| |     ћирилица | english  
Naslovna
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.

Sastanak Srpsko-egipatskog komiteta

27. maj 2010. | 09:28 | Izvor: Tanjug

 

Beograd - Posle 23 godine pauze, u Palati Srbija će u Beogradu početi dvodnevni sastanak Mešovitiog Srpsko-egipatskog komiteta za ekonomsku saradnju.


Komitetom će predsedavati potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i egipatska ministarka za saradnju s inostranstvom Fejza Abulnaga.


Tokom dvodnevnog sastanka biće potpisano nekoliko sporazuma o saradnji i memorandumi o razumevanju u različitim oblastima.


Sa ministarkom Abulnagom dolazi i veći broj egipatskih privrednika koji će sa partnerima u Srbiji razgovarati o privatizaciji, saradnji s farmaceutskom industrijom, naučnim i istraživačkim centrima, zajedničkim projektima, trgovini, turizmu, telekomunikacijama, poljoprivredi...


Egipatsku delegaciju primiće i predsednik Srbije Boris Tadić kao i premijer Mirko Cvetković, a Abulnaga će imati i neposredne razgovore sa ministrima iz Vlade Srbije.

 

 

Krkobabić o saradnji sa Egiptom

27. maj 2010. | 13:44 | Izvor: Beta

Beograd -- Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić ukazao je da postoje veliki potencijali za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Egipta.

Fejza Abulnagu i Jovan Krkobabić (Tanjug)

 

Krkobabić je rekao da je sve do devedesetih godina prošlog veka Egipat bio najznačajniji partner Srbije u zemljama u razvoju.

Sastanak Komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta posle 23 godine pauze, kako je dodao, treba da bude kamen temeljac za obnovu i dalji razvoj ekonomskih i odnosa Srbije i Egipta.

Krkobabić je rekao da o dobrim bilateralnimi političkim odnosima dve zemlje svedoči i nedavna poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Egiptu, a da je obnova privredne saradnje inicirana posetom egipatskog ministra trgovine i industrije Mohameda Rašida Srbiji.

Tokom zasedanja Komisije, kako je najavio Krkobabić, biće potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma o saradnji u oblasti nauke, kulture, saobraćaja i turizma.

Ministarka za međunarodnu saradnju Egipta Fejza Abulnagu, koja predvodi državno-privrednu delegaciju koja je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, ukazala je da postoje "čvrste osnove" za obnovu privredne saradnje dve zemlje.

Ona je rekla da bi za početak bilo dobro da se razmotre mogućnosti zajedničkih ulaganja kao i ugovoranja poslova u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, proizvodnje lekova i medicinske opreme i turizma.

Egipat i Srbija, kako je naglasila, treba da iskoriste prednosti geografskog položaja i ugovora o slobodnoj trgovini koje imaju sa velikim brojem zemalja.

Ukupni godišnji obim razmene između Srbije i Egipta udvostručen je od 2005. do 2008. godine, sa 20 na oko 50 miliona dolara, dok je u 2009. godini iznosio oko 35 miliona dolara. Za prva tri meseca vrednost razmene je bila 8,9 miliona dolara.

Iz Srbije se u Egipat najviše izvozi čelik, bakar, drvo i faramceutski proizvodi, a uvozi pirinač, sveže voće i povrće.


Verzija za štampu
Arhiva vesti
NOVA VLADA SRBIJE SA IVICOM DAČIĆEM NA ČELU
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA
ZVANIČNA POSETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUKA JEREMIĆA ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT
Razgovor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i generalnog sekretara Arapske lige Nabila al Arabija
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića posetio je Ambasadu i susreo se sa diplomatama
Ambasador Srbije uživo na TV Nil
Susret u Sindikatu novinara
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu
SVET U SRBIJI - stipendije za studente iz drzava clanica Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.
Akcija prikupljanja donacija iz inostranstva na ime pomoci u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu.
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.
VAZNO OBAVESTENJE