| |     latinica | english  
Насловна
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

22.09.2022.

 


Верзија за штампу
Вести
Истраживање о држављанима Републике Србије који живе у иностранству, октобар 2022. године - Обавештење
Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан
Председник Републике Србије и председник Арапске Републике Египат присуствовали приказу средстава наоружања и војне опреме
Сусрет председника Народне скупштине Републике Србије и председника Републике Египат
Званична посета председника Арапске Републике Египат
ЗАЈЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА О УСПОСТАВЉАЊУ СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРСТВА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И АРАПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ЕГИПАТ
Селаковић: Србија и Египат настављају да унапређују вишедеценијско пријатељство
Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на аеродрому у Београду председника Арапске Републике Египат Абдел Фатах Ел Сисија
Званична посета Републици Србији председника Арапске Републике Египат
Председник Вучић положио заклетву
Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма
Честитка председника Арапске Републике Египат
Честитка султана Омана
Предмет: Вечера у част др Захија Хаваса и разговор са бившим ПР Владе АР Египат
Председник Вучић примиo акредитивна писма новоименованог амбасадора Арапске Републике Египат
Гласање у иностранству
Прослава Дана државности и Дана Војске Републике Србије у Амбасади РС у Каиру
Интервју отправника послова Амбасаде РС у Каиру за Египатски Национални ТВ Канал "MASPERO"
Разговор отправника послова Амбасаде РС са директором Инситута за Дипломатске студије МСП АР Египат
Расписивање конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне тржаве и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре
Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
Лични изасланик председника АР Египта Абдел Фатах Ал Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника Дана државности
Избор за Мис Србије одржан у познатом египатском летовалишту Sharm El Sheikh
Интервју отправника послова Амбасаде РС у Каиру за египатски лист "Dostor Newspaper"
Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
Опроштајна посета амбасадора Арапске Републике Египат
Политички и економски односи са Египтом на узлазној линији
Конференција „Светског Омладинског Форума“ у Шарм Ел Шеику
Божићна посета најстаријем хришћанском манастиру на свету
Велики простор за интензивирање сарадње Србије и Египта
Презентација књиге проф. др Адел Абдел Рахмана- „Уметнички амбасадор“
Посета делегације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р, Србије АР Египат
Девето заседање Конференције држава уговорница УН Конвеције против корупције (UNCAC)
Посета председника НС Р. Србије Ивице Дачића АР Египат
Пројекција филма "Слава краљици" међународна копродукција Аустрије, Грузије и Србије
Свечани пријем у Амбасади Републике Србије у Каиру, поводом учешћа Емира Кустурице на 43. Међународном филмском фестивалу - објављено у дневном листу "Политика" 6.децембра 2021. године
Пријем у Амбасади Републике Србије у АР Египат, поводом присуства режисера Емира Кустурице на 43. међународном филмском фестивалу у Каиру (ЦИФФ)
Отправник послова Бојан Стаменковић присуствовао је церемонији отварања "Авеније Сфинги" у Луксору
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Отправника послова Амбасаде РС у Каиру са саветником министра пољопривреде и мелиорација АР Египат
Полaгање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату
Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Селаковић: Значајни потенцијали за јачање економске сарадње са Египтом
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Церемонија обележавања 79. годишњице Друге битке у Аламеину
30 Амбасадора посетило храмове у Абу Симбелу
Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње.
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Селаковић и Малики о унапређењу односа Србије и Палестине
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
Председник Вучић примиo акредитивна писма амбасадора који покривају Србију на нерезиденцијалној основи
Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља
Селаковић обишао престоницу Египта у изградњи
Селаковић у Каиру с Насеровим сином
Селаковић: Радићемо на интензивирању односа са Египтом
Министар Селаковић разговарао са патријархом Коптске православне цркве Тавадросом Другим
Министар Селаковић са замеником великог имама Египта
Селаковић за „Ал Ахрам“ о будућој сарадњи са Египтом
Министар Селаковић са египатским привредницима о јачању економских веза Србије и Египта
Велики простор за унапређење сарадње Србије и Египта
Селаковић: Србија је у Египту препозната као фактор мира и стабилности на Балкану
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Ана Брнабић разговарала са делегацијом АР Египат
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ЗА "SADA AL BALAB"
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Селаковић позвао представнике чланица ПНЗ да се у октобру окупе у Београду
Министар MO, Н.Стефановић са делегацијом у званичној посети Египту
Уочи отварања 52. Међународног сајма књига у Каиру који се одржава под слоганом „Читање је живот“.
Посета Националном музеју египатске цивилизације и Каирској опери.
САСТАНАК МИНИСТРА ЕНАНИЈА СА МИНИСТАРКОМ ГОЈКОВИЋ
ПРИСУСТВОВАЊЕ ПРОГРАМУ У КАИРСКОЈ ОПЕРИ СА ДИРЕКТОРОМ И СРПСКОМ БАЛЕРИНОМ
МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ СУСРЕЛА СЕ СА СРПСКОМ МИНИСТАРКОМ КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
ПРЕСЕДНИК ВЛАДЕ АР ЕГИПАТ ОБИШАО ШТАНД РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ У КАРТУМУ
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
ГЛАСАЊЕ ЗА ДР ГОРДАНУ ВУЊАК-НОВАКОВИЋ
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ВЛАДЕ АП ВОЈВОДИНЕ ЕГИПТУ
Селаковић честитао Дан Африке
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
OБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
ПРЕДСЕДНИК СИСИ ОТВОРИО НАЦИОНАЛНИ МУЗЕЈ ЕГИПАТСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ
ВАКЦИНИСАЊЕ ШЕФОВА ПРЕДСТАВНИШТАВА ПО ИНИЦИЈАТИВИ ВЛАДЕ АРАПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ЕГИПАТ
ПЛИВАЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У ШПАНИЈИ
Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
РЕПУБЛИКА СРБИЈА У МЕСЕЦУ ФРАНКОФОНИЈЕ
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Одржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Дан државности Србије
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Обележавање Савиндана у Амбасади
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ПРЕДСЕДНИК АЛ СИСИ СВЕЧАНО ОТВОРИО 27. СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У РУКОМЕТУ
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Његова Светост, патријарх Тавадрос II, упутио честитке амбасади поводом православног Божића и Нове године
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
НАЈАВА ОТВАРАЊА ВИШЕ МЕГАПРОЈЕКАТА И ЧЕСТИТКА ЗА НОВУ ГОДИНУ
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИУ ОД 20.ДЕЦЕМБРА 2020. ГОДИНЕ
ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
КЊИГА ЖАЛОСТИ, 23. НОВЕМБРА 2020.
ОТВАРАЊЕ КЊИГЕ ЖАЛОСТИ ПОВОДОМ СМРТИ ПАТРИЈАРХА СПЦ ИРИНЕЈА
ЕГИПАТ ЈЕ ОБЈАВИО НАЈВЕЋИ АРХЕОЛОШКИ ПРОНАЛАЗАК У 2020. НА ПРОСТОРУ НАЈСТАРИЈЕ ПИРАМИДЕ САКАРЕ-НЕКРОПОЛИС
САСТАНАК ПОМОЋНИКА МИНИСТРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА СА АМБАСАДОРИМА ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА КОЈЕ НИСУ ЧЛАНИЦЕ ЕУ
Амбасада положила венац поводом Дана примирја 11.новембра када је окончан Први светски рат нa војничком гробљу Хелиополис у Каиру
ПРЕДСЕДНИК АБДЕЛ ФАТАХ ЕЛ СИСИ СВЕЧАНО ОТВОРИО КАФР ЕЛ ШЕИК МУЗЕЈ
ГУВЕРНЕР ЈУЖНОГ СИНАЈА ПРИМИО АМБАСАДОРА
МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА ДВЕ ЗЕМЉЕ ОБАВИЛИ ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР 19. ОКТОБРА
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 8 ОКТОБРА - ОТВАРАЊА МЕМОРИЈАЛНОГ КОМПЛЕКСА ПОСВЕЋЕНОГ МИЛУНКИ САВИЋ
СРБИЈА КАО ПОВОЉНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ И РАЗВОЈ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА
КОЛЕКЦИЈА НЕТАКНУТИХ 59 МУМИЈА ИЗ ПЕРИОДА 26.ДИНАСТИЈЕ ОТКРИВЕНА НА ПЛАТОУ САКАРЕ
Интервју амбасадора за „Event Magazine News“
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ТУРИЗМА
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 15 СЕПТЕМБРА - ДАНА ПРОБОЈА "СОЛУНСКОГ ФРОНТА" И ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ
Режим уласка држављана Р.Србије у АР Египат од 01.09.2020.
Држављанима Србије потребан PCR тест за COVID 19
Режим уласка српских држављана у Египат
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ (10.07.1856-07.01.1943)
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВИДОВДАНА У АМБАСАДИ
РАДНО ВРЕМЕ АМБАСАДЕ - КОНЗУЛАРНО ОДЕЉЕЊЕ
Дачић и Шукри: Заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу по стабилизацији здравствених прилика у обе земље
Дачић уручио награду Новаку Ђоковићу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету
Лажни сајт за гласање из иностранства
Поновљени конкурси за суфинасирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.
Наставак спровођења изборних радњи - Парламентарни избори 21. јуни 2020. године
Специјални лет Каиро - Београд 24.априла 2020. године
АМБАСАДОР ПОДРЖАО КАМПАЊУ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА
Дигитални садржаји у области културе
Председник Владе, Мустафа Мадбули издао саопштење
ОБАВЕШТЕЊЕ AIR SERBIA
ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ (16. март 2020. године)
КОРОНА ВИРУС – УПОЗОРЕЊЕ
ИНТЕРВЈУ ЗА "CITY TALK NEWSPAPER"
5-то МЕЂУНАРОДНО БИЕНАЛЕ АРАПСКЕ КАЛИОГРАФИЈЕ У КАИРУ
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ПИРАМИДЕ „ЂОСЕР“ У КОМПЛЕКСУ САКАРЕ
ИЗБОРИ 2020
COVID-19 ( корона вирус) у Арапској Републици Египат
153. ЗАСЕДАЊЕ АРАПСКЕ ЛИГЕ
ОТВАРАЊЕ ПРВОГ МУЗЕЈА У ХУРГАДИ
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ И ДАНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У КАИРУ
“DIPLOMACY MAGAZINE” ДОДЕЛИО ПРИЗНАЊЕ АМБАСАДОРУ СРБИЈЕ
Лични изасланик председника АР Египта, г-дина Абдел Фатах Ел Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника
ОТВАРАЊЕ ОБНОВЉЕНОГ "АБДИН МУЗЕЈА"
Конкурси за суфинасирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијсапоре и матичне државе и Срба у региону
СУСРЕТ СА МИНИСТРОМ РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ Р. СУДАН
ПОСЕТА ПОЧАСНОМ КОНЗУЛАТУ Р. СРБИЈЕ У КАРТУМУ
АМБАСАДОР ЈУГОСЛАВ ВУКАДИНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ГЕН. МАЈ. Њ.Е. АБДЕЛ ФАТАХ АБДЕЛРАХМАН АЛБУРХАНУ, ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕМ СУВЕРЕНОГ САВЕТА РЕПУБЛИКЕ СУДАН
Д.МАРКОВИЋ ПАЛМА У ЕГИПТУ ДОГОВОРИО ОСНИВАЊЕ СРПСКО-ЕГИПАТСКОГ ПРИВРЕДНОГ КОНЗОРЦИЈУМА
Интервју амбасадора за „Al Ahram”
Народна банка Србије – Финансијски водич за повратнике
Учешће Амбасаде Републике Србије на хуманитарном Европском базару 2019 у Каиру
ПРЕДСЕДНИК АР ЕГИПТА, АЛ СИСИ ОТВОРИО "ICT 2019"
ИМЕНА ШЕФОВА ДИПЛОМАТСКОГ ПРЕДСТАВНИШТВА У ЕГИПТУ
ПОСЕТА "ЗЕКРИ ТУРС"-у
НОВО ОТКРИЋЕ НА НЕКРОПОЛИСУ САКАРА
Полагање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату
ИНТЕРВЈУ АМБАСАДОРА ЗА "AKHBAR EL YOM"
СТВАРАОЦИ МИРА И РАЗВОЈА, ФОРУМ У КАИРУ
ИНТЕРВЈУ ДРЖАВНОМ ТВ КАНАЛУ 2
ПОСЕТА АМБАСАДИ ГЕН-СЕКА АРАПСКОГ ПАРЛАМЕНТА
ЦЕРЕМОНИЈА ОБЕЛЕЖАВАЊА 77 ГОДИНА БИТКЕ У АЛАМЕИНУ
ПОСЕТА МАНАСТИРУ СВ. КАТАРИНЕ НА СИНАЈУ
27. МЕЂУНАРОДНИ ХЕЛИОПОЛИС ВАТЕРПОЛО ТУРНИР У КАИРУ
Њ.Б. ТЕОДОР II, ПАТРИЈАРХ АЛЕКСАНДРИЈСКИ И ЦЕЛЕ АФРИКЕ ОСВЕШТАО ЦРКВУ СВ. КОНСТАНТИНА И СВ. ХЕЛЕНЕ У КАИРУ
ПРЕДСЕДНИК АРАПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ПОТВРДИО УЧЕШЋЕ НА 141. СКУПШТИНИ ИНТЕР-ПАРЛАМЕНТАРНЕ УНИЈЕ У БЕОГРАДУ ОД 13. ДО 16. ОКТОБРА 2019., У БЕОГРАДУ
М оР -Институт за међународну политику и привреду и египатски Савет за спољне послове
Конференција у Египту-Муфтија М.Јусуфспахић представљао Исламску заједницу P.Србије
МИС ЕГИПТА 2019-КАИРО
Кандидатура Републике Србије за Извршни Савет Унеска
Изасланик одбране Р. Србије у АР Египат преузео дужност
Србија домаћин 141. скупштине Интерпарламентарне уније
Музеј египатском Нобеловцу, Нагиб Махфузу у Каиру
Српски уметник, Миленко Косановић награђен у Египту
Одлука о суфинасирању пројеката
Председница скупштине се састала са ПР АР Египат Њ.Е. Абдел Фатахом ел Сисијем
Састанак амбасадора са г-дином Камил Хасан Абу Алијем у Каиру
Отварање директне линије српске авио-компаније "Аир Србија" према Каиру
Сусрет ППВ и МСП И. Дачића и гувернера Гуверније Црвено море ген.мај. Ахмед Абдулаха
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ПРОТОКОЛА О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ, СЛУЖБЕНИХ, СПЕЦИЈАЛНИХ И ОБИЧНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И УАЕ
ППВ и МСП Републике Србије, И. Дачић у посети Асвану
OБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ
Грб града Јагодине додељен амбасадору у Каиру
Манастири Светог Павла и Антонија
Делегација на челу са српским послаником Драганом Марковићем Палмом посетила је Хургаду
Насер и Сиси у Музеју воштаних фигура у Јагодини
" Burulos art for population" у Каиру
Посета Палати "Абдин" у Каиру
МИС СВЕТА ЕКО ИНТЕРНАЦИОНАЛ- НОВА ПРЕСТОНИЦА КАИРО
Председник Удружења бизнисмена Египта у посети Београду
Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р.Србије, Каиро, 13. март 2019.
ИЗЛОЖБА ИВАНА МИЛУНОВИЋА У КАИРУ
Београдски сајам туризма од 21 до 24 фебруара 2019.
Дан државности 2019. и Дан војске Србије
Лични изасланик председника АР Египта, г-дина Абдел Фатах Ел Сисија у Амбасади Р.Србије пренео честитке поводом националног празника
КОШАРКАШКА АФРОЛИГА ШАМПИОНА 2018/2019
Ново откриће древних гробница у Мињи, Туна ел-Гебел
Посета делегације новинара Р. Србије Египту
50. Међународни сајам књига у Каиру
Светска исламска конференција у Каиру
Званична посета министра Недимовића Каиру
Српске међународне судије у FIFA судиле на утакмици у Египатскoј Премијер Лиги
Ватерполо клуб Партизан на припремама у Египту
"Светски филмски фестивал за миграције 2018"
АМБАСАДОР ЈУГОСЛАВ ВУКАДИНОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ
Учешће Амбасаде Републике Србије на хуманитарном Европском базару 2018 у Каиру
Сајам наоружања и војне опреме "EDEX 2018" у Каиру
Званична посета Њ.Е. С. Шукрија Р. Србији 27-28 новембар
Делегација на челу са српским послаником Драганом Марковићем Палмом посетила је Хургаду
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ СУ РОЂЕНИ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ
Полaгање венца поводом Дана примирја у Првом светском рату
Нова открића египатске археолошке мисије у древној некрополи Сакара
Светски омладински форум - Шарм Ел-Шеик 2018
Делегација Гуверније Црвено море у посети Р. Србији
Годишњица обележавања савезничке победе над силама Осовине
Интервју амбасадора Републике Србије Југослава Љ. Вукадиновића за египатски дипломатски магазин „ Дипломатија“
Посета министра Ивице Дачића Асвану
Обележавање 110 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Египта
Скуп жена чланица Woman Association of Cairo у Амбасади Републике Србије
Дводневна радна посета ГС МСП В. Одаловића Амбасади РС у Каиру
Велики Имам Ал-Азхара, др Ахмед Ал-Тајеб примио амбасадора Р. Србије у Каиру
Састанак са новопостављеним Chairmanom Фабрике Кадер у Каиру
Сусрет ППВ и МСП И. Дачића и гувернера Гуверније Црвено море ген.мај. Ахмед Абдулаха
Обележавање 110 година дипломатских односа две пријатељске земље
Амбасада Србије организовала изложбу под називом “Модернизам“
Изложба фотографија Саше Ватковића у Каиру
Сусрет амбасадора у Каиру
Српски ватерполо тренери успешни у Египту и Саудијској Арабији
Председавајући SAMA Group у Каиру имао састанак са амбасадором Р. Србије
Амбасадор Србије у Египту Југослав Вукадиновић је заједно са амбасадорима Норвешке и Сингапура учествовао на Египатско-европском бизнис форуму у Каиру 8. маја.
Обележавање Дана победе над фашизмом , 09.05.2018.
Гувернер регије Црвеног мора и амбасадор Републике Србије- братимљење Хургаде и Јагодине
Балет „La Bayadere“ у Каирској опери
Mис света екo 2018
Гран-при за документарац „Исти“ у Египту
Амбасадор са египатским министром туризма
Посета дир. "ФАП Корпорације а.д. Прибој" Египту
Суфинансирање пројеката који диприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијсапоре
Церемонија предаје акредитивних писама амбасадора Р. Србије у АР Египту , Југослава Вукадиновића, Председнику Арапске Републике Египта Њ.Е. Абдел-Фаттах Ал-Сисију 22.фебруара 2018.
Његово блаженство Поглавар и Партријарх Александријски и целе Африке. Теодорос II, организовао скуп амбасадора хришћанских православних земаља акредитованих у Египту уз присуство министра за антиквитете др. Каледа Ел Енаија
Министар антиквитета др. Кхалед Ел Енани састао се са амбасадором Републике Србије
Амбасадор Републике Србије на отварању Тел-Баста музеја у Египту
Лични изасланик председника Сисија у Амбасади Србије
Дан државности 2018. и Дан војске Србије
Обележавања Дана примирја у Првом светском рату
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ИНДОНЕЗИЈЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА О МЕЂУСОБНОМ УКИДАЊУ ВИЗА ИЗМЕЂУ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ И ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ТАЈЛАНД ЗА НОСИОЦЕ ДПИ И СПИ
Интервју амб. Д.Бисенића Првом програму египатске ТВ
Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама 72. заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Александром Вучићем.
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ ИНДИЈЕ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ЗА НОСИОЦЕ ДИПЛОМАТСКИХ И СЛУЖБЕНИХ ПАСОША КИРГИСКЕ РЕПУБЛИКЕ
Влада Републике Србије је донела Одлуку о проглашењу „Дана пријатељства“ са народима Африке
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ ОДЛУКЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА УЛАЗАК У Р. СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ Р. ПЕРУ
Сусрет ППВ и МИП РС Дачића са кандидатом за ГС Унеска М. Хатаб
Обележавање Дана победе
Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Четврта изложба радова студената Хелван универзитета
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Уручен орден Генералном секретару Арапске лиге Ахмед Абул Гејту
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ НА СНАГУ СПОРАЗУМА ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША ДВЕ ЗЕМЉЕ
Предаја поклона председника Србије египатском Патријарху, Њ.С. Тавадросу II
Учешће Амбасаде Србије на добротворном Европском базару 2016.
Обележавање Дана примирја у Великом рату у резиденцији амбасадора
БИЦИКЛИСТИЧКА ТРКА У ФАЈУМУ – УЧЕШЋЕ АМБАСАДЕ
Сарадња Амбасаде РС у Каиру и „Алекс банке“
Novi Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu-Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Нови Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Амбасадор Р. Србије Драган Бисенић примио је генералног секретара Арапске лиге Њ.Е. Ahmed Aboul Geith-a.
Амбасадор Србије Драган Бисенић сусрео се са египатским министром локалног развоја Њ. Е. Заки Бадр-ом.
Добротворна изложба у резиденцији Амбасадора Р. Србије
Трећа изложба студентских радова на Хелван универзитету у Каиру
OБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ
Манифестација “International Day“ – учешће Амбасаде
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
З А Х Т Е В ЗА УПИС У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Отворена књига жалости у Амбасади
Честитке ПР АРЕ Ал Сисија поводом државног празника Р. Србије
Наступ Београдске филхармоније у Мускату
Амбасада Србије учествовала на Европском божићном базару 2015
Why Kosovo is ineligible for membership in UNESCO? (Зашто Косово није подобно да буде члан УНЕСКА?)
Египатски председник Абдел Фатах Ел Сиси сусрео се на маргинама Седамдесетог заседања Генералне скупштине Уједињених нација са српским председником Томиславом Николићем.
ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ И МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ У ЕГИПТУ
Каиро: Обележавање седамдесетогодишњице завршетка Другог светског рата
Амбасада Србије на "Међународном карневалу хране: со и хлеб" 26/04/2015
Концерти пијанисте Ивана Башића у Каиру и Александрији 16-17 април 2015.
Амбасадор Србије Драган Бисенић предводио делегацију Србије на ЕЕДЦ у Шарм ал Шеику
Амбасада Србије у Каиру организовала изложбу и наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван, 15/03/2015
Министар одбране Братислав Гашић у Каиру
„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 26/02/2015
Обележавање Националног празника Републике Србије: концерти пијанисткиње Ленке Петровић у Каиру и Александрији 8-9/2/ 2015.
Културна дешавања: Српскa пијанисткиња Ленка Петровић наступа у Каиру и Александрији
Церемонија уручења слика Алексбанци 29/01/2015
Интервју амбасадора Србије Драгана Бисенића централној египатској Ниле ТВ
Амбасадор Србије Драган Бисенић посетио је покрајину Фајум
Признање за амбасадора Србије Драгана Бисенића
Амбасада Србије на хуманитарном базару
Филм “Варвари” српског редитеља Ивана Икића, Каиро 20. и 21. новембар 2014.
Стипендије Републике Србије за египатске и палестинске кандидате, академска 2014/15
„Ничије дете“ добитник „Недеље међународне филмске критике“ на Каирском међународном филмском фестивалу
Обележен Дан примирја у Првом светском рату
Успешан наступ српских уметница Катарине Јовановић и Милене Петровић у Египту
Учешће Србије на Међународној конференцији о Палестини Каиро, 12. октобар 2014.
Културна дешавања: Српскa сопранисткиња Катарина Јовановић и пијанисткиња Милена Петровић наступају у Каиру и Александрији
Амбасада Србије у Каиру наградила најбоље ликовне радове студената Универзитета Хелван и организовала изложбу поводом стогодишњице Првог светског рата
Влада Републике Србије прогласила је 15. маја 2014. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава проузрокованих вишедневним падавинама.
Влада Републике Србије прогласила тродневну жалост поводом жртава поплава
Отворен PayPal рачун за жртве поплава
ОТВОРЕН НАМЕНСКИ РАЧУН АМБАСАДЕ ЗА ПРИЈЕМ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ У ЦИЉУ ОТКЛАЊАЊА ТЕШКИХ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА
Помоћ за збрињавање угроженог становништва Републике Србије
Фестивал краткометражног филма Кабила , Каиро, 4-11. мај 2014.
Концерти српског пијанисте Хрвоја Ивовића у Каиру и Александрији
Пријем у Резиденцији - Српски пролећни фестивал клавирске музике Каиро 13. април 2014.
Културна дешавања: Српски пијаниста Хрвоје Ивовић наступа у Каиру и Александрији
Амбасада потписала МоР са Египатским саветом за целовити развој
Састанак са власницима Букхамсеен групе
Учешће Амбасаде на „Међународном дану“ Факултета за уметничко образовање Хелван Универзитета, Каиро, 18. март 2014.
Уручена донација дечијем обданишту на Мукатаму
„Сакиа поставка културних добара“ - учешће Амбасаде Републике Србије, El Sawy Culturewheel, Каиро, 27/02/2014
Дан државности и дан војске Републике Србије – 15. фебруар
Министар културе Мохамед Сабер Араб отворио изложбу слика посвећену Србији
Председник Египта Њ. Е. Адли Мансур честитао Национални празник Републике Србије, 15/02/2014
Изложба слика "Србијa на отвореном"
Обавештење за дијаспору – покретање сервиса за брзе одговоре
Гласање држављана Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Каиру на предстојећим парламентарним изборима расписаним за 16. март 2014. године
Српски филм “Одумирање” редитеља Милоша Пушића освојио прву награду на Луксорском фестивалу европских и египатских филмова
СРБИЈА ОТПОЧЕЛА ПРЕГОВОРЕ О ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ Брисел, 21. јануар 2014.
Амбасадор Драган Бисенић у Оману Отварање нове пословне зграде "Енергопројект - ЕНТЕЛ"
АМБАСАДОР ДРАГАН БИСЕНИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВЕ ПРЕДСЕДНИКУ ДРЖАВЕ ПАЛЕСТИНЕ Њ.Е. МАХМУДУ АБАСУ
Српскa сликарка Тања Ђокић учествује на 6. Међународном сликарском симпозијуму у Луксору, од 1. до 14. децембра 2013
Европски хуманитарни божићни базар у Каиру
Посета Судану амбасадора Драгана Бисенића
Филм "Кругови" учествовао на каирском филмском фестивалу „Панорама европског филма“, од 27. новембра до 7. децембра 2013
Скуп „Првог интернационалног клуба“ у Резиденцији Амбасадора Р. Србије, Каиро, 25.11.2013
Министар културе Египта Мухамед Сабер Араб посетио је изложбу Амбасаде Србије на Самаа фестивалу
Дан примирја у Првом светском рату
Стратешко партнерство нове авио-компанију “Ер Србија” и “Етихад”
Савет Амбасада за туристе из Србије
ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА ЗА УТИЦАЈНИ ЕГИПАТСКИ ЛИСТ „АЛ АХРАМ“, БЕОГРАД 4. МАРТ 2013.
ГОСПОЂА МЕРВЕТ ЗАКИ ХАСАН ОДЛИКОВАНА ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ
Дан државности и дан Војске Републике Србије - 15. фебруар.
Архива вести