| |     latinica | english  
Насловна
Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар

Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар, симболизује препород српске државе и обележава два значајна датума из новије националне историје: у Орашцу је на овај дан 1804. године, подигнут Први српски устанак против Отоманских Турака који су окупирали земљу; истога дана 1835. године, Скупштина у Крагујевцује је усвојила и прогласила Сретењски устав.

    

Амбасаде Републике Србије у Каиру била је у недељу 26. фебруара 2012. домаћин пријема приређеног поводом Дана државности и дана Војске Републике Србије. Пријему су се одазвали бројни истакнути владини званичници, стране дипломате, истакнуте личности из академских, политичких и привредних, културних и медијских кругова, као и представници српске заједнице у Каиру.

Након интонирања српске и египатске националне химне, амбасадор Драган Бисенић је истакао да је Египат „споменик и оријентир у српској дипломатској историји; наши дипломатски односи су почели 1908. године, у време египатског кедива (поткраљевства), када је Србија отворила трговинску мисију овде у Каиру“.
"Сведоци смо египатске прошлогодишње револуције и борбе за демократску, мирну и прогресивну трансформацију у земљи. Из сопственог  искуства знамо колико је та борба тешка. Међутим, ми подржавамо и поштујемо избор народа и његову жељу за бољу будућност. Такође желимо да продубимо наше односе, и залажемо за разумевање и одржавање високог нивоа дијалога и контаката између наша два народа", нагласио је амбасадор Драган Бисенић у свом пригодном обраћању присутнима.

    

Током пријема било је запажено видео-бим представљање културног и природног наслеђа Републике Србије као и маестрално извођење квартета професора и студената са Факултета музичког образовања у Каиру.

    


Верзија за штампу
Архива вести
OBAVEŠTAVAMO VAS DA ZAHTEVE ZA IZDAVANJE BIOMETRIJSKIH PASOŠA MOZETE PODNOSITI U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U KAIRU.
Закон о враћању одузете имовине и обештећењу - подношење пријава од стране држављана Републике Србије у иностранству
Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар
Обавештење у вези са условима боравка и дозволом боравка за странце у Арапској Републици Египат