| |     ћирилица | english  
Naslovna
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu

                           07-09.11.2010.                        

 

08. 11. 2010. 10:51h | Tanjug

Cvetković u Kairu sa Mubarakom

Premijer Srbije Mirko Cvetković danas je, susretom s predsednikom Egipta Hosnijem Mubarakom, započeo zvaničnu posetu toj afričkoj zemlji.


Predsednik Vlade Srbije će se sastati sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, sa   egipatskim   kolegom   Ahmedom   Nazifom   i   predsednikom  Narodne   skupštine Ahmedom Fahti Sururom.

Cvetkovića je sinoć na aerodromu u Kairu, uz intoniranje nacionalnih himni, dočekao predsednik egipatske vlade.

Tokom dvodnevne posete Egiptu, srpski premijer će govoriti i na Poslovnom forumu, na kojem će učestvovati predstavnici najznačajnijih kompanija iz Egipta i Srbije.

Predviđeno je, takođe, potpisivanje bilateralnih sporazuma iz oblasti nauke i tehnološke saradnje, telekomunikacija, kao i oblasti kulture i umetnosti.

Cvetković će prisustvovati i otvaranju izložbe "Dani kulture Srbije u Egiptu" u dvorcu princa Taza.

U  srpskoj  delegaciji su  ministri  trgovine  i  usluga  Slobodan Milosavljević i  kulture
Nebojša Bradić.
 
Odlična saradnja sa Egiptom

08. novembar 2010. | 02:30 → 12:40 | Izvor: Tanjug | Foto: Beta
KAIRO -

Bilateralna saradnja Srbije i Egipta je odlična i nema otvorenih političkih pitanja, što je dobra osnova za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje, složili su se danas srpski i egipatski premijer Mirko Cvetković i Ahmed Nazif.

Cvetković je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa egipatskim kolegom, istakao da dobra politička saradnja predstavlja podsticaj za unapređenje ekonomske saradnje, "koju će podržati političari, a primeniti privrednici".

Predstavnici dveju vlada prethodno su, u prisustvu premijera, potpisali tri sporazuma o saradnji Srbije i Egipta - Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga i informacionog društva, kao i Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti u periodu od 2010. do 2013. godine.

Sporazume su u ime Srbije potpisali ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar kulture Nebojša Bradić.

Premijer Cvetković napomenuo je da se radi i na ubrzanom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini i sporazumu o saradnji u oblasti vojne industrije dve zemlje.

On je naglasio da postoji potencijal za proširenje ekonomske saradnje Egipta i Srbije posebno u oblasti telekomunikacija, nekretnina i proizvodnje hrane.

Premijer Nazif ukazao je da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, pošto su pojedine egipatske kompanije koje se bave proizvodnjom đubriva zainteresovane da rade u Srbiji, zatim u oblasti farmacije, automobilske industrije i velikom broju oblasti čije mogućnosti još nisu istražene.

On je istakao da bi dve zemlje mogle da ostvare saradnju i u nastupu na trećim tržištima, pošto bi srpskim kompanijama koje žele da rade u Africi i na Bliskom istoku, Egipat trebalo da bude "prva adresa".

Isto važi i za egipatske kompanije, kojima bi Srbija mogla da bude baza u nastupima na prostoru Balkana i šireg područja Evrope, naveo je Nazif.

Cvetković je dodao po pitanju Kosova i Metohije da postoje mogućnosti da se kroz dijalog nađe rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane i dugoročno održivo.

"Ako imate rešenje koje je protiv jedne strane onda će ono biti održivo samo na kratak rok", naglasio je srpski premijer na konferenciji za novinare, posle razgovora sa egipatskim premijerom Ahmedom Nazifom.
 
Prema njegovim rečima "zamrznuti konflikt" nije ni u čijem interesu.

Cvetković je naglasio da će Srbija u rešavanju problema koristiti dijalog, koji će podržati i pomoći Evropska unija.

Cvetković i predsednik Egipta Hosni Mubarak razgovarali su danas o dobrim političkim odnosima dve zemlje i o poboljšanju privredne i ekonomske saradnje.

Cvetković se zahvalio predsedniku Egipta na principijelnom stavu te zemlje da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije.

Premijer Cvetković će se tokom dana sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Ahmedom Fahti Sururom, a zatim će govoriti na Poslovnom forumu, na kojem će učestvovati predstavnici najznačajnijih kompanija iz Egipta i Srbije.

Premijer će večeras prisustvovati i otvaranju izložbe "Dani kulture Srbije u Egiptu" u dvorcu princa Taza.


Egipat želi da ulaže u Srbiju
8. novembar 2010. | 12:36 | Izvor: Tanjug

Dr Slobodan Milosavljevic, ministr trgovine i usluga Republike Srbije i Rasheed Mohamed Rasheed, ministar trgovine i industrije Egipta

Kairo -- Egipatske kompanije zainteresovane su da u Srbiji ulažu u proizvodnju đubriva i u farmaceutsku i automobilsku industriju, kaže egipatski premijer Ahmed Nazif.
 
Nazif je naglasio da postoji potencijal za proširenje ekonomske saradnje Egipta i Srbije posebno u oblasti telekomunikacija, nekretnina i proizvodnje hrane, ali i u velikom broju oblasti, čije mogućnosti još nisu istražene.
On je istakao da bi dve zemlje mogle da ostvare saradnju i u nastupu na trećim tržištima, pošto bi srpskim kompanijama koje žele da rade u Africi i na Bliskom istoku, Egipat trebalo da bude "prva adresa".
 
Isto važi i za egipatske kompanije, kojima bi Srbija mogla da bude baza u nastupima na prostoru Balkana i šireg područja Evrope, naveo je Nazif.
Premijer Srbije Mirko Cvetković, koji boravi u poseti Egiptu i njegov kolega Nazif saglasili su se da je bilateralna saradnja Srbije i Egipta odlična i nema otvorenih političkih pitanja, što je dobra osnova za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje.
Cvetković je posle razgovora sa egipatskim kolegom, istakao da dobra politička saradnja predstavlja podsticaj za unapređenje ekonomske saradnje, "koju će podržati političari, a primeniti privrednici".
On je napomenuo da se radi i na ubrzanom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini i sporazumu o saradnji u oblasti vojne industrije dve zemlje.
Cvetković će govoriti na Poslovnom forumu, na kojem će učestvovati
predstavnici najznačajnijih kompanija iz Egipta i Srbije.
 
Predstavnici dveju vlada prethodno su, u prisustvu premijera, potpisali tri sporazuma o saradnji Srbije i Egipta - Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti telekomunikacija,
poštanskih usluga i informacionog društva, kao i Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti u periodu od 2010. do
2013. godine. Sporazume su u ime Srbije potpisali ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar kulture Nebojša Bradić.
 

KAIRO 09. 11. 2010

TANJUG

Premijer Cvetković završio zvaničnu posetu
Egiptu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković danas je, učešćem na okruglom stolu u organizaciji najpoznatije i najveće izdavačke kuće u Egiptu "Al Ahram", završio dvodnevnu zvaničnu posetu Egiptu
 
Premijer Cvetković je otvorio skup u organizaciji "Al Ahrama" na kome je bilo reči o saradnji Srbije i Egipta, Srbiji posle raspada Jugoslavije i aktuelnom procesu reformi u zemlji na putu ka EU.

Srpski premijer se tokom boravka u Egiptu sastao sa najvišim zvaničnicima te afričke zemlje - predsednikom Hosnijem Mubarakom, premijerom Ahmedom Nazifom i predsednikom Narodne skupštine Ahmedom Fahti Sururom.

Cvetković i i Mubarak razgovarali su o dobrim političkim odnosima dve zemlje i o poboljšanju privredne i ekonomske saradnje.

Srpski premijer se zahvalio predsedniku Egipta na principijelnom stavu te zemlje da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
Premijeri Cvetković i Nazif složili su se da je bilateralna saradnja Srbije i Egipta odlična i da nema otvorenih političkih pitanja, što je dobra osnova za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Predstavnici dve vlade su, u prisustvu premijera obe zemlje, potpisali tri sporazuma o saradnji Srbije i Egipta - Sporazum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga i informacionog društva, i Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti od 2010. do 2013. godine. Premijer Cvetković otvorio je i Poslovni forum Srbije i Egipta, i tom prilikom pozvao egipatske privrednike da investiraju u Srbiju, ističući da bi trebalo iskoristiti odlične političke odnose dve zemlje za unapređenje ekonomske saradnje.

U prisustvu Cvetkovića, u istorijskom jezgru starog Kaira, u dvorcu princa od Taza iz 14. veka, ministri kultura Srbije i Egipta Nebojša Bradić i Faruk Hosni otvorili su sinoć izložbu fotografija "Tanjug: pogled u zenicu istorije".

Tom postavkom započela je manifestacija Dani kulture Srbije u Egiptu, u okviru koje će publika moći da vidi filmove "Tito i ja", "Klopka", "Ljubav i drugi zločini", balet "Ko to tamo peva" beogradskog Narodnog pozorišta u Kairskoj i Aleksandrijskoj operi, a na književnim susretima učestvuju Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.


Verzija za štampu
Arhiva vesti
NOVA VLADA SRBIJE SA IVICOM DAČIĆEM NA ČELU
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA
ZVANIČNA POSETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUKA JEREMIĆA ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT
Razgovor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i generalnog sekretara Arapske lige Nabila al Arabija
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića posetio je Ambasadu i susreo se sa diplomatama
Ambasador Srbije uživo na TV Nil
Susret u Sindikatu novinara
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu
SVET U SRBIJI - stipendije za studente iz drzava clanica Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.
Akcija prikupljanja donacija iz inostranstva na ime pomoci u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu.
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.
VAZNO OBAVESTENJE