-06-66 и +381 64/861-71-17.

БРОЈЕВИ РАЧУНА ЗА ПОМОЋ

Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни рачун на који заинтересовани могу да уплаћују помоћ намењену пострадалима у поплавама.    Помоћ угроженима може да се уплати на динарски рачун 840-3546721-89, сврха уплате: отклањање последица ванредних околности – поплаве. Помоћ може да се уплати и на наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава  01-504619-100193230-000000-0000.

 

 


ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТУ У УСД

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                      VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:                      ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                      BKTRUS33
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                      /04415465
/ACC.WITH BANK/            NBSRRSBG

FIELD 59:                        /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)              MINISTARSTVO FINANSIJA
                                        UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:                        DETAILS OF PAYMENT


ИНСТРУКЦИЈА ЗА УПЛАТУ У ЕВРИМА

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:                      VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:                      ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:                      DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:                      /DE20500700100935930800
/ACC.WITH BANK/            NBSRRSBG

FIELD 59:                        /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)              MINISTARSTVO FINANSIJA
                                        UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:                        DETAILS OF PAYMENTФестивал краткометражног филма Кабила , Каиро, 4-11. мај 2014.

На Фестивалу краткометражног филма Кабила, одржаном у Каиру од 4. до 11. маја 2014, документарац редитеља Желимира Гвардиола под насловом “Сумње и тајне“, проглашен је за најбољи краткометражни документарни филм.
Фестивал је примио 484 краткометражних остварења из 66 различитих земаља широм света.Концерти српског пијанисте Хрвоја Ивовића у Каиру и Александрији

Каиро од 14. до 16. априла 2014.

Српски пијаниста Хрвоје Ивовић извео је пред уваженом египатском публиком два успешна концерта: први у Александријској опери "Sayed Darwish Theatre" - 14. априла 2014. и други у  Каирској опери „Gomhouria Theatre“ - 16. априла 2014. На програму су биле композиције Баха,  Вивалдија, Петрија, Хајдна, Листа, Рахмањина и Василија Мокрањца.
Хрвоје Ивовић је завршио ФМУ у Београду у класи проф. Маје Рајковић, а мастерске студије завршио је прошле године у Фрајбургу у класи професорке Елизе Колодин. Добитник је бројних признања, а наступао је у Србији, региону и европским градовима.
Концерти су одржани у оквиру „Српског пролећног фестивала клавирске музике“ у организацији српске Амбасаде и Каирске и Александријске опере. 
 Пријем у Резиденцији - Српски пролећни фестивал клавирске музике Каиро 13. април 2014.

Поводом отварања Српског пролећног фестивала клавирске музике, амбасадор Драган Бисенић  приредио je у Резиденцији пријем коме су се одазвали високи званичници Египта, чланови дипломатског кора, представници интелектуалних, политичких, пословних, медијских и уметничких кругова, као и српске заједнице у Каиру.
Пијаниста Хрвоје Ивовић је у Резиденцији извео неколико композиција и позвао уважене госте да посете предстојеће концерте у Александрији и Каиру.

Поред извођења пијанисте, публика је током пријема имала прилике да чује и клавирска извођења две талентоване девојчице Милене и Милице које су извеле свој кратки репертоар и биле награђене великим аплаузом присутних..Културна дешавања: Српски пијаниста Хрвоје Ивовић наступа у Каиру и Александрији

Програм:
Понедељак 14. април у 20:00 сати
Александрија, Sayed Darwish Theatre (Alexandria Opera House)

Среда, 16. април у 20:00 сати
Каиро, Gomhouria Theatre (Cairo Opera House)


 Амбасада потписала МоР са Египатским саветом за целовити развој

Каиро, 1. април 2014 - У име Амбасаде РС у Каиру, амбасадор Драган Бисенић потписао је 2. априла 2014. Меморандум о разумевању са Египатским саветом за целовити развој (Egyptian Council for sustainable development).
Основни циљ сарадње јесте укључивање Амбасаде РС у активности које има ова организација, а коју чине истакнути египатски привредници, представници међународних компанија и страна дипломатска конзуларна представништва.
Пре потписивања МоР, амбасаду РС посетила је делегација Савета на челу са председником, Мотазом Расланом, извршном директорком Рашом Камал и члановима управе, Саидом и Омаром Ел Деринијем и у разговору са амбасадором представила циљеве Савета, изразивши задовољство због одлуке Амбасаде РС да се укључи у рад асоцијације.Састанак са власницима Букхамсеен групе

Каиро, 31. март -  Амбасадор Србије Драган Бисенић срео са са власником Букхамсеен групе, Јавадом Букхамсееном и његовим сином и генералним директором компаније, Емадом Букхамсееном.
Током састанка, власници компаније упознали су амбасадора Бисенића о садашњим активностима компанија у Србији и њеним будућим плановима.
Букхамсеен група је једна од водећих компанија у арапском свету, рангирана на 8. место међу најбогатијим компанијама са процењеним капиталом од 8 милијарди долара.Учешће Амбасаде на „Међународном дану“ Факултета за уметничко образовање Хелван Универзитета, Каиро, 18. март 2014.

Амбасадор Србије у Египту Драган Бисенић је са представницима Амбасаде Републике Србије учествовао у уторак, 18. марта на „Међународном дану“ Факултета за уметничко образовање Хелван Универзитета, у склопу вишегодишње сарадње која постоји између Амбасаде и Универзитета и ангажовања у правцу зближавање студената две земље. 
Амбасадор Драган Бисенић је честитао ректору Универзитета проф. др Јасеру Сакру, декану Факултета за уметничко образовање проф. др Мохамеду Ешаку и продекану проф. др Билалу Макледу на одлично организованој манифестацији и позвао студенте да узму учешће на конкурсу за избор најбољих уметничких радова које у мају 2014. организује Амбасада у сарадњи са  Факултетом за уметничко образовање.
Српски изложбени штанд изазвао је велико интересовање студената и других посетилаца.
На манифестацији су учествовале дипломатске мисије и универзитети/институти: Индије, Кине, Немачке, Палестине, Кувајта и Султанатa Оман.Уручена донација дечијем обданишту на Мукатаму

Амбасадор Србије у Каиру Драган Бисенић заједно са представницима Амбасаде Републике Србије уручили су у петак, 14. марта 2014. донацију дечијем обданишту „Свети Симеон“ – које делује у оквиру Фондације Мајке Меги Гобран, у каирском насељу Мокатам. Донацију је обезбедили Министарство спољних послова Србије и српска компанија прехрамбене индустрије „ИМЛЕК“ из Београда.
Амбасадор Србије том приликом је истакао да је та донација скромна подршка напорима који се чине на унапређењу услова живота и школовања деце у овом делу Каира и изразио наду да ће деца која посећују ово обданиште бити добри ђаци и успешни чланови друштва.
У сусрету са васпитачима и децом, представници Амбасаде упознали су се са условима рада и функционисањем ове установе, а затим присуствовали представљању дечијих образовних активности.„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 27/02/2014

Током манифестације „Сакиа поставка културних добара“, која је одржана у Каиру 27. фебруара 2014. у културном центру El Sawy Culturewheel,  Амбасада Републике Србије je представила филм "Једно путовање-милион утисака", припремила пригодна национална јела која су посетиоци дегустирали; истовремено је представила туристичке публикације, фотографије и документацију у вези са: српским наслеђем које се налази на Унесковој Листи светске културне баштине (Гамзиград-Ромулијана, Средњовековни манастири на Косову и Метохији, Стари Рас и Сопоћани, Студеница), добитником Нобелове награде за књижевност Ивом Андрићем и реформатором српског језика Вуком Караџићем; светски познатим научницима: Николом Теслом, Михајлом Пупином, Милутином Миланковићем и Милевом Марић; публикације у вези са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем као и Фудбалским савезом Србије.Дан државности и дан војске Републике Србије – 15. фебруар

Амбасадор Републике Србије у Каиру Драган Бисенић и потпуковник Предраг Прлић били су домаћини пријема поводом Дана државности и дана Војске Републике Србије, приређеног 16. фебруара 2014. у хотелу Мериот у Каиру. Пријему се одазвало више од 480 гостију. Међу њима присутни су били високи званичници владиних институција, генерали египатске армије и полиције, представници МИП Египта, изасланик великог муфтије Египта, представници Грчке и Копстке православне цркве, стране дипломате, истакнуте личности из академских, политичких, привредних, културних и медијских кругова, као и представници српске заједнице у Каиру.

Након интонирања српске и египатске националне химне, амбасадор Драган Бисенић је истако да Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар, симболизује препород српске државе и обележава два значајна датума из новије националне историје: у Орашцу је на овај дан 1804. године подигнут Први српски устанак против Отоманске империје, а истога дана 1835. године, Скупштина у Крагујевцу је усвоjила и прогласила Сретењски устав. Подвукао је да су две земље током целе историје имале одличне и пријатељске диплoмaтске односе и да Србија подржава мапу пута Египта.


У оквиру церемoније, приређено је и неколико других манифестација: изложба  слика под називом „Србија на отвореном“ професора др Ибрахима Гхазале, видео представљање културног и природног наслеђа Републике Србије као и концерт квартета професора др Ваела Седкија и студената са Факултета музичког образовања Хелван универзитета у оквиру традиционалне сарадње Амбасаде Србије и овог универзитета.

 Министар културе Мохамед Сабер Араб отворио изложбу слика посвећену Србији

Египатски министар културе, Др Мохамед Сабер Ал Араб и амбасадор Републике Србије Драган Бисенић, отворили су у уторак, 18. фебруара изложбу истакнутог египатског сликара Ибрахим Газале ''Србија на отвореном'' у Египатском центру за међународну сарадњу у улици Шагарет Ел Дор на Замалеку.

На отварању изложбе били су присутне бројне личности из света уметности, јавне личности и припадници дипломатског кора. Поред осталих ту су били велики египатски сликар Џорџ Багури, први подсекретар за међународну сарадњу др Камелиа Собхи,: Мохамед Абу Саада, Шеф  кабинета министра културе, Др. Салах Ел-Мелиги, директор Културног фонда за развој и Др. Хамди Абу Ал-Маати...

На изложби је  изложено 35 слика , којесу настале  за време боравка Ибрахима Газале у Србији током прошлог лета. Тема изложбе је живот и природа у Србији.
Изложба ће бити отворена до краја месеца.  

 Председник Египта Њ. Е. Адли Мансур честитао Национални празник Републике Србије, 15/02/2014

Председник Египта Њ. Е. Адли Мансоур делегирао је представника Председничког протокола Њ.Е. Карима ел-Диванија ради уручења честитки поводом Националног празника Србије у Амбасади Републике Србије у Каиру, 15. фебруара 2014.
Током сусрета две стране су подвукле постојање одличних дипломатских односа и нагласиле значај даљег јачања билатералних трговинских и економских веза.
Састанку су присуствовали министар саветник Мирослав Митровић, изасланик одбране потпуковник Предраг Прлић и први секретар Марија Шошић.Изложба слика "Србијa на отвореном"


Маестралне слике истакнутог египатског уметника професора др Ибрахима Гхазале приказују како се менталне слике преображавају у 25 прелепих пејсажа под називом "Србија на отвореном." Отварање изложбе под покровитељством Министарства културе Арапске Републике Египта и Амбасаде Републике Србије у Каиру, одржаће се у уторак, 18. фебруара 2014. у 18 часова у Египатском центру за међународну културну сарадњу, 11 Шагарет ел дор, Замалек, Каиро.

 Обавештење за дијаспору – покретање сервиса за брзе одговоре

Обавештавамо наше грађане да је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону основала Сервис за брзе одговоре, са намером да пружи помоћ у процесу добијања одговора на питања дијаспоре и Срба у региону, која су у надлежности државних органа (лична документа, држављансво, статусна питања, питање својине, допунске школе и друга просветна питања). Ваша питања можете поставити електронским путем (сајт Канцеларије: www.dijaspora.gov.rs), путем телефона (број: +381 11 3202 937) и личним достављањем у пријемно одељење брзих одговора: Београд, Васина 20, радним даном од 09:00 до 16:00 сати.Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Каиру на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (22. фебруара 2014. године), односно најкасније до 17. фебруара 2014. године, поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Захтев се може поднети Амбасади Републике Србије у Каиру, 33 Mansour Mohamed, Zamalek, Cairo (тел. +202 2735-4061; +202 2735-4061 факс +202 2735-3913) сваког радног дана од 9 до 16 сати.
Захтев се подноси на прописаном формулару и уз њега се прилаже копија пасоша, личне карте или возачке дозволе Републике Србије.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Бирачи који имају боравиште у иностранству такође могу да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднесу општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства правде и државне управе – www.mpravde.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.
Више информација можете наћи на њеб сајтовима Републичке изборне комисије (www.rik.parlament.gov.rs) и Министарства правде и државне управе (www.mpravde.gov.rs).
Обрасце Захтева за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији и Захтева за упис у Бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са странице http://www.mfa.rs/sr/index.php/republika-srbija/izbori2014?lang=cyr

 Српски филм “Одумирање” редитеља Милоша Пушића освојио прву награду на Луксорском фестивалу европских и египатских филмова

На Луксорском фестивалу европских и египатских филмова, одржаном од 19. до 25. јануара 2014, прву награду „Gold Djed Pillar“ за најбољи играни филм освојио је филм „Одумирање“ српског режисера Милоша Пушића.
Жири је на церемонији истакао да фестивал Пушићу додељује признаје за "бриљантну фотографију и способност да изрази унутрашњи људски конфликт човека у потрази за својим сном."
Луксорски филмски фестивал закључио је своје активности 25. јануара 2014. на свечаности одржаној у прелепом храму Карнак.  Сребрни “Silver Djed Pillar” отишао је грчком филму “The Enemy Within” у режији Јоргоса Тсемберопоулоса док је грузијски филм "In Bloom,” у режији Нане Еквтимишвили освојио “Bronze Djed Pillar”.СРБИЈА ОТПОЧЕЛА ПРЕГОВОРЕ О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Брисел, 21. јануар 2014.

Република Србија је отпочела приступне преговоре са Европском унијом на Првој међувладиној конференцији Србија - ЕУ, одржаној 21. јануара, 2014 у Бриселу.

Oтпочињање приступних преговора са Европском унијом је од историјског значаја за Републику Србију и представља успех спољне политике државе. Циљ приступних преговора јесте чланство Србије у Европској унији (ЕУ) са свим правима и обавезама које то чланство доноси. Очекујемо да ће преговори тећи без застоја и у доброј вери, да ће резултати преговора бити обострано корисни и Србији и ЕУ, и да ће Србија приступањем ЕУ заштити све виталне интересе својих грађана.  У том контексту, Србија ће бити у позицији да преузме обавезе чланства у средњем року (тј. за пет година) у готово свим правним тековинама
 


Oпширније...
Амбасадор Драган Бисенић у Оману Отварање нове пословне зграде "Енергопројект - ЕНТЕЛ"

Продор “Енергопројекта” у Персијском  заливу    -   Отворена нова пословна зграда у Оману


Мускат - Компанија Енергопројект – Ентел отворила је своју новосаграђену пословну зграду у главном граду Омана – Мускату. Ово је наставак успешног рада и пословања ове истакнуте српске комапније у земљама Персијског залива која ради широм региона – од Катара, УАЕ до Саудијске Арабије.  На пословима у Оману где Компанија  послује већ 42 године, прошле године остварен је приход од преко 4 милиона евра, а  Компанија запошљава око 100 радника.
Нову зграду отворио је директор представништва Енергопројекта у Оману Милан Максимовић. Свечаности су, поред домаћих пословних партнера и представника власти,  присуствовали генерални директор Енергопројекта Владимир Миловановић, извршни директор Младен Симовић, амбасадор Србије у Оману Драган Бисенић и радници компаније. 

 АМБАСАДОР ДРАГАН БИСЕНИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВЕ ПРЕДСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ

Амбасадор Републике Србије у Арапској Републици Египат Њ.Е.  Драган Бисенић, истовремено акредитован на нерезиденцијалној основи као амбасадор Републике Србије у Држави Палестини, предао је акредитиве председнику Државе Палестине Њ.Е. Махмуду Абасу, на свечаној церемонији одржаној у Каиру, 11. новембра 2013. 


Oпширније...
Српскa сликарка Тања Ђокић учествује на 6. Међународном сликарском симпозијуму у Луксору, од 1. до 14. децембра 2013

Уметници из Египта и из целог света имаће на Симпозијуму у Луксору прилику да се упознају са древном египатском цивилизацијом и уметничким стиловима, као и да  јачају мултикултурално повезивање и међуцивилизацијски дијалог.Европски хуманитарни божићни базар у Каиру

Традиционални Европски хуманитарни божићни базар одржан је у Каиру, 30. новембра 2013. На овој манифестацији сваке године учествује велики број европских држава, укључујући Србију.
На базару су представљени производи и обичаји специфични за сваку земљу. Посетиоци су могли да купе различите производе и да пробају храну и освежавајућа пића на стандовима. Амбасада Републике Србије у Каиру је ове године представила српска традиционална јела и пића, као и информативне материјале о Србији.
Сакупљени приход намењен је разним хуманитарним организацијама у Египту, посебно оним за бригу о деци, женама и старијим особама.Посета Судану амбасадора Драгана Бисенића

Амбасадор Србије у Египту Драган Бисенић, акредитован на нерезиденцијалној основи у Судану, посетио је Картум од 26-29. новембра  2013. Године.
Током боравка, амбасадор се срео са више високих званичника суданског Министарства иностраних послова.
У разговору са директором Одељења за европске послове, амбасадором Абделмонеи О. Ебеид, потрђена је добра сарадња и пријатељство између две земље. Амбасадор Србије је саговорнику представио најновији развој у Србији и регион, процес интеграција Србије у ЕУ и преговоре Београда и Приштине под окриљем ЕУ. Амбасадор Бисенић је изразио захвалност Судану због подршке територијалне целовитости Србије.
Са своје стране, поврдио је још једном суданску подршку принципима јединства и територијалног интегритета и представио најновији развој у развоју мировних преговора између Судана и Јужног Судана.
Током боравка,, амбасадор Бисенић се срео и са амбасадорима Bilal Gasamalla Siddigom и Mohamed Abdelaal Harounom.   Филм "Кругови" учествовао на каирском филмском фестивалу „Панорама европског филма“, од 27. новембра до 7. децембра 2013

Филмска публика имала је прилику да на каирском филмском фестивалу „Шеста панорама европског филма“, од 27. новембра до 7. децембра 2013, погледа драмски филм "Кругови" у режији Срдана Голубовића.
Током фестивала филм је приказан неколико пута, у три биоскопа: Plaza Movie Theatre - Sheikh Zayed, Odeon - central Cairo и Galaxy - Manial. Завршном приказивању филма присуствовали су представници Амбасаде Републике Србије у Каиру, представници Међународног филмског фестивала Misr, личности из овдашњих академских кругова, велики број студената и новинара као и српска заједница која живи у Египту


Oпширније...
Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р. Србије, Каиро, 25.11.2013

У Резиденцији Амбасадора Републике Србије у Каиру организован је 25. новембра 2013. пријем за чланице „Првог интернационалног клуба“. Госпођа Милица Васиљевић-Бисенић, супруга српског амбасадора, била је домаћин скупа.
Уваженим гошћама обратила се госпођа Милица Васиљевић-Бисенић, Њ.Е.  амбасадор Драган Бисенић као и позната египатска списатељица и новинарка госпођа Mai Khaled, ауторка романа „Египат у Србији.“
Програм скупа такође је обухватио емитовање документарне презентације Туристичке организације Србије и музике из филма „Зона Занфирова.“ На трпези су била послужена традиционална српска јела.
Пријему су се у великом броју одазвале супруге страних амбасадора као и даме афирмисане у областима уметности, књижевности и медија у Египту.  Министар културе Египта Мухамед Сабер Араб посетио је изложбу Амбасаде Србије на Самаа фестивалу

 

 

Амбасада Републике Србије је са српском заједницом која живи у Каиру учествовала на Међународном Самаа фестивалу који се одржава на Цитадели Салах Ел-Дин у Каиру, од 16. до 21. новембра 2013. Током манифестације Амбасада је представила: слике са мотивима српских пејсажа уваженог египатског професора Ибрахима Гхазале; документацију у вези са: српским наслеђем које се налази на Унесковој Листи светске културне баштине (Гамзиград-Ромулијана, Средњовековни манастири на Косову и Метохији, Стари Рас и Сопоћани, Студеница), добитником Нобелове награде за књижевност Ивом Андрићем и реформатором српског језика Вуком Караџићем; светски познатим научницима: Николом Теслом, Михајлом Пупином, Милутином Миланковићем и Милевом Марић; публикације у вези са најбољим тенисером света Новаком Ђоковићем као и Фудбалским савезом Србије. Деца српских дипломата и дијаспоре су током фестивала носила народну ношњу. Представљање српског културног, цивилазацијског и фолклорног наслеђа привукло је велику пажњу представника медија и бројних посетилаца.
 

Самаа фестивал, међународнa културнa манифестација посвећена верској и духовној музици, почео је 16. новембра 2013. на Цитадели Салах Ел-Дин, средњевековном исламском утврђењу у Каиру. Организатори фестивала су Културни фонд за развој и Министарство антиквитета Египта. Самаа Фестивал, који комбинује верско и културно наслеђе широм света кроз учешће Египта и страних земаља широм света, одржава се под слоганом „Порука мира“. Фестивал ће трајати до 21. новембра 2013.Дан примирја у Првом светском рату

Поводом Дана примирја у Првом светском рату,  представници Амбасаде Републике Србије у Каиру, Мирослав Митровић, министар саветник и потпуковник Предраг Прлић, изасланик одбране, посетили су у уторак 12. новембра 2013. године Ратно меморијално гробље Хадра у Александрији (Alexandria War Memorial Cemetery- Hadra) и положили венац у спомен спрским војницима сахрањеним на тлу Египта.Стратешко партнерство нове авио-компанију “Ер Србија” и “Етихад”

Вицепремијер Републике Србије Александар Вучић и први човек авио-компаније “Етихад” Џејмс Хоган потписали су 1. августа 2013. у Београду Споразум о стратешком партнерству, којим је Србија добила нову авио-компанију “Ер Србија”, а “Етихад” постао власник 49 одсто српског авио-превозника “Јат ервејза“.

Национална авио-компанија Србије сада има ново име, уместо “Јат ервејз”, зваће се “Аир Сербиа” (“Ер Србија”).....


Oпширније...
Савет Амбасада за туристе из Србије

Амбасада саветује туристе из Србије који се налазе у Египту да наставе са годишњим одмором до истека аранжмана, али би било препоручљиво не напуштати хотелске комплексе.

Остају и даље савети о потреби избегавања снимања камером-апаратом, не користити мобилне телефоне на јавним местима и избегавати окупљања и велике скупове на трговима и улицама, посебно петком у поподневним сатима. Особе женског пола би требало да буду у пратњи мушкарца.

Ноћни изласци нису препоручљиви због могућих ризика. Детаљније инструкције погледати на веб-сајту Министарства спољних послова:  http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/11323-saveti-za-egipat?lang=cyr

У случају хитних случајева увек се можете обратити Амбасади Србије у Каиру на телефоне: +2022736-5494, +2022735-4061ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013.

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013.

Председник Србије Томислав Николић позвао је Египат и друге државе да уваже разлоге Србије против признања независности Косова и поручио да Србија има план за решавање косовског проблема.....


Oпширније...
ГОСПОЂА МЕРВЕТ ЗАКИ ХАСАН ОДЛИКОВАНА ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ

ГОСПОЂА МЕРВЕТ ЗАКИ ХАСАН ОДЛИКОВАНА ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ

25. фебруар 2013.

Амбасадор Србије у Каиру Драган Бисенић је уручио госпођи Мервет Заки Хасан Орден српске заставе, којим је председник Републике Србије Томислав Николић одликује за дугогодишњу посвећеност у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Египта.Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар.

Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар.

Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар. Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар, симболизује препород српске државе и обележава два значајна датума из новије националне историје: у Орашцу је на овај дан 1804. године, подигнут Први српски устанак против Отоманске империје, а истога дана 1835. године, Скупштина у Крагујевцу је усвоjила и прогласила Сретењски устав.....


Oпширније...
Вести
Председник Удружења бизнисмена Египта у посети Београду
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р.Србије, Каиро, 13. март 2019.
ИЗЛОЖБА ИВАНА МИЛУНОВИЋА У КАИРУ
Београдски сајам туризма од 21 до 24 фебруара 2019.
Дан државности 2019. и Дан војске Србије
Лични изасланик председника АР Египта, г-дина Абдел Фатах Ел Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника
КОШАРКАШКА АФРОЛИГА ШАМПИОНА 2018/2019
Ново откриће древних гробница у Мињи, Туна ел-Гебел
Посета делегације новинара Р. Србије Египту
50. Међународни сајам књига у Каиру
Светска исламска конференција у Каиру
Званична посета министра Недимовића Каиру
Српске међународне судије у FIFA судиле на утакмици у Египатскoј Премијер Лиги
Ватерполо клуб Партизан на припремама у Египту
"Светски филмски фестивал за миграције 2018"
АМБАСАДОР ЈУГОСЛАВ ВУКАДИНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ
Учешће Амбасаде Републике Србије на хуманитарном Европском базару 2018 у Каиру
Сајам наоружања и војне опреме "EDEX 2018" у Каиру
Званична посета Њ.Е. С. Шукрија Р. Србији 27-28 новембар
Делегација на челу са српским послаником Драганом Марковићем Палмом посетила је Хургаду
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ
Полaгање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату
Нова открића египатске археолошке мисије у древној некрополи Сакара
Светски омладински форум - Шарм Ел-Шеик 2018
Делегација Гуверније Црвено море у посети Р. Србији
Годишњица обележавања савезничке победе над силама Осовине
Интервју амбасадора Републике Србије Југослава Љ. Вукадиновића за египатски дипломатски магазин „ Дипломатија“
Посета министра Ивице Дачића Асвану
Обележавање 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта
Скуп жена чланица Woman Association of Cairo у Амбасади Републике Србије
Дводневна радна посета ГС МСП В. Одаловића Амбасади РС у Каиру
Велики Имам Ал-Азхара, др Ахмед Ал-Тајеб примио амбасадора Р. Србије у Каиру
Састанак са новопостављеним Chairmanom Фабрике Кадер у Каиру
Сусрет ППВ и МСП И. Дачића и гувернера Гуверније Црвено море ген.мај. Ахмед Абдулаха
Обележавање 110 година дипломатских односа две пријатељске земље
Амбасада Србије организовала изложбу под називом “Модернизам“
Изложба фотографија Саше Ватковића у Каиру
Сусрет амбасадора у Каиру
Српски ватерполо тренери успешни у Египту и Саудијској Арабији
Председавајући SAMA Group у Каиру имао састанак са амбасадором Р. Србије
Амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић је заједно са амбасадорима Норвешке и Сингапура учествовао на Египатско-европском бизнис форуму у Каиру 8. маја.
Обележавање Дана победе над фашизмом , 09.05.2018.
Гувернер регије Црвеног мора и амбасадор Републике Србије- братимљење Хургаде и Јагодине
Балет „La Bayadere“ у Каирској опери
Mис света екo 2018
Гран-при за документарац „Исти“ у Египту
Амбасадор са египатским министром туризма
Посета дир. "ФАП Корпорације а.д. Прибој" Египту
Суфинансирање пројеката који диприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијсапоре
Церемонија предаје акредитивних писама амбасадора Р. Србије у АР Египту , Југослава Вукадиновића, Председнику Арапске Републике Египта Њ.Е. Абдел-Фаттах Ал-Сисију 22.фебруара 2018.
Његово блаженство Поглавар и Партријарх Александријски и целе Африке. Теодорос II, организовао скуп амбасадора хришћанских православних земаља акредитованих у Египту уз присуство министра за антиквитете др. Каледа Ел Енаија
Министар антиквитета др. Кхалед Ел Енани састао се са амбасадором Републике Србије
Амбасадор Републике Србије на отварању Тел-Баста музеја у Египту
Лични изасланик председника Сисија у Амбасади Србије
Дан државности 2018. и Дан војске Србије
Обележавања Дана примирја у Првом светском рату
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ИНДОНЕЗИЈЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА О МЕЂУСОБНОМ УКИДАЊУ ВИЗА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ТАЈЛАНД ЗА НОСИОЦЕ ДПИ И СПИ
Интервју амб. Д.Бисенића Првом програму египатске ТВ
Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Александром Вучићем.
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ
Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу „Дана пријатељства“ са народима Африке
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ПЕРУ
Сусрет ППВ и МИП РС Дачића са кандидатом за ГС Унеска М. Хатаб
Обележавање Дана победе
Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Четврта изложба радова студената Хелван универзитета
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Уручен орден Генералном секретару Арапске лиге Ахмед Абул Гејту
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША ДВЕ ЗЕМЉЕ
Предаја поклона председника Србије египатском Патријарху, Њ.С. Тавадросу II
Учешће Амбасаде Србије на добротворном Европском базару 2016.
Обележавање Дана примирја у Великом рату у резиденцији амбасадора
БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА У ФАЈУМУ – УЧЕШЋЕ АМБАСАДЕ
Сарадња Амбасаде РС у Каиру и „Алекс банке“
Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu-Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Амбасадор Р. Србије Драган Бисенић примио је генералног секретара Арапске лиге Њ.Е. Ahmed Aboul Geith-a.
Амбасадор Србије Драган Бисенић сусрео се са египатским министром локалног развоја Њ. Е. Заки Бадр-ом.
Добротворна изложба у резиденцији Амбасадора Р. Србије
Трећа изложба студентских радова на Хелван универзитету у Каиру
OБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ
Манифестација “International Day“ – учешће Амбасаде
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Отворена књига жалости у Амбасади
Честитке ПР АРЕ Ал Сисија поводом државног празника Р. Србије
Наступ Београдске филхармоније у Мускату
Амбасада Србије учествовала на Европском божићном базару 2015
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO? (Зашто Косово није подобно да буде члан УНЕСКА?)
Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама Седамдесетог заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Томиславом Николићем.
ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ У ЕГИПТУ
Каиро: Обележавање седамдесетогодишњице завршетка Другог светског рата
Амбасада Србије на "Међународном карневалу хране: со и хлеб" 26/04/2015
Концерти пијанисте Ивана Башића у Каиру и Александрији 16-17 април 2015.
Амбасадор Србије Драган Бисенић предводио делегацију Србије на ЕЕДЦ у Шарм ал Шеику
Амбасада Србије у Каиру организовала изложбу и наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван, 15/03/2015
Министар одбране Братислав Гашић у Каиру
„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 26/02/2015
Обележавање Националног празника Републике Србије: концерти пијанисткиње Ленке Петровић у Каиру и Александрији 8-9/2/ 2015.
Културна дешавања: Српскa пијанисткиња Ленка Петровић наступа у Каиру и Александрији
Церемонија уручења слика Алексбанци 29/01/2015
Интервју амбасадора Србије Драгана Бисенића централној египатској Ниле ТВ
Амбасадор Србије Драган Бисенић посетио је покрајину Фајум
Признање за амбасадора Србије Драгана Бисенића
Амбасада Србије на хуманитарном базару
Филм “Варвари” српског редитеља Ивана Икића, Каиро 20. и 21. новембар 2014.
Стипендије Републике Србије за египатске и палестинске кандидате, академска 2014/15
„Ничије дете“ добитник „Недеље међународне филмске критике“ на Каирском међународном филмском фестивалу
Обележен Дан примирја у Првом светском рату
Успешан наступ српских уметница Катарине Јовановић и Милене Петровић у Египту
Учешће Србије на Међународној конференцији о Палестини Каиро, 12. октобар 2014.
Културна дешавања: Српскa сопранисткиња Катарина Јовановић и пијанисткиња Милена Петровић наступају у Каиру и Александрији
Амбасада Србије у Каиру наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван и организовала изложбу поводом стогодишњице Првог светског рата
Влада Републике Србије прогласила је 15. маја 2014. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава проузрокованих вишедневним падавинама.
Влада Републике Србије прогласила тродневну жалост поводом жртава поплава
Отворен PayPal рачун за жртве поплава
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА
Помоћ за збрињавање угроженог становништва Републике Србије
Фестивал краткометражног филма Кабила , Каиро, 4-11. мај 2014.
Концерти српског пијанисте Хрвоја Ивовића у Каиру и Александрији
Пријем у Резиденцији - Српски пролећни фестивал клавирске музике Каиро 13. април 2014.
Културна дешавања: Српски пијаниста Хрвоје Ивовић наступа у Каиру и Александрији
Амбасада потписала МоР са Египатским саветом за целовити развој
Састанак са власницима Букхамсеен групе
Учешће Амбасаде на „Међународном дану“ Факултета за уметничко образовање Хелван Универзитета, Каиро, 18. март 2014.
Уручена донација дечијем обданишту на Мукатаму
„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 27/02/2014
Дан државности и дан војске Републике Србије – 15. фебруар
Министар културе Мохамед Сабер Араб отворио изложбу слика посвећену Србији
Председник Египта Њ. Е. Адли Мансур честитао Национални празник Републике Србије, 15/02/2014
Изложба слика "Србијa на отвореном"
Обавештење за дијаспору – покретање сервиса за брзе одговоре
Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Каиру на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године
Српски филм “Одумирање” редитеља Милоша Пушића освојио прву награду на Луксорском фестивалу европских и египатских филмова
СРБИЈА ОТПОЧЕЛА ПРЕГОВОРЕ О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Брисел, 21. јануар 2014.
Амбасадор Драган Бисенић у Оману Отварање нове пословне зграде "Енергопројект - ЕНТЕЛ"
АМБАСАДОР ДРАГАН БИСЕНИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВЕ ПРЕДСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ
Српскa сликарка Тања Ђокић учествује на 6. Међународном сликарском симпозијуму у Луксору, од 1. до 14. децембра 2013
Европски хуманитарни божићни базар у Каиру
Посета Судану амбасадора Драгана Бисенића
Филм "Кругови" учествовао на каирском филмском фестивалу „Панорама европског филма“, од 27. новембра до 7. децембра 2013
Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р. Србије, Каиро, 25.11.2013
Министар културе Египта Мухамед Сабер Араб посетио је изложбу Амбасаде Србије на Самаа фестивалу
Дан примирја у Првом светском рату
Стратешко партнерство нове авио-компанију “Ер Србија” и “Етихад”
Савет Амбасада за туристе из Србије
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013.
ГОСПОЂА МЕРВЕТ ЗАКИ ХАСАН ОД