| |     ћирилица | english  
Naslovna
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari

Počast velikoj pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu

    

Delegacija Ambasade Srbije u Kairu povodom 11. Novembra, Dana pobede u Prvom svetskom ratu, položila je venac na grobove srpskih vojnika na vojničkom groblju u Kantari. U delegaciji su bili prvi savetnik  Miroslav Mitrović i vojni izaslanik, kapetan bojnog broda Slobodan Živanić. Na ovaj način obeležena je 91. Godišnjica velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Kapitulacijom Centralnih sila, pobedonosna srpska bojska okončala je četvorogodišnju borbu za slobodu ortadžbine u Prvom svetskom ratu. Kraljevina Srbija ratovala je protiv Austrougarske i drugih Centralnih sila od 28. jula 1914. kada joj je austrougarska vlada objavila rat pa sve do završetka Prvog svetskog rata 11. 11. 1918.

Prve godine rata Srbija je potukla austrougarsku Balkansku vojsku. Naredne godine njena vojska suočila se sa Trojnom invazijom. Ne želeći da se preda srpska vojska se povukla preko Albanije. Evakuisana je na grčko ostrvo Krf gde se odmorila, naoružala i reorganizovala. Odatle je prebačena na Solunski front gde je već 1916. zabeležila uspehe. Posle dugog zatišja borbe za probijanje fronta počele su septembra 1918.  Srpske i druge savezničke snage probile su front i ubrzo je Bugarska prinuđena na predaju.

Srpska vojska nezadrživo je napredovala i 1. novembra 1918. oslobođen je Beograd. Zahvaljujući herojskim pobedama, srpska vojska je oslobodila južnoslovenske krajeve koje su bile pod vlašću Austro – Ugarske čime je omogućeno da se stvori Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca kao izraz težnji južnoslovenskih naroda oslobođenjem od okupacije  i za ujedinjenjem. Ta država je kasnije postala država Jugoslavija.
Veličanstvenu pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je skupo platila: tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60  odsto muške populacije

 


Verzija za štampu
Arhiva vesti
NOVA VLADA SRBIJE SA IVICOM DAČIĆEM NA ČELU
U SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE NEĆE BITI ZAOKRETA
ZVANIČNA POSETA MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE VUKA JEREMIĆA ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT
Razgovor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića i generalnog sekretara Arapske lige Nabila al Arabija
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića posetio je Ambasadu i susreo se sa diplomatama
Ambasador Srbije uživo na TV Nil
Susret u Sindikatu novinara
Delegacija Ambasade Srbije na vojničkom groblju u Kantari
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvekovic u zvanicnoj poseti Egyptu
SVET U SRBIJI - stipendije za studente iz drzava clanica Pokreta nesvrstanih zemalja na Univerzitetu u Beogradu
Nedelja kulture Srbije u Egiptu 08-15.11.2010.
Akcija prikupljanja donacija iz inostranstva na ime pomoci u sanaciji posledica zemljotresa u Kraljevu.
XVIII Mesoviti komitet o ekonomskoj saradnji izmedju Republike Srbije i Arapske Republike Egipat 27-28 maj 2010.
VAZNO OBAVESTENJE