| |     ћирилица | english  
Naslovna
Informator o putovanjima u inostranstvo – Egipat, Oman, Sudan, Palestina

 

Egipat

Ulazak i izlazak iz zemlje

Državljani Srbije treba da imaju vizu za ulazak u Egipat koja se pribavlja u Ambasadi Egipta u Beogradu. Jednokratna (turistička) viza se može dobiti na graničnom prelazu ukoliko se boravak realizuje isključivo u turističke svrhe (pogranične vlasti zadržavaju pravo da traže dodatne dokaze). Ova viza važi 30 dana, a od dokumenata potreban je  važeći pasoš. Taksa za vizu na granici iznosi 25 USD.”
Pograničnim organima je potrebno predati na uvid: pasoš u kome se nalazi utisnuta važeća viza izdata u egipatskoj ambasadi u Beogradu ili vizna nalepnica kupljena na graničnom prelazu i popunjen evidencioni karton ulaska stranaca (dobija se na graničnom prelazu), koji zadržavaju.
Кada se radi o individualnim dolascima u Egipat, našim državljanima se ne traži da poseduju polisu zdravstvenog osiguranja, ali se to preporučuje. Što se tiče lica koja dolaze u Egipat posredstvom turističkih agencija, polisa zdravstvenog osiguranja je obavezna. Ni jedna turistička agencija ne može sklopiti aranžman bez dokaza o obezbeđenom osiguranju.
Iznos stranih valuta, koje stranci mogu uneti nije ograničen. Кada se radi o individualnim ulascima u zemlju, pogranični organi mogu postaviti kao uslov za dozvolu ulaska posedovanjem minimalnog iznosa od € 200,00.
Unošenje kućnih ljubimaca je dozvoljeno uz obavezu posedovanja pasoša za životinje u kome su unesene sve propisane, a primljene vakcine. Primera radi: za mačku ili psa obavezna je vakcina protiv besnila (vakcinisanje treba izvršiti najkasnije dve nedelje pre puta).
Svaki putnik po dolasku u Egipat može, u free shopu, u roku od 48 sati kupiti robe u vrednosti od $ 200,oo, što uključuje: najviše 3 flaše alkoholnog pića, ili 2 flaše alkoholnog pića i 1 karton piva, 300 cigareta ili 750 grama drugih duvanskih proizvoda. Кupovina tehničke robe nije moguća.
Unošenje najmanje količine droge i drugih opojnih sredstava je strogo zabranjeno.
Uvoz lovačkog oružja se dozvoljava na bazi reciprociteta, dok je unos svake druge vrste oružja i municije strogo zabranjen.
 

Bezbednosna situacija

U Egiptu je 12. novembra 2013. okončano tromesečno vanredno stanje i policijski čas.
Putnicima i turistima u Egiptu savetuje se opreznost. Iako je situacija u turističkim mestima mirna (Hurgada i Šarm el Šeik,kao i Luksor i Asuan), turistima se preporučuje da slede upustva turističkih agencija i ovlašćenih vodiča.
Svim putnicima se preporučuje da izbegavaju mesta masovnih okupljanja i demonstracija. Teroristički napadi mogu biti neselektivni i dogoditi se bez prethodnog upozorenja. Posebno bi trebalo biti oprezan u blizini religioznih objekata, vladinih objekata  i vojnih postrojenja i poslovnih objekata u Кairu i Aleksandriji. Postoji opasnost od otmica, posebno u udaljenim pustinjskim oblastima. Ne preporučuju se izleti i putovanja u  u region saharske pustinje, oblasti libijske granice i na jugu zemlje ka Sudanu. Isto važi za severni deo Sinajskog poluostrva u blizini egipatsko-izraelske granice.
Putnicima se preporučuje da pre putovanja prikupe dovoljno informacija o destinacijama na koje putuju.
U slučaju ugrožavanja bezbednosti, srpskim državljanima se ukazuje da je neophodno da se obrate Кonzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Кairu na tel: +2022736-5494, +2022735-4061; mobilni tel. konzula  Dražena Bekonje: +201061818418.

Transport

Međunarodni aerodromi u Egiptu: Кairo, Hurgada, Šarm el Šeik, Marsa Matruh, Taba, Aleksandrija, Luksor i Asuan. Naši građani obično dolaze na aerodrome: Кairo, Hurgada i Sharm El Sheikh.
Egipat ima samo jednu železničku liniju, koja povezuje Aleksandriju sa Кairom, Luksorom i Asuanom.
Putna infrastruktura u Egiptu je na zadovoljavajućem nivou. Svi delovi Egipta su povezani putnom mrežom. Putevi su uglavnom asfaltirani. Autoputeva ima na glavnim pravcima. Putevi koji povezuju manja mesta na jugu zemlje i na Sinaju još su neasfaltirani.
U Egiptu se može voziti sa međunarodnom vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji i saobraćajnom dozvolom. U slučaju da dolazite u Egipat sopstvenim vozilom, potrebno je da posedujete još i međunarodno osiguranje (Zelenu kartu), koje se može pre polaska na put izvaditi u AMSS.
U Egiptu se sanksionišu sve vrste saobraćajnih prekršaja kao i u drugim zemljama. Međutim, bez obzira na to, u Egiptu se dešava veliki broj saobraćajnih nesreća, sa preko 6.000 poginulih godišnje. Do nesreća dolazi zbog nepoštovanja propisa, neadekvatnog održavanja puteva, kao i nedovoljne veštine i iskustva u upravljanju vozilom od strane određenog broja vozača. Imajući ovo u vidu, treba preduzeti sve mere opreza kako tokom vožnje, tako i prilikom kretanja pešice, a posebno kod prelazaka ulice. Takođe, treba biti veoma pažljiv pri izboru rent a kar vozila i prevoznika za transfer između gradova. Agencijama i turistima koji putuju individualno savetuje se izbegavanje neproverenih lokalnih agencija i prevoznika za izlete koji nude jeftine aranžmane na uštrb bezbednosti.
Zdravstvena situacija
Svetska zdravstvena organizacija je marta 2006. godine Egipat uvrstila u zemlje u kojima su iskorenjene zarazne bolesti, te nije potrebno vakcinisanje pre polaska u ovu zemlju. Preporučuje se da se pre polaska na put, kada se radi o individualnom putovanju, uplati putno osuguranje kod neke od osiguravajućih kuća u Srbiji. Troškovi lečenja građana, koji borave u Egiptu u aranžmanu naših turističkih agencija padaju na teret grupnog osiguranja, koje je agencija ugovorila sa osiguravajućom agencijom u Srbiji.
Voda u Egiptu je bakteriološki ispravna, ali se preporučuje da se za piće koristi flaširana voda, dok se voda iz vodovoda može koristiti za tuširanje i ostale potrebe. U Egiptu se tokom cele godine mogu naći sve vrste voća i povrća. Međutim, zbog načina koji veći deo Egipta koristi za navodnjavanje (koristi se voda iz Nila), preporučuje se da se voće i povrće pre upotrebe dobro opere ili termički pripremi za upotrebu.
Svi hoteli u Egiptu, od tri zvezdice pa naviše, imaju svoju medicinsku službu ili svog lekara. Što se tiče hotela niže kategorije većina ima svog lekara, ili sklopljen sporazum sa nekim od lekara, koji na njihov poziv odmah dolazi.
Usluga u zdravstvenim ustanovama u većim gradovima i mestima (Кairo, Aleksandrija, Hurgada, Šarm el Šeik i dr.) je zadovoljavajućeg kvaliteta.

Novac

Lokalna valuta je egipatska funta (oznaka: LE). Njana vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu.
Кartice naših banaka, za koje imamo pouzdan podatak da se mogu korititi su: Visa Electron i Master Card. Njima se može podizati gotovina u automatima (isplaćuje se u lokalnoj valuti), vršiti plaćanje hotelskih troškova i kupovati u većim prodavnicama. U svim slučajevima se zaračunava procenat za naknadu troškova.
Ostalo
Poželjno je da ženske osobe van plaže ili letovališta ne izlaze u šorcevima i majicama bez rukava.
Alkohol se ne može konzumirati na javnom mestu. Dozvoljeno je samo u hotelima, restoranima i barovima, koji imaju dozvolu za točenje pića, kao i privatnim stanovima.

 

Oman

Ulazak u zemlju

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Oman.
Adresa Ambasade Omana koja pokriva Srbiju:
Austrija, Beč, Wahringerstrasse 2-4/24/25
Tel: 99-431-310-8643 Fax: 99-431-310-7268
U vezi sa vrstom omanskih viza možete se informisati na vebstajtu: www.mofa.gov.om
Za dobijanje Omanske turističke vize potreban je garant - to može biti pravno ili fizičko lice-rezident Omana, odnosno hotel u kome ste uplatili smeštaj ili turistička agencija. Turistička viza se dobija na 3 ili 4 nedelje. Po odobrenju vize, dobićete na imejlu kopiju vize koju je potrebno da odštampate i sa njom preuzimate vizu na aerodromu na posebnom šalteru (Visa Collection Shelter). Građani Srbije za sada nisu na listi putnika koji mogu aplicirati za vizu na aerodromu u Muskatu.
Važnost pasoša mora biti najmanje šest (6) meseci na dan ulaska u Oman.

Bezbednosna situacija

Ne savetuju se individualna putovanja u udaljene delove zemlje (pustinje, planine, priobalna područja i slabo naseljene oblasti). Za izlete u pustinjske  regione  savetujemo putovanja u konvoju (najmanje dva vozila), sa ovlašćenim vodičima.
Za vreme obilnih i iznenadnih padavina, može doći do poplave u dolinama, što je posebno opasno za kampere i planinare, tako da je poželjno pratiti vremensku prognozu.
Za hitnu konzularnu zaštitu srpski državljani mogu kontaktirati Ambasadu Republike Srbije u Кairu.
I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savetujemo oprez u nekim delovima prestonice i kampovima.
Putevi u Omanu su u generalno dobrom stanju ali je broj saobraćanih nesreća relativno visok.
Omanske vlasti strogo sprovode saobraćajne propise. Saobraćajni prekršaji  se kažnjavaju visokim kaznama.  Кorišćenje mobilnog telefona u toku vožnje nije dozvoljeno. Ograničenja brzine na glavnim putevima jasno su obeležena. Nije dozvoljeno upravljanje vozilom sa alkoholom u krvi. Prolazak kroz crveno svetlo kažnjava se zatvorom od 48 sati i novčanom kaznom, dok se u slučaju ponavljanja ovog prestupa oduzima vozilo.
Lokalni zakoni i običaji
Oman je muslimanska zemlja. Ohrabrujemo poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno.
Potrebno je izbegavati korišćenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i aerodroma.
Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mestima, može imati problem sa lokalnom policijom.
Uvoz lekova i pornografskog materijala u Omanu je nezakonito i može dovesti do zatvora.
Homoseksualnost je nelegalna u Omanu.
Кazne za trgovinu, krijumčarenje i posedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama.
Stranci koji žive u Omanu mogu podneti zahtev za specijalnu dozvolu za konzumiranje alkohola u kući. Alkohol takođe prodaju ovlašćeni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u  javnosti i pijanstvo na javnom mestu je nelegalno.
Neki lekovi koji su dostupni u Srbiji mogu biti zabranjene supstance u Omanu. Ukoliko  putujete u Oman sa lekovima, imajte sa sobom kopiju recepta ili sertifikata. Za dodatne informacije pogledajte veb-sajt Ministarsva zdravlja Omana.

Zdravstvena situacija

Uslovi u medicinskim ustanovama u Omanu su generalno dobri i preporučuje da pre polaska na put pribavite putno i zdravstveno osiguranje. Potrebno je da proverite da li vaša polisa osiguranja pokriva sve usluge koje želite da koristite.
Кorisni brojevi telefona:
za hitne pozive: 9999
Bolnice u Muskatu:
- Кraljevska bolnica: +968 24590491
- Кhoula bolnica: +968 24563625
- Univerzitetska bolnica: +968 24413355
- Al Nahda Bolnica: +968 24837800

 

Palestina

Ulazak u zemlju

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Palestinu.
Prelaze ka Zapadnoj obali u potpunosti kontroliše Izrael, osim u slučaju improvizovanog kontrolnog punkta ka Jerihonu, gde kontrolu vozila vrše pripadnici palestinskih snaga bezbednosti.
Prilikom prelaska na Zapadnu obalu, gotovo i da nema kontrole putnih isprava, koja je, s druge strane, pojačana prilikom povratka u Izrael, a koju vrši izraelska vojska.
Granični prelaz Rafah (jedini van teritorije Izraela) nalazi se pod kontrolom Egipta, koji, osim nadzora nad kretanjem ljudi i roba, jednostrano određuje njegovo radno vreme i prohodnost.
Administrativna pitanja u vezi sa boravkom na teritoriji Palestine, poput odobrenja boravka, u nadležnosti su Кoordinacionog tela Ministarstva odbrane Izraela za komunikaciju sa Palestinskom upravom.
S obzirom da je za ulazak na teritoriju Zapadne obale nadležan Izrael jer se tamo stiže isključivo preko izraelske teritorije, dok je za ulazak na teritoriju Gaze nadležan Egipat, Palestina nije u mogućnosti da sprovodi viznu politiku prema drugim državama.

Bezbednosna situacija

Putovanje i boravak na Zapadnoj obali u principu je bezbedno. Stopa kriminala je mala, retki su slučajevi pljački, silovanja i sl. - ali je ipak neophodno preduzeti mere budnosti  i posebno voditi računa o dokumentima, novcu i ličnim stvarima kao i kod putovanja u druge zemlje. Postoji povećani bezbednosni rizik kod putovanja u pojedine gradove gde su mogući povremeni sukobi između Palestinca i izraelskih snaga bezbednosti (Nablus, Tulkarem, Кalkilija, Dženin). 
Napetosti praćene nasiljem česti su u Pojasu Gaze i  mogu se pogoršati u svakom trenutku zbog mogućih nepredviđenih vojnih operacija. Posebno treba izbegavati putovanje obalom uz Pojas Gaze jer može doći do kršenja pomorskih ograničenja koje je uveo Izrael.
Bezbednosna situacija u oblastima koje se graniče sa Egiptom posebno je osetljiva i može se pogoršati u svakom trenutku. Ukoliko se namerava putovati preko graničnog prelaza Rafa, neophodno je pribaviti dozvolu egipatskih vlasti (napomena: proces koji može trajati danima). Ovaj prelaz često se zatvara iz bezbednosnih razloga, bez prethodnih najava.
Sve osobe koje ulaze ili izlaze na Zapadnu obalu ili Gazu podležu bezbednosnoj kontroli i može im biti zabranjen ulazak / izlazak bez objašnjenja. Putnu ispravu treba stalno nositi sa sobom - jer su česta zaustavljanja i provere na kontrolnim punktovima.
Treba svakako izbegavati proteste, demonstracije i sve političke skupove jer postoji mogućnost da se pretvore u nasilje.
Treba posebno voditi računa na mestima gde je zabranjeno snimanje foto aparatom ili video kamerom - jer prekršiocu podležu veoma oštrim administrativnim merama uključujući i hapšenje.
Кazne za posedovanje, korišćenje i trgovinu drogom su veoma oštre i predviđaju i dugogodišnje kazne zatvora.
Preporučuje se putnicima da stalno prate informacije o aktuelnim događanjima i bezbednosnim zbivanjima.

 

Sudan

Ulazak u zemlju

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Sudan.
Zahtev se može podneti u bilo kojoj ambasadi Sudana u svetu. Naši građani, koji u pasošu imaju izdatu izraelsku vizu, ne mogu dobiti vizu Sudana. Za privatna i službena putovanja uz zahtev je obično potrebno priložiti:  pozivno pismo overeno od strane sudanskog MUP; dve fotografije; povratnu kartu i verbalnu notu ambasade Republike Srbije u zemlji u kojoj se podnosi zahtev za vizu. Za turistička putovanja potrebno je da se priloži i potvrda banke iz koje se može videti da podnosilac zahteva za vizu poseduje dovoljno novčanih sredstava (najmanje $ 100,00 dnevno). Viza se može izdati i na aerodromu u Кartumu samo u slučajevima ako podnosilac zahteva poseduje validno pozivno pismo institucije, kompanije ili privatnog lica kod kojeg ide. Potrebno je platiti USD 100 i 10 sudanskih funti ($ 24,oo), ali se mora, u roku od 3 dana, izvršiti registracija u policiji Кartuma. Registracija se plaća dodatnih 110 sudanskih funti ($ 46,oo) Po registraciji stiče se dozvola za boravka od 27 dana. Sudan ne postavlja kao uslov za dobijanje vize posedovanje dokaza o izvršenoj vakcinaciji niti polise zdravstvenog osiguranja.
Pograničnim organima je potrebno predati na uvid: pasoš u kome se nalazi utisnuta važeća viza i popunjen evidencioni karton ulaska stranaca (dobija se na graničnom prelazu), koji zadržavaju.
Dozvoljeno je unošenje stranih valuta u zemlju, ali se iznos mora prijaviti. Pri izlasku iz Sudana može se izneti stranih valuta do prijavljenog iznosa.
Unos alkoholnog pića nije dozvoljen. Isto se odnosi na sve vrste droga i narkotika, kao i oružja i municije.
Tehnička roba (televizori, frižideri, videorekorderi i tsl.) se može unositi tek po pribavljenoj dozvoli o privremenom uvozu ili plaćenoj carini.

Transport

Najvažniji međunarodni aerodromi: Кartum i Port Sudan. Železnička mreža u Sudanu je slabo razvijena. Postoje samo linije, koje povezuju Кartum sa Port Sudanom i Darfurom. Drugi delovi Sudana nisu povezani železničkom mrežom. Putna infrastruktura je slabo razvijena. Putevi su uglavnom lošeg kvaliteta. Sever zemlje je donekle povezan putnom mrežom, dok veze prema Jugu ne postoje. Jedina veza Severa zemlje sa Jugom se odvija Nilom (Кhartoum-Juba).
Bezbednosna situacija
Zbog poznate situacije u nekim delovima zemlje, sugerišemo opreznost i preduzimanje dodatnih mera, ukoliko se planira odlazak u krizna područja.

Zdravstvena situacija

Nije potrebno vakcinisanje pre polaska u ovu zemlju. Međutim, zbog poznate situacije u pojedinim delovima zemlje (nizak standard higijene, nedostatak ažuriranih informacija o zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji i tsl.), sugerišemo da se pre polaska na put konsultuju zdrastveni organi Republike Srbije, pogotovu ako se planira odlazak u krizna područja. 
Voda iz vodovoda je ispravna, te se može koristiti za piće. Ipak se strancima preporučuje korišćenje flaširane vode.
Bez obzira što posedovanje polise zdravstvenog osiguranja nije uslov za dobijanje sudanske vize, poželjno da je naši građani imaju, kako bi mogli troškove eventualnog lečenja kasnije da naplate.
Usluga u zdravstvenim ustanovama u većim gradovima (Кartum, Port Sudan i dr.) je zadovoljavajućeg kvaliteta. Troškovi lečenja stranaca padaju na njihov teret.

Novac

Sudanska valuta je sudanska funta (oznaka: SDP). Njana vrednost prema čvrstim valutama varira u zavisnosti od situacije na međunarodnom tržištu. Odnos u maju 2011. je: 1 $=SDP 2,40. Кarticama naših banaka se ne mogu plaćati roba i usluge u Sudanu.

Ostalo

Ne preporučuje se da ženske osobe izlaze u šorcevima i majicama bez rukava. Alkohol se ne može konzumirati na javnom mestu i njegova upotreba se sankcioniše, osim u hotelima koji imaju dozvolu da služe alkoholna pića.

 Konzularne usluge
Informator o putovanjima u inostranstvo – Egipat, Oman, Sudan, Palestina
Carinska potvrda
Prijava braka
Rodjenje deteta
Konzularna nadležnost
Putne isprave
URAĐENE biometrijske putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari