| |     ћирилица | english  
Naslovna
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.



Nedelja kulture Srbije u Egiptu

U istorijskom jezgru starog Kaira, u dvorcu princa od Taza iz 14. veka, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića ministri kulture Srbije i Egipta Nebojša Bradić i Faruk Hosni, otvorili su izložbu fotografija "Tanjug: pogled u zenicu istorije", čime je započela manifestacija Dani kulture Srbije u Egiptu. Bradić je istakao da Tanjug jedna od važnijih srpskih institucija, da je uvek mlad iako već više decenija beleži istoriju, kao što je i zajednička istorija Srbije i Egipta.



Premijer Mirko Cvetković i Dr Ahmed Darwish, državni ministar za administrativni razvoj Egipta

Ministar je rekao da gostovanje srpskih umetnika i kulturnih stvaralaca na Danima kulture Srbije u Egiptu, označava i poziv za nastavak i ubrzani tok kulturne razmene između dve zemlje.

"Program saradnje, koji smo potpisali moj kolega Faruk Hosni i ja - nije samo papir, već svedočanstvo o snažnom osećanju prijateljske bliskosti i potrebe za našim novim susretima. Verujem da će i ova naša poseta doprineti nastavku učvršćivanja dobrih međusobnih odnosa i razvoju kreativne saradnje u svim oblastima", rekao je Bradić.
 
Egipatski ministar je kazao da su Srbija i Egipat dve zemlje koje imaju veliko kulturno nasleđe i najavio  da  će  u   narednom  periodu  biti  organizovani  i  Dani  kulture  Egpta  u   Srbiji. Hosni je posebno istakao da postoje velike mogućnosti saradnje i razmene u oblasti filmske industrije. Ministri Bradić i Hosni su ranije tokom dana potpisali program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Srbije i Egipta koji se odnosi na period od 2010. do 2013. godine.

Programom  je  obuhvaćena  saradnja  u  različitim  oblastima  kulture,  pre  svega  pozorišnih, muzičkih   i   operskih   kuća,   kao   i   muzeja   i   ustanova   za   zaštitu   kulturne   baštine. Program saradnje Srbije i Egipta obuhvata i razmenu stručnjaka u oblasti konzervacije i restauracije spomenika kulture, saradnju između biblioteka i arhiva, kao i u oblasti književnosti, izdavačke delatnosti i na međunarodnim filmskim festivalima u dve zemlje.

Pored  izložbe  na  kojoj  je  predstavljeno  oko  60  crno-belih  fotografija  velikog  formata  iz
Tanjugove arhive koje prikazuju, pre svega, kulturne i ekonomske veze dve zemlje u poslednjih
60 godina, publika će tokom Dana kulture Srbije imati priliku da vidi filmove "Tito i ja", "Klopka",  "Ljubav i  drugi  zločini", kao  i  gostovanje baleta "Ko  to  tamo  peva"  Narodnog pozorišta iz Beograda u Kairskoj i Aleksandrijskoj operi.

U Kairu će biti održani i književni susreti na kojima će učestvovati Vida Ognjenović, Mihajlo
Pantić, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.


Dani srpske kulture organizovani su u okviru posete delegacije Srbije Egiptu, koju predvodi predsednik vlade Mirko Cvetković.


Balet 'Ko to tamo peva' u Egiptu 14. i 15. novembra
Tanjug | 11 novembar 2010


    
 
U okviru manifestacije Dani srpske kulture u Egiptu, baletski ansambl beogradskog Narodnog pozorišta 14, 15. i 16  novembra izveo je predstavu “Ko to tamo peva” u Kairu i Aleksandriji.

Balet, čiji je libreto uradjen na osnovu scenarija istoimenog kultnog filma našeg poznatog dramskog pisca Dušana Kovačevića i na muziku Vojislava Vokija Kostića, prvo će biti izveden
14. novembra u Operi Kaira (Cairo Opera House). Dan kasnije imaće priliku da ga vidi i publika na festivalu u Aleksandriji.

Predstava, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, premijerno je u Beogradu izvedena pre šest godina, a nedavno je odigrana stoti put.

Manifestaciju Dani kulture Srbije u Egiptu, koja traje do 24. novembra, pre tri dana su otvorili ministri kulture Srbije i Egipta, Nebojša Bradić i Faruk Hosni izložbom "Tanjug: pogled u zenicu istorije". Reč je o postavci koja sa više od 60 fotografija krupnog formata iz arhiva naše nacionalne novinske agencije svedoči o saradnji dve zemlje u poslednje tri decenije.

Publika u Kairu imaće priliku da se upozna i sa savremenom srpskom kinematografijom posredstvom filmova „Tito i ja", „Klopka" i „Ljubav i drugi zločini", kao i sa našom književnom scenom koju će predstaviti pisci Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.

   


Verzija za štampu
Arhiva vesti
NOVA VLADA SRBIJE SA IVICOM DAČIĆEM NA ČELU
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA
ZVANIČNA POSETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUKA JEREMIĆA ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT
Razgovor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i generalnog sekretara Arapske lige Nabila al Arabija
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića posetio je Ambasadu i susreo se sa diplomatama
Ambasador Srbije uživo na TV Nil
Susret u Sindikatu novinara
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu
SVET U SRBIJI - stipendije za studente iz drzava clanica Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.
Akcija prikupljanja donacija iz inostranstva na ime pomoci u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu.
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.
VAZNO OBAVESTENJE