| |     ћирилица | english  
Naslovna
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA

Novoizabrani ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je 29. jula 2012. (Beta) da neće biti promene kursa u spoljnoj politici zemlje. Mrkić je objasnio da će temelj spoljne politike ostati očuvanje teritorijalnog intergriteta i suvereniteta, a prioritet - punopravno članstvo u EU. "Suština naše spoljne politike je poznata svima - interesi naše zemlje. Teritorijalni integritet, suverenitet – to je temelj. Znamo šta su stubovi i šta su prioriteti, a tu izdavjamo, , i u tome se uopšte ne razlikujemo od prethodnog perioda, naš put ka punom učlanjenju u EU i tako ćemo i nastaviti", rekao je Mrkić u intervjuu Tanjugu, prvom po stupanju na dužnost.

Prema njegovim rečima, u stabilnim demokratijama, kojima pripada i Srbija, nije uobičajeno da dolazi do nekih velikih promena u spoljnoj politici.

"Mi ćemo nastaviti uglavnom sa vođenjem spoljne politike kao što je to i dosad činjeno. Jasno je to i iz nastupa predsednika Republike Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, kada su govorili o spoljnoj politici, da tu zaokreta nema", rekao je on.

"Sasvim je sigurno da će biti nekih nijansiranih modifikacija zbog činjenice da imamo novog predsednika Republike, nov parlament i novu vladu i tu će biti nekih noviteta", rekao je Mrkić.

Upitan kakvo je njegovo viđenje zatečenog stanja stvari u odnosima sa Moskvom i Vašingtonom i šta je to na čemu će u budućnosti insistirati, Mrkić je rekao da Srbija sa Rusijom ima "izvanredno dobre odnose", dok sa Vašingtonom želi da postojeći solidan, partnerski odnos unapredi i produbi što više .

"Mi smo u jednom strateškom partnerstvu i Rusija je bitan partner i prijatelj Srbije koji pomaže u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta", ocenio je Mrkić.

Istovremeno, Beograd će nastojati da svoj odnos sa Sjedinjenim Državama "Mi ćemo imati bolju ideju načina da" kao vellthought auta, raznovrsna i plodne moguće za obe strane. " unaprede svoje odnose nakon što se sastati sa američkim zvaničnicima, a mi ćemo znati više detalja u narednim danima i nedeljama ", rekao je Mrkić.

Istovremeno, zvanični Beograd će nastojati da odnos sa SAD bude što "osmišljeniji, raznovrsniji i plodotvorniji za obe strane". "Prostor za unapređenje odnosa ćemo lakše sagledati pošto se sretnemo sa predstavnicima SAD što planiramo, a konkretnije ćemo znati već u narednim danima ili nedeljama", rekao je Mrkić.

Govoreći o budućnim kontaktima sa zvaničnicma EU s ciljem da se ubrza tok evrointegracija Srbije, Mrkić je podsetio da "burna komunikacija sa svim predstavnicima i prijateljima iz Evrope već postoji". "Biće tu susreta sa najvišim predstavnicima u Briselu, sve se to dogovara i imaćemo kao i do sada intenzivnu, a možda i intenzivniju komunikaciju", dodao je on.


Verzija za štampu
Arhiva vesti
NOVA VLADA SRBIJE SA IVICOM DAČIĆEM NA ČELU
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA
ZVANIČNA POSETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUKA JEREMIĆA ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT
Razgovor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i generalnog sekretara Arapske lige Nabila al Arabija
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića posetio je Ambasadu i susreo se sa diplomatama
Ambasador Srbije uživo na TV Nil
Susret u Sindikatu novinara
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu
SVET U SRBIJI - stipendije za studente iz drzava clanica Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.
Akcija prikupljanja donacija iz inostranstva na ime pomoci u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu.
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.
VAZNO OBAVESTENJE